Nul punt nul.

on vrijdag 10 april 2020




Nu je waarschijnlijk al genoeg aan je hoofd heb ga ik je niet lastig vallen met een ander probleem. Met alwéér iets ...

..... nee hoor. Geniet maar lekker, van deze stralende mooie droge dagen. Zoals Steijn al zei, 'Gelukkig gaat het slechte weer wat eerst voorspeld was niet door. Het blijft mooi weer de komende dagen!'

Oei .... denk ik dan ..... en ik had nou juist zó gehoopt op dat 'slechte' weer. Op die bui, die er eindelijk eindelijk aan zou komen. Zaterdag of zondag. Maar hij komt niet. Er komt geen regen. Er komt nul punt nul regen.

Maar .... we gaan er niet over zeuren. Doen we niet! Want dat helpt niks. We gaan gewoon wat verzinnen.





Ik wilde vandaag in een hoek van de paardenbak een kruidentuin maken. Voor al die kruiden die we deze zomer willen opkweken. De paardenbak is nogal zanderig, maar dat kan best met kruiden.

Ook kunnen kruiden goed tegen droogte. Maar .... ook weer niet tegen nul punt nul vocht. Daar kan geen enkele plant tegen. Nou ja alleen een cactus misschien.

Dus moesten we daar wat op verzinnen. Een voor de hand liggende manier is dan om met verhoogde bakken te werken, die je vol stopt met compost. Want compost houdt vocht héél goed vast.

Dus ik heb de voormalige bietenbak ontmanteld, en heb nog wat van die houten randen bij elkaar gezocht, en daar zijn we een kruidentuin van gaan maken. Kijk maar mee.





Poek had net gesport met Steijn, en daarna schoot ze zó in laarzen en kwam mij helpen. Het eerste wat we deden (niet te zien op de foto) was al de mestvlaaien van Bella uit de paardenbak verzamelen, en die in de hoek uitspreiden, waar de nieuwe tuin komt.

Die mest, als onderste laag, die trekt wormen aan, en verbetert de structuur van de bodem en stimuleert ook het bodemleven. Vervolgens hebben we op die laag mest een laag karton gelegd.

En daar bovenop kwamen die houten randen. Ze zijn niet heel erg hoog, maar voor een kruidentuin is het goed genoeg.






Vervolgens hebben we de bakken gevuld met kruiwagens en kruiwagens vol compost. Je weet wel, van dat maaisel van langs de sloot, wat laatst gebracht is.

Alleen compost en géén mest. Omdat het voor kruiden is. Als je hier groenten zou willen verbouwen neem dan een mengsel, van veel compost en een beetje mest.

Om het compost goed te laten inklinken hebben we er vervolgens water overheen gegoten. In plaats van gewoon emmers water uit de sloot te tappen, dacht ik dat het sneller zou gaan om een grote kruiwagen te vullen met water.

En dan met die kruiwagen dwars over het hobbelige pad naar de bakken lopen.

Nou, zie je het voor je?










Bij elke hobbel ging er een vloedgolf water over de rand. 

En na tien meter lopen .....



...... ja hoor daar ging ook nog het laatste beetje. Nee dat was een echte nul punt nul methode. 



Nou, eerst maar een hapje eten. 

En nu wilde ik even iets aan mijn moeder laten zien. Want mijn moeder app-te zo halverwege de dag ... 'Jongens er is een hele mooie uitzending van de Matthaus Passion op NPO 2. Heel mooi. Luisteren hoor!'

(Want ze weet dat het hier vaak zo druk is dat we soms maar weinig aandacht hebben voor de meer spirituele zaken)

Maar kijk mam. Onder de lunch hebben we ernaar geluisterd met z'n vieren. Inderdaad heel mooi. Hoewel Paul het ook wel een beetje droevig vond.







Maar daarna .... wéér de tuin op. Bakken vullen, met nog meer compost en nog meer water. 

Om het goed plat te krijgen kun je er het beste even overheen lopen. Intrappen. En vooral langs de randen de compost goed indrukken.






Nadat de zes bakken min of meer opgevuld waren, hebben we óm de bakken heen en er tussenin een dikke laag droog materiaal gestort. Dat kregen we vorige week van één van de buren, die inmiddels weten dat alle compost bij ons welkom is.

Onkruidzaden en eikenblad enzo maakt mij niet veel uit. Alles is wel ergens voor bruikbaar. Het enige wat ik niet wil hebben is snoeisel van de Japanse Duizendknoop, en compost met pesticiden. Verder is alles welkom.

Dus deze berg gras en hooi en blad .... werd een pad.







En dan heb je zo'n tuin af, en dan maak je van alle kanten foto's. Want het is dan toch een beetje je kind.

Maar het is ook, om je op een idee te brengen. Als je zelf in jou tuin een hele moeilijke bodem hebt, bijvoorbeeld zware klei of héél schraal zand, ga dan niet eindeloos prutsen in die bodem. Dat wordt een teleurstelling.

Maar maak gewoon een tuintje ..... er bovenop!





Er moest nog even een draad om voor Bella, en toen was het klaar.

Nu nog vullen met kruiden en bloemen en misschien ook zelfs wel groenten. Maar eerst moet de bodem nog verder inklinken en moet er nog méér compost in. En water.


🌺🍀  En zo ... kun je dus ook een tuin hebben met nul punt nul regen!! 🍀🌺



En nou tijd voor even heel wat anders! 😊🍺🍺







4 reacties:

Lies zei

'Splash' -> je gezicht spreekt boekdelen, Clarien.
Je bent onbeschrijflijk vindingrijk !
Lie(f)s.

cin zei

Het wordt vast een mooi kruidentuintje, maar ik moet je helaas een beetje tegenspreken. Compost houdt inderdaad heel goed water vast...als het op de bodem ligt en lekker vermengd wordt met de ondergrond door het bodemleven. Het kenmerk van verhoogde bakken daarentegen is dat ze juist veel sneller uitdrogen bij langdurige droogte, ook met compost. Ik spreek uit ervaring, mijn met compost aangelegde gevlochten cirkels zijn op dit moment als zo droog als maar kan zijn :-(

Salesa zei

Clarien, waarom gebruik je karton,ben vergeten waar voor het was. Gr Salesa

Clarien zei

Salesa dat karton is om het onkruid te onderdrukken. Als het karton verteerd is is het onkruid meestal al wel vergaan.

Cin op mijn gewone tuin werk ik daarom ook niet met verhoogde bakken. Maar op de paardenbak, met een bodem van 1 meter diep wit zand, is er geen andere optie.

Wat mij betreft is dit een methode die je alleen gebruikt als je echt een zeer onbruikbare bodem hebt. Niet op goede gezonde bodem, dan werk je uiteraard gewoon .... in die bodem. :))