Beter worden.

on zaterdag 4 april 2020
Willem zei laatst in de reacties ... dat hij er haast jaloers op was dat ik met gestrekte knieën nog de grond aan kon raken. Naar aanleiding van dat Pilates filmpje van laatst.

Daar moest ik vandaag aan denken. Haha. Hoe snel kan het gaan. Ik kan nu helemaal niet meer de grond aanraken. Niet met gestrekte knieën en ook niet met gebogen knieën. De grond is ineens héél ver weg. Ik kan niet eens meer mijn werklaarzen aantrekken. Alleen in slippers stappen.

Bed opmaken? Haar in een staart doen? Even snel gaan staan of zitten? No way!

 Ook het werk in de tuin ligt in één klap stil. In huis ruimt Paul gelukkig wat op, anders was het een zooi. En hij sleept een nieuwe hooibaal aan voor Bella en snijdt hem open. En hij verzorgt de dieren, en schuift mijn stoel aan onder mij. En zet thee. Enzovoorts.

Sjonge zeg wat kan je ineens weinig, met een zere rug. Je zou er chagrijnig van worden. Gróót respect voor mensen met chronische pijnklachten, die je daar vaak maar heel weinig over hoort. Die dat altijd maar in stilte verstouwen. Het is niet alleen de pijn zelf die hindert, maar je wordt er ook moe van, van iets dat de hele tijd zeer doet.

Maar .... de opluchting ..... lag gelukkig om de hoek!

Ik kon nog wel zelf de plantjes in de kas water geven, héél voorzichtig. En daar zag ik de broccoli planten staan. De zijn vorig najaar opgekweekt, hebben de winter met gemak overleefd, en zijn nu groot en sterk. Met enorme bladeren.


Zo'n koolblad ......  wat kon je daar ook alweer mee? Iets met kneuzingen en verstuikingen?

Mijn ribben zijn gekneusd van het hoesten, en toen het weer iets beter ging, hebben ze nogmaals een klap gehad door een niesbui en een verkeerde beweging. Dus, dan heb je een kneuzing, zeg maar een zwelling, ergens bij je ribben, en die zwelling zorgt voor de pijn.

Wat doet kool? Kool werkt simpel gezegd als een soort trekpleister, en stimuleert de bloedsomloop, en dus de afvoer van afvalstoffen. Dat komt onder anderen door de mosterdglycocide in kool. Ik ga dat niet helemaal uitleggen, dat is weer scheikunde, maar zoek maar op www. Kool is een superfood en heeft medicinale eigenschappen.

En dat schoot me dus ineens te binnen, vanmorgen, in de kas. Ik heb een mooi vers blad van de broccoli geplukt, en op de moestuin ook nog wat bladeren van andere winterkolen.

Dan moet je dat blad kneuzen, bijvoorbeeld met een deegroller. Echt bijzonder ..... dat het ene gekneusd moet worden om bij de ander een kneuzing te helpen genezen.

Vervolgens heb ik die gekneusde bladeren op mijn rug gelegd, en een theedoek er strak omheen gebonden. En daaroverheen aansluitend zittende kleding, zodat het niet kan verschuiven. En toen ben ik op de bank gaan liggen en als een os in slaap gevallen. En daarna .....


...... toen werd ik wakker en kon ik ineens redelijk normaal overeind komen van die bank.  En na nog een uur of twee heb ik een klein eindje gewandeld met Brit. En vanavond ... weer gewoon gekookt.

En nu zit ik rechtop achter de laptop met amper nog pijn. De koolbladeren zitten er nog steeds. Grappig genoeg zijn ze nog steeds heel koel. Ze warmen niet mee met de lichaamstemperatuur. Wat dus ook nog een verkoelend effect heeft.

Ik geloof zelf écht in de geneeskracht van de natuur, en dat helpt natuurlijk ook. Als je cynisch bent dan helpt het allemaal misschien wat minder snel. Maar dat we heel veel kunnen doen voor onze gezondheid met die simpele plantjes, dat is een ding wat zeker is.

Haha ..... en néé Willem ....  ik kan nog steeds niet mijn tenen aanraken. Zó snel gaat het niet helaas. Maar het begin is er, dankzij de kool, en natuurlijk ook dankzij de natuurlijke geneeskracht van het lichaam.

Want in ieder levend wezen, waarin een virus binnendringt of een of andere ziekte ontstaat of een blessure is ontstaan of wat voor beschadiging dan ook, daar gaat onmiddellijk een automatisch proces in werking.

Alles op wordt op alles gezet voor maar één ding:

Beter worden.


6 reacties:

Lies zei

Oesje..., 't begin van je logje, Clarien...,
maar zó blij te lezen dat het de goede kant op gaat.
Rustige nacht en gezond(er) weer op morgen !
Lie(f)s.

DagelijkseOnzinDingen zei

Beterschap Clarien, ik hoop dat je snel weer pijnvrij bent en alles weer kunt doen. Fijn weekend. Groet, Annemarie

Willem zei

Was het niet Guido Gazelle die zei "Mij spreekt de blomme een tale/ mij is het kruid beleefd/mij groet het altemale,/dat God geschapen heeft" De laatste twee zinnen heb ik even opgezocht. Duidelijk is in ieder geval dat in het midden van de 19e eeuw, toen Gazelle dit gedicht schreef, ook in zowel de kracht van de kruiden als van de suggestie geloofd. Rudolf Steiner was helemaal niet zo uniek met zijn verband tussen lichaam en geest. De oude Drenten zeiden het ook al "Een gezonde geest in een kwiek pokkeldie"
Overigens; cynici beweren dat de oorlogsindustrie de regels van Guido Gazelle omvormden naar "Mij spreekt de bomme een tale, mij is het kruit beleefd"
Maar hoe het zij, gefeliciteerd met je verlichting van de pijn en dat het doorzetten mag naar een volledige genezing.
Plezierige zondagt toegewenst.

Spaarmoeder! zei

Wat een goed idee van de kool.
Hopelijk gaat het vandaag nog weer iets beter!

Wieneke zei

Doe nog maar rustig aan, Clarien. Een beetje wandelen is altijd goed bij rugklachten en af en toe heel voorzichtig de 'cat & cow' doen, maar geen zware dingen sjouwen of zo. Misschien zou je daar toch eens wat minder van moeten doen. Je bent geen 18 meer, he? :-)

Unknown zei

Hoi Clarien, regelmatig lees ik je leuke blogs, herkenbaar en leerzaam voor de moestuin. In de kraamzorg, waar ik werk, gebruiken we ook koolbladeren bij hevige stuwing. Maar dan witte kool. Heeft dezelfde werking blijkbaar. Groetjes, Karin