Zelfvoorzienend-er (4) .... limonade van het seizoen.

on maandag 20 april 2020





Limonadesiroop maken is een hele goeie om mee te beginnen, als je wat meer zelf wilt maken. Want het is niet moeilijk. En je kunt er veel creativiteit in kwijt.

Want zodra je er mee aan de gang gaat, dan ga je vanzelf leuke variaties bedenken.

Zelf ben ik ooit begonnen met heel goedkoop fruit van de markt, je weet wel, wat vlák voor sluitingstijd voor een appel en ei wordt verkocht. Vier dozen aardbeien een eeeeeeeeuuuuuuuuro!!!

Dat fruit, sinaasappels, aardbeien, pruimen, bramen en frambozen, dat kocht ik dan, in grote hoeveelheden, en dat werd gekookt. Of het ging in de ontsapper. Bij dat sap ging dan nog wat citroensap, en natuurlijk flink suiker. In het begin deed ik een pond suiker per liter sap. Dat ging dan gloeiend heet in schone flessen en daar hadden we dan de hele winter hele lekkere limo van.

Maar de laatste jaren doe ik het iets anders. Nu maak ik het van wat er op dit moment voorhanden is, om ons heen. In de natuur, of van fruit van onszelf, of van iemand uit de buurt. En ook gebruik ik niet mee alleen maar fruit, maar maak limonades van fruit en kruid.  Zoals, op dit moment, bijvoorbeeld rabarber en paardenbloem.







Ik zag dat het precies 1 jaar geleden is dat we ook al aan het plukken waren.













Dat was vorig jaar. Toen had ik hulp bij het plukken, en was er een grote pan vol bloemen. Daar ging een bos rabarber bij, en toen alles koken, zeven, en mengen met suiker.

Zo'n 250 gram suiker per liter nam ik toen. Want de hoeveelheid suiker is bij mij in de loop der jaren sterk afgenomen. En ik kan je zeggen, óók met minder suiker blijft de limo zeker een jaar goed. En als je zoet fruit hebt, kun je nóg minder suiker gebruiken.

Maar ...... écht zelfvoorzienende limo ..... dan ga je nóg een stapje verder. Dan neem je helemaal géén suiker meer. En dat deed ik dus vandaag. Voor het eerst. Limonade zonder gekochte suiker.

Oja, nog even een tip. Als je paardenbloemen plukt, kijk dan wel even goed uit wáár je die plukt! Niet in een weiland waar gespoten wordt uiteraard.

In ons weiland is alles puur natuur .... maarre ....... er zijn daar wel weer andere dingen waar je op moet letten.







Goed. Ik nam vandaag een klein bakje paardenbloemen mee, want ... dit was een experiment. Behalve die bloemen ging er ook rabarber mee. Niet teveel rabarber. De planten zijn net goed en wel van start gegaan, en dan moet je niet teveel ineens eraf trekken.

Ik nam één steel per plant.





En hoe krijg je de limo zoet? Zonder suiker? Nou, met suikerbieten bijvoorbeeld. Want, die hebben we. Suikerbieten zijn vrij makkelijk om op te kweken, mocht je dat ook willen proberen.

Recept:

1 vergiet paardenbloemen, geplukt op een zonnige dag, als de bloemen open zijn en vol stuifmeel
4 stengels rabarber
1 liter suikerbiet-diksap (je kunt ook bijvoorbeeld appel-diksap uit de winkel nemen, of zelf maken)

Kook de bloemen en de rabarber kort op, in 1/2 liter water. Gas uit, en laat even staan. Dan zeef je het door een doek.






Zoals je ziet maak ik altijd enorme installaties om zoveel mogelijk sap uit de doek te persen. Maar dat hoeft niet hoor. Je kunt ook wat langer wachten. Of gewoon, dan maar wat minder sap.

Ik had nu ongeveer driekwart liter paardenbloem-rabarber-sap.





Nu gaat het suikerbiet-diksap erbij. Je kunt hier zien hoe je stroop kookt uit suikerbieten. Als je diksap maakt, gaat dat op dezelfde manier, alleen laat je het dan wat korter inkoken.

(even terugkijken ... suikerbieten fijnhakken, dan koken met weinig water, zeven, en sap eruit persen, dan inkoken)


 






Ik deed driekwart liter diksap bij het gezeefde paardebloem-rabarbermengsel. Dan weer even verwarmen tot ongeveer 80 graden, en in schone flessen overdoen. Een paar minuten op de kop zetten, en omkeren. De mooie rode kleur van de rabarber verdwijnt, als je het diksap erbij voegt. Tja. Dat is niet anders.

En dan heb je dus uiteindelijk ... anderhalve liter limonadesiroop.

Door het gebruik van suikerbiet is het al met al wel een behoorlijke klus. En daarom ben ik ook heel zuinig op deze eerste écht 100% 'zelfvoorzienende' limonade. Al is het nu nog maar maar een klein beetje. Maar alles is uit de tuin!





En dan .... proeven!






Nou, top! Lekker!!

Maar zoals gezegd, wel een hele klus.

Dus als je ook zelf limo wilt maken, maak die dan gewoon met suiker, of honing. En neem wat er voorhanden is in de natuur, of in je moestuin, en ga experimenteren. Straks, als de aardbeien rijpen, word het bijvoorbeeld aardbeien-munt-rabarber limo. En in mei ook dennensiroop!

In juni vlierbloesemlimonade. En in juli pruimenlimonade met lavendel en citroenverbena.

En in augustus .... bramen! En frambozen. En bessen! Voeg als kruid goudsbloemen en echinacea toe. In september vlierbessen met tijm. En dan .... is je kelder vol! 😊







Jullie nog leuke limonade recepten?

🍶🍶🍶



9 reacties:

Lies zei

Schitterend weer, Clarien, paardenbloemenvlaai! Hahaaa...
Een ferme klus, met een mooi/lekker resultaat.
Lie(f)s.

Willem zei

Het is zeker 40 jaar geleden, de oudste was toen hooguit 8 jaar, dat we op een camping stonden ergens in de Harz met een stel Denen als buren. In tegenstelling tot de meeste Scandinaviërs gingen die zich niet te buiten aan alcoholische versnaperingen, maar hadden een zelfgemaakte limonadesiroop op basis van vlierbloesem. En dat was me lekker, daar liet je probleemloos bier, wijn en andere alcoholica voor staan. Ik tenminste wel. Het spul zal ongetwijfeld ook gezond geweest zijn, maar dat was op dat moment iets van de tweede of derde orde.
Van vlierbloesem kun je dus ook een lekkere limonadesiroop maken, je hoeft dus niet te wachten tot de bessen rijp zijn.

Marie zei

Ik doe gewoon paardebloem bloemen in een kan water. 24 uren laten staan, bloemen eruit zeven en drinken. Eventueel met wat druppels stevia. De wortels droog ik voor de thee, tegen gewrichtsklachten en leverproblemen.

Barbara zei

Wat een heerlijke siroop-ideetjes! De limonade die ik bij jou dronk (in februari, al weer zo lang geleden...) was ook echt supervol en fijn van smaak. In mei ga ik zeker de dennensiroop proberen te maken.

KruidigMeisje zei

de suiker die we in de winkel kopen, is toch gemaakt van suikerbieten (superingedikt zal ik maar zeggen?). Dat level is voor ons genoeg zelfgemaakt, maar knap dat je suikerbieten hebt uitgekookt!

Clarien zei

Marie jouw paardenbloemthee is ook een goed idee. Paardenbloem is zo gek nog niet! :))

Willem ik vindt de vlierbloesemlimonade zelfs lekkerder dan de die van de bessen, (hoewel die laatste wel meer te bieden heeft).

Kruidenmeisje, ja hoor, bijna alles wat ik hier zelf verbouw is ook gewoon in de winkel te koop hoor. Gelukkig maar. Zelfvoorzienend leven is een keuze. ;-) Alleen je moet geraffineerde witte suiker niet vergelijken met zelfgemaakte diksappen, daar zit echt een wereld van verschil tussen. Ik zal daar wel eens iets meer over schrijven! :)

Maria Heylen zei

Dank je wel!!! Hier staat de paardebloemsiroop klaar, met citroen, mascobadosuiker en/of ahornsiroop en rozemarijn. De meidoorn staat in bloei, heel fijne siroop, later de meidoornbessen. Later volgt de vlierbloesem en de vlierbes, de lindebloesem, accaciabloemen heb ik nog niet kunnen plukken. We zijn bijna bijen en verrijken ons zo met de nectar van eetbare bloemen!!! We danken en eren Moeder Aarde!!! Maria Heylen

grandma zei

Rabarber limonade en paardenbloemen jam dat maak ik wel, maar nog nooit de combi, k zal dat dit jaar eens proberen! Ik kocht laatst een boek over siroop, jam en wijnen oa rabarberwijn en paardenbloemenwijn :) De rabarberwijn ...lijkt me heerlijk die ga ik in elk geval proberen.

Julia nijboer zei

Heeft de koe al een kalfje?