Vredig.

on dinsdag 26 januari 2021





Vanmorgen heb ik weer met Rens achter de kaardmolen gezeten. Want Paul wil nu ook wel graag zo'n wollen dekbed, en daar zijn we nu de wol voor aan het kaarden. 


Toen ik terugkwam was het al over twaalven, en ik verwachtte een gróót protest van de koeien, omdat ik ze zolang in de stal had gelaten. 


Maar nee.


Tot mijn grote verbazing heerste er een serene rust in de stal. Het was er .... vredig. De koeien lagen heerlijk languit op hun bed, te herkauwen. Het zonnetje scheen vrolijk naar binnen. Alle kippen waren er ook, in grote verbroedering lagen ze op het hooi of stonden op de rand van de hooibak. Zelfs de katten en Brit lagen in de zon, bij de ingang. 


Wat een rust gaat daar vanuit. Dieren die zo relaxed op een kluitje bij elkaar liggen. En staan, en zitten. Daar kunnen mensen een voorbeeld aan nemen!







Er is geen enkele mindfulness workshop voor nodig, géén ademhalingsoefeningen, géén retraite in een klooster of yoga week in een verweg land. Helemaal niks! 


Ze gaan gewoon liggen, en hop, er is weldadige rust.






Je kunt véél leren van dieren. Gewoon, door ze te observeren. Door véél tijd met ze door te brengen. dan realiseer je je ineens hoe vaak je je druk maakt om niks. Om wat je leest, hoort, denkt. 


Ik ben erg blij dat we hier op de boerderij zijn omringd door dieren, en dat ze ons afleiding geven, en zelfs wijze lessen leren. 


Vanmiddag heb ik weer een paar uur op de tuin gewerkt. Wéér compost verspreiden, en karton. Nu, in de winter, de basis leggen voor hopelijk weer een succesvol tuinjaar. En dat begint met constant investeren in een gezonde bodem.


Is de bodem in orde, dan volgen de planten vanzelf.


De koeien kregen wat kool resten, en dat werd eerlijk gedeeld. Dat gaat écht niet altijd zo, meestal duwt Bella haar kalf ruw aan de kant en eet alles alleen op. Maar niet vandaag. Op deze vredige dag. 😊


 




Ook was er vandaag weer een kleine strop. Ik greep vanochtend in de aardappelkist, in het donker in de koelcel, en ...... YEKKIE .... mijn hand ging dwars door de aardappel heen. Hij was smurrie geworden!! En die ernaast ook ! 


En STINKEN!!


Nee he, dacht ik, zijn alle aardappels ineens verrot? Dus, alle kratten naar buiten gesleept om de schade op te nemen. In één krat zaten flink wat van die rotte jongens, en in alle andere kratten ook wel een paar. Waarschijnlijk is het gekomen doordat ik de koeling in november en december heb uitgezet. Ik wilde besparen op energie, en het was buiten toch wel koud genoeg. Dacht ik.


Klaas vertelde later, dat het misschien niet alleen kwam omdat ik de koeling had uitgezet, maar ook omdat de ventilatie dan stopt. En zonder ventilatie kunnen aardappels makkelijker gaan rotten. Nou, weer wat geleerd. De koelcel vanaf nu gewoon aan laten, tot de aardappels en andere voorraden op zijn.







Ik heb meestal drie soorten aardappels. Eén vroege soort, die al vanaf juli kan worden gerooid. dat was dit jaar de Rode Raja. Je kunt hem niet meer kopen in de handel, dus ik kweek hem op uit onze eigen poters.


Je ziet dat die aardappel al begint uit te lopen. Dat is logisch in januari, want het is een vroege aardappel. We zullen ze nu als eerste opeten. En een deel bewaren als poters.



 



Dan nog een middelsoort, de Alouette, en een late aardappel, de Agria Bio. Die late aardappel die kiemt niet zo snel en kun je wel bewaren tot april. Dat wil zeggen, als hij niet gaat rotten dus. 😁


We bestellen ze bij Carel Bouma. Dat wil zeggen, meestal gebruik ik onze eigen aardappels als pootgoed, maar ééns in de drie jaar koop ik nieuw pootgoed, om weer de nieuwste rassen te hebben die ziekte resistent zijn. 


Nou, hoe liep het af? Met een sisser gelukkig. Een halve krat kon meteen weg, en een ander deel van de piepers was .... mwah .... dus die gaan in de emmer met 'meteen opeten'. En de rest, nog genoeg hopelijk tot april of mei, gaat weer terug in de koeling met de thermostaat op 6 graden en de ventilatie aan.






Eind van de middag hebben Editha en ik een gezamenlijke bestelling gemaakt voor Vreeken, ook zo'n geweldig zadenbedrijf. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het!


En nu wachten! 


En verder? Och, vrij rustig hier. Niet veel bijzonders. Ja natuurlijk horen we het nieuws en lezen we de kranten en maken ons óók zorgen om bepaalde dingen en ontwikkelingen. Je kunt je kop niet in het zand stoppen, ook al woon je op het platteland waar het meestal rustig is ...






...... het nieuws komt ook hier terecht. En ook hier gebeuren mooie en minder mooie dingen.


Maar je kunt wel zelf je focus bepalen. Waar richt je je aandacht op? Kijk nou bijvoorbeeld zo'n ui. Daar is iets héél moois aan de hand, binnenin die ui.







Zie je wat daar aan de hand is?


In die ui is het voorjaar al begonnen! De groene spriet in het hart van de bol komt tot leven. Helemaal in het donker, binnen in die ui, zonder horloge of kalender, weet die groene spriet dat het weer gaat beginnen! De eerste voorjaarsbode!




 



Wat er om je heen ook allemaal gebeurt, je focus kies je zelf. 🍀





14 reacties:

Renske zei

Mooi blogje. Gezellig dat de dieren zo bij elkaar zaten. Heerlijk in het zonnetje.

Die ui uiloop in de ui, kan je die in aarde zetten en zou het dan verder gaan uitlopen? Had jij dat al eens zo uitgeprobeerd?

Lies zei

Rust, in een Nederlandse stal... Als dat niet mooi is, Clarien.
Lie(f)s.

MC zei

Had iedereen maar een koe en een paar kippen om te verzorgen hee ?
Het is waar, Clarien, wat je steeds bewijst : waar je liefdevolle aandacht naartoe gaat, dat groeit.
Prettige dag voor jou en iedereen !

Cleo zei

Mooi om te lezen en zien, die vredige dieren. Het is inderdaad maar net waar je naar kijkt. Wij wonen relatief dicht bij het plein in Amsterdam waar het de afgelopen dagen zo onrustig was. Dus lange tijd een politiehelicopter boven het huis. Dan is het goed om naar onze poes te kijken die zich daar niet aan stoort, maar zich alleen inspant om zich goed uit te strekken over het rooster van de verwarming :-)

Jolanda zei

De aardappels doorrapen, zo noemde mijn vader dat altijd, is iets wat je van tijd tot tijd 's moet doen. Ik verget het ook weleens en dan zit ik met meer rotte piepers.
Bij Vreeken ga ik ook eens kijken, fijne dag.

Anoniem zei

Altijd al gezegd : Als je mensen leert kennen ga je van dieren houden !

Gr Paula .

pieke zei

prachtig logje weer, behalve die aardappels, de lucht komt meteen weer bij me boven. Kwam eens thuis van vakantie in een ongelooflijke stank: de aardappels die nog in het keukenkastje lagen waren totaal verrot.

Anoniem zei

Wat een rust in de stal, daar word je toch helemaal zen van :-)
Ik heb ook een kleine bestelling gedaan bij Vreeken. Helaas duurt het gemiddeld 5 weken voor je de zending in huis hebt en vragen ze behoorlijke verzendkosten ( 10 euro!) Ze hebben het waarschijnlijk vreselijk druk omdat ze zoveel keus hebben, ga ik maar vanuit.
Rode Raja's kocht ik soms bij de natuurwinkel, heb ze inderdaad al een tijd niet gezien.
Nieuws kijk en luister ik niet meer. Echt belangrijke dingen hoor ik wel via via. Het geeft heel veel rust in het hoofd, waardoor ik meer rust heb om fijn bezig te zijn in de tuin of met een andere hobby. Succes met dekbed nummer twee!
Groet, Johanna

Jacqueline Franse zei

Hoi Clarien,

Vreeken zaden is een superfijne winkel om naar toe te gaan en heerlijk te snuffelen tussen alle beschikbare zaden. Maar online... ik hoor van mijn volgers heel veel klachten, over zoals Johanna al zei, late levering of zelfs helemaal geen levering. Ik wil je voorpret niet bederven en hoop dat jouw bestelling wel gewoon wordt afgeleverd natuurlijk ;-)

Groetjes Jacqueline

Emmie zei

Van mijn drie bestellingen kreeg ik 1 zakje toegestuurd van 1 euro 95 en 4,50 verzendkosten....
Na mijn klacht zijn nu de verzendkosten gehalveerd maar voor de rest moest ik wachten op antwoord van een andere afdeling.
Nee, als je zekerheid wil moet je hier niet zijn.

Anoniem zei

Ik heb er ook meer dan eens besteld. Geen enkel probleem gehad. Levertijd is inderdaad beetje lang maar dat weet je van tevoren. En het assortiment is geweldig! Groet, Jo

Maartje zei

Heerlijk die vrede die je bij de dieren vond. Het is dan wel heel handig dat ze hun natje en droogje door ons gewoon voorgeschoteld krijgen ^-^

Marietje zei

Ook ik blijf het bij Vreeken zaden proberen want ze hebben zulke bijzondere zaden maar ik word vaak teleurgesteld. Of het komt niet of het duurt een eeuwigheid en de verzendkosten vind ik ook vaak veel te hoog.

Groet,
Annemarie

Anoniem zei

Oeps @ Emmie @Jacqueline, dat klinkt niet bemoedigend :-(
Ik heb ooit een keer eerder bij Vreeken besteld maar dat is zo lang geleden dat ik niet meer weet wanneer dat was. Ik heb daardoor nog steeds o.a St Janskruid in de tuin die zich gelukkig vanzelf weer uitzaait. Ze maken automatisch een account aan na de bestelling waarmee ik kan inloggen. Heb mijn bestelling nog niet ontvangen ( 15/1 besteld) maar hoop er maar het beste van. Ik vind het ook niet zo fraai dat ze met een machtiging werken, niet echt meer van deze tijd. Ik hoop dat ze hun service gaan verbeteren want ze hebben gewoon erg veel keus in kruiden o.a. Heb jij inmiddels je bestelling al gedaan Clarien?
gr, Johanna