Geschenkenregen.

on woensdag 6 januari 2021





Toen ik rond twee uur vanmiddag van mijn moeder terugkwam ging de overall aan en de klompen want de stal moest nog worden uitgemest en de hooibak gevuld en de waterton van de koeien schoon gemaakt. 


Maar nee hoor.


Boer Paul had dat allemaal al gedaan! 😊😊






De stal was schoon en alles was klaar en opgeruimd en de koeien liepen tevreden helemaal achter op het weiland, waar nog net een beetje fris gras voor ze staat, te grazen. 


Goed kijken, dan zie je ze misschien.





Echt een meevaller was dat! Dat scheelde mij zomaar een dik uur werk. Het is écht grappig dat Paul dat allemaal doet. Hij is (was) namelijk een echte Gooise Man, die 5 jaar geleden met mij meekwam naar het platteland. Hij vond het boerengedoe allemaal maar zozo, met die koeien en die mest en dat zware spitten en al dat gedoe. En nu ..... mest hij zomaar met twee vingers in de neus die hele stal uit!


Niks veranderlijker .... dan de mens. 😄💪


En de tweede verrassing was ... een bekende geruite jas aan de kapstok! Heeee .... Liek is thuis!!






Maar verder was het weer hetzelfde liedje vanmiddag. Poetsen. De keuken is nu aan de beurt. Misschien vraag je je af waarom ik Grote Schoonmaak hou? Dat is toch niet meer van deze tijd?


Ik zal je zeggen wat de belangrijkste redenen zijn ...  de vliegenpoep en de inventarisatie. Vliegen hebben wij hier heel veel, in het voorjaar. Soms, in april en juni, komen ze écht in horden. Het eerste jaar schrok ik me wild van die vliegen-invasie! Het leek wel een horrorfilm!


Maar ik ben er nu achter dat het komt door een combinatie van ons rieten dak, waar ze eitjes in leggen, en het opwarmende voorjaar, en natuurlijk ook door de koeien en mest in de directe omgeving. We zijn er inmiddels aan gewend geraakt De vliegen komen en gaan. Ze doen eigenlijk geen kwaad. Maar ze poepen wel het hele plafond en alle muren en kozijnen enzo ... vol met zwarte stipjes. Dus vandaar dat ik dat één keer per jaar allemaal wegpoets.


En de inventarisatie .... 






..... het is makkelijk als je één keer per jaar eventjes alles bij langs loopt in je huis. Alle kasten (wij hebben gelukkig niet veel kasten) en laadjes en bergingen ... want, wat héb je allemaal aan spullen?


Hiermee voorkom je dat je onnodig spullen koopt, die je allang hebt. Door alles te zien en te ordenen weet ik precies wat we in huis hebben en waar alles ligt. Dat scheelt kopen. Sinds januari 2020 probeer ik zo weinig mogelijk te kopen. Vooral geen nieuwe spullen. En het helpt dan als je weet wat je al hebt.


En soms kom je ook grappige dingen tegen. Zoals dit doosje met moederkoorn korrels, die ik in de rogge vond. Het is een zéér giftige parasiet die soms op rogge-aren groeit. We hebben ze allemaal heel secuur uit de rogge gezeefd. Ik heb ze in een doosje bewaard. Gewoon, als rariteit. 


 




Eind van de middag kwam er zomaar een geschenkenregen uit de lucht vallen! Eérst twee pakjes met de post, dat had ik natuurlijk besteld, maar omdat het bezorgen tegenwoordig zo lang duurt was ik deze twee helemaal vergeten.


Het eerste was, het boekje van Maria Thun, met de maankalender voor 2021. En het tweede, een bos verse ginseng wortels die ik had besteld. Ik wil de ginseng graag proberen hier op te kweken. Maar opkweken uit zaad is erg moeilijk. Dus ik bedacht ..... om het te proberen vanuit deze rode ginseng wortels. Of het gaat lukken? Ik weet het nog niet hoor.  






En Editha kwam langs met nog méér geschenken, onder anderen een zak appels, voor ons, uit hun eigen voorraad. Zij hebben hun appels bewaard in het stro en ze zijn nog helemaal gaaf. En ook had ze voor mij een serie stempels gemaakt, van vruchtgewassen en wortelgewassen, enz, om in mijn agenda te gebruiken.


Gewoon gemaakt met een paar kleine gutsen, uitgesneden uit gum, en vastgeplakt op kurken. Handig!


 





En tot slot, nog het dagelijkse geschenk van ons eigen land. 







 



4 reacties:

Anoniem zei

Ik hoop dat je boer Paul een smaakzenuw hebt gegeven voor zijn harde werk in de stal.

Anoniem zei

Smaakzenuw moet smakkerd zijn.

Lies zei

Onvoorstelbaar mooi, Clarien, zo'n geschenkenregen!
Lie(f)s.

Hilde zei

Mooi allemaal!

Die inventarisatie is heel belangrijk vind ik. Voorkomt dat je verdrinkt in de dubbele spullen en lege verpakkingen.
Clutterbug op Youtube heeft er ook leuke filmpjes over. Eén van paar tips is een 'purge' per kamer, waarbij de uitdaging is om 12 dingen weg te doen per kamer.
Ik vind het verassend hoeveel zinloze en niet leuke spullen je blijkt te hebben, als je zo'n opruim uitdaging aangaat. Weg er mee!
Meer ruimte voor jezelf en je leuke, waardevolle spullen.