De bult van Brit.

on vrijdag 1 januari 2021


Gisteren, op de laatste dag van het oude jaar, reed ik naar mijn moeder, die op die dag jarig is. En dit keer werd ze zelfs tachtig!!


Het hele jaar hebben we plannen gemaakt hoe we deze dag zouden vieren. Telkens waren de regels weer anders, en telkens veranderden we de plannen. Bij haar thuis vieren, in een hotel vieren, met familie erbij, wel of niet, met familie en vrienden in groepjes, wel of geen mondkapjes.


Uiteindelijk was het eigenlijk heel simpel. Het feest .... wordt uitgesteld. En wij waren gisteren met alleen maar broer, zus, en ikzelf, bij haar. Een heel rustige verjaardag dit keer, met veel aandacht voor elkaar en voor de jarige.


Wel was er natuurlijk héél veel geregeld. Allemaal verrassingen voor haar. Stapels kaarten, telefoontjes, bossen bloemen, kado's .... man man. En ook, een lied, gezongen door alle kinderen en kleinkinderen, allemaal apart, en heel kunstig digitaal aan elkaar gesmeed. Nee, helaas kan ik jullie dat filmpje niet laten zien, hoe leuk dat lied ook was. Haha ... niet alles kan zomaar op een blog.😊


Van jong en mooi ging het rapjes naar tachtig ..... dat was de eerste zin van het refrein. En zo is het ook. Jong en mooi ..... en hopla ... ineen ben je dan zomaar tachtig. Maar ... ze is er nog! En nog steeds jong van geest, en tussen wat klachten en mankementen door ....  ook nog steeds behoorlijk gezond, gelukkig!
🌟🌟🌟


En toen ...... om 24.00 ..... was er ineens weer een jaar voorbij ..... Als je niet uitkijkt ben je zelf ook ineens heel rapjes tachtig! Want de tijd vliegt .... hoe heet het ook alweer ... als een schaduw heen? 


Terugkijken .. daar ben ik niet zo van. Vooruitkijken, ook al niet. Niet teveel in elk geval. Je maakt een plan, voor wat je wilt gaan doen. Zoals in mijn geval, een teeltplan. En dat is het dan. Dan is het weer gewoon de dingen van de dag volgen. Elke dag heeft genoeg aan zichzelf.


Als je met planten en dieren werkt, och, dan word je als vanzelf in het NU gedrukt. Die plantjes die vragen elke dag je zorg en aandacht en je tijd. En de dieren ook. Die hebben maling aan morgen en overmorgen. Die willen nú hun voer en hun schone plek, en aandacht, en geaaid worden. 


Morgen? Daar houdt geen enkele plant of dier zich mee bezig. Géén zorgen voor de dag van morgen. We kunnen nog veel van ze leren!Je ziet hier wat planten uit de kas. De rogge, die kleine sprietjes, die we als groenvoer gaan eten, komt al op. En de kooltjes ook. Allemaal micro groenten voor door de maaltijden. 


En de aloe vera's .... zó bijzonder. Ik had ze in de zomer helemaal afgeoogst. Er waren alleen nog twee sneue stompen over. Maar vanuit die stompen groeiden de planten weer helemaal uit! En ze hebben buiten zelfs de eerste nachtvorsten overleefd. 


Daarom kregen ze vandaag een mooie plek in de kas. Zulke kanjers moeten beloond worden! 


En verder. Och. Zo'n eerste dag van het jaar. Wat doe je dan? Beetje vegen. Opruimen. Kersttakken weghalen. Wéér vegen. Overal, binnen en buiten, dennennaalden natuurlijk.Ik ruimde ook de bakken met eikels op. Het eikelmeel, dat komt volgend jaar wel weer. Je moet dan eigenlijk verse eikels hebben, en deze zijn al te oud. Toen ik de laatste kratten met bewaarde eikels weghaalde, om ze tussen de eikenbomen leeg te storten, lag daar achter een dode rat.


Een flinke.Nee niet meteen verder scrollen!! 


Het is helemaal geen eng beest. Kijk maar hoe zo'n mooi knaagdiertje het eigenlijk is. Ook een prachtige schepping van de natuur. Helemaal perfect gemaakt. Ja, helaas, ze brengen ziektes over, en ze zijn altijd met zovéél ..... maar toch als ik zo'n beestje zie .... kan ik alleen maar bewonderen.


En daarna korte metten hoor! Op de mestbult!


Gelukkig hebben we haast nooit meer ratten. Dankzij 3 katten en 1 hond. Alleen hier, bij al die eikels, tja, dat was schijnbaar toch een té aantrekkelijk banket ... voor deze rat. Helaas voor hem, kwam hij dus Brit tegen. 


Over Brit gesproken ..... ik ruimde vanmiddag als laatste klus háár bult op. Brit heeft een bult zand, die ooit 5 jaar geleden na de verbouwing is blijven liggen. Dat is haar vaste plek. Die bult zand daar ligt ze haast altijd. Daar begraaft ze al haar belangrijke stokken en botten en ballen. Die hele bult zit vol met spullen. 


Ze kijkt ook héél argwanend, als ik de bult opruim, en weer wat dichter bij elkaar veeg. Het is helemaal uitgeregend. 


Het is een mooie plek. Vanaf haar bult kan ze het hele weiland overzien, en óók ons huis en mij en Pauls kantoor én ze kan helemaal naar de weg kijken, wie er allemaal aan komen. Zoals verdachte postbodes en koeriers. En ze kan er naar de buren gluren, naar eventuele visite honden waar naar geblaft moet worden.


Haha. Brit en haar bult. Een mirakel plekje!
 En dan ........... vanaf de bult van Brit ............ wens ik je hierbij een heel mooi nieuw jaar toe. Met naar alle kanten blije uitzichten en goede hoop en een goede gezondheid!


✨✨✨
13 reacties:

Anoniem zei

Van harte voorspoedig en gezond nieuwjaar!

Anoniem zei

Dank je voor alle leerzame en gezellige blogs.
Een heel goed en gezond 2021 voor jou en Paul.

Groeten
Loes

Anoniem zei

Voor jullie en de beestenboel ook een gelukkig en vooral gezond nieuwjaar,leuk om je “ landgoed” eens van een andere kan te zien!

Gr Petra.

Anoniem zei

Wat ziet je moeder er goed uit voor haar leeftijd. Hoop dat jullie in 2021 haar verjaardag alsnog kunnen vieren met de hele familie. Voor jou en je gezin ook een gezond en voorspoedig 2021 gewenst.

Marleen zei

Gefeliciteerd nog met je moeder!! Maarruhh, ik vind je moeder nog steeds mooi! Wat een uitstraling en ze staat er ook echt. Wees zuinig op haar! X

Simo zei

Een goed nieuwjaar gewenst, Clarien.
Ik lees je blog heel graag, leer er van alles en vandaag was het nog therapeutisch ook......... Die rat.
Maar ik heb me vermand en goed gekeken; pootjes, ogen, staart, vacht. En toen erg gelachen.
Groetjes, Simone

Zem zei

Clarien, ik wens jou en je geliefden een voorspoedig en vooral gezond 2021 toe!
Veel tuinplezier ook.
Hartelijke groeten, Zem.

Wendy zei

Jullie ook een heel fijn en gezond nieuw jaar
Verder nog gefeliciteerd met de verjaardag van je moeder. Wat een enorm leuk jasje heeft ze aan.

Willem zei

Vanuit de Liemers ook de hartelijke felicitaties voor de 80e verjaardag van je moeder en nog een voorspoedig 2021 toegewenst.

In mijn kindertijd vloog de tijd "als een schaap door't veen" Het heeft tot ver in mijn middelbareschooltijd geduurd, eer ik leerde dat het schaap een schaduw was en niks in het veen te zoeken had; technisch onderwijs heeft nooit veel aandacht gegeven aan algemeen vormende vakken. Al viel het schaap wel naadloos in de verhalen over witte wieven en andere spookverschijnselen die aan een veengebied toegeschreven werden, in te passen.

Lies zei

Superkranige mama, Clarien. Koesteren! Nog gefeLIESiteerd!
Goeie gezondheid voor 2021, da's 't voornaamste.
Lie(f)s.

Anoniem zei

Ook ik wens Clarien, Paul, kinderen en je mooie krachtige moeder heel veel goeds voor 2021.
En natuurlijk alle blog lezers ook .
Hopenlijk mogen we komend jaar weer mee genieten en leren van jou heerlijke blog!

Groet'n uit de tuin van "de Bruin" (Greetje)

Janneke zei

Heerlijk om het nieuwe jaar weer even bij je op blogvisite te komen Clarien.
Ik wens jou ook een mooi, gezond en voorspoedig 2021 toe!
Wij hadden vandaag zo'n heerlijk keutel dagje. De zon kwam met regelmaat boven de mist te voorschijn en voelde gewoon warm aan op de wangen.
Wat fijn dat jullie moeder toch een mooie verjaardag heeft gehad. Leuk zo'n digitale felicitatie-film en zo te zien geniet ze er enorm van.
Hopelijk kunnen jullie het feest in het voorjaar toch nog dunnetjes over doen.
wij hebben het afgelopen jaar geen ratten meer gehad, en hoe liefelijk jij over deze beestje schrijft, toch zie ik ze liever gaan dan komen!
Ik wens je een fijne zondag toe,

Groetjes Janneke

Hilde zei

Veel voorspoed en geluk gewenst Clarien, voor jou en je familie.
In deze tijden zijn je blogjes nog meer welkom dan anders.
Hartelijke groet uit omgeving Zwolle