Koffie erbij.

on donderdag 28 januari 2021







Eerst een vers bakkie, en dan laptop open, muziek aan, tijd voor een blog! 📜📜📜


Onlangs heb ik mijn linklijst aangepast. Veel van die links waren niet meer actief. Maar er ging iets mis en de hele lijst met links was ineens ... gewist. Ik kon ze daarna niet meer allemaal traceren. Als je erop wil (via een swap) en je hebt een blog ongeveer op mijn 'golflengte', mail me dan. 


Zo. 


En dan vandaag. Het gaat als een speer hier voor ons huis met dat fietspad en met die brug. Brit en ik gingen er eens een kijkje nemen.


 







In onze tuin ligt het vol met bulten. Mooie zwarte aarde, en nieuw scherp zand, wat onder het fietspad moet komen. Ze hebben onze oprit gelukkig voorlopig intact gehouden, dus we kunnen er nog uit en in.🚗🚗



Haha .... en Brit wilde natuurlijk graven. Maar dat heb ik maar niet goed gevonden. Want dan zitten we straks met een wiebelende brug!! 😊







En onder het dakraam komen de peultjes en tuinbonen al op, die de kas in moeten. En in de kas was het ook al een zaaifeest! Prei, spitskool, bloemkool, broccoli, sla, ik heb al van alles voorgezaaid. De bakjes gaan nog wel eerst een paar dagen mee naar binnen.


Als de plantjes dan boven de aarde komen mogen ze weer naar de kas.


En in de kasbodem is de eerste spinazie gezaaid, en de drie R's, namelijk raapstelen, rucola en radijs. Dat zijn de vroege jongens! 








Het is inmiddels bijna allemaal zaad van eigen teelt. Dus wat betreft de kieming is het nog wel even afwachten allemaal.


Wat eigen zaad betreft .... ook in de keuken gebruik ik dat heel veel. In zaden van planten zitten zeer waardevolle stofjes. Je zou kunnen zeggen dat de planten het beste wat ze in huis hebben in die zaden stoppen. Als je die zaden eet, krijg je dat binnen! 


Wel even goed in verdiepen, want er zijn ook giftige zaden, zoals van sommige bessen.


Zaden zijn ook vaak erg lekker. Ze hebben vaak dezelfde smaak als de moederplant, maar dan in geconcentreerde vorm. Denk aan korianderzaad en dillezaad en lavas en komijn enzovoorts. En sommige zaden, daar ben ik nog mee aan het experimenteren. Zoals pompoenzaad.





Inmiddels hebben we een hele bak van die zaden verzameld, en tja ... wat dan? Ik eet ze af en toe eens rauw, maar het is wél veel kauwen. 


Eerst in water weken, en dan roosteren? Heb ik geprobeerd. Het was wel lekker, maar nog steeds veel kauwen. Heel vezelig. Dus gisteren heb ik de zaden een poosje gekookt, en in het kookwater een schepje baksoda gedaan. De boel ging onmiddellijk bijna overkoken, want baksoda schuimt.


Maar baksoda kan soms ook de vezels wat weker maken. Na het koken heb ik ze gespoeld, iets gedroogd, licht gezouten en gekruid, en toen geroosterd in de oven nadat de ovenschotel eruit kwam. Ongeveer op 140 graden, half uurtje. 


En toen?









Dan heb je een prima snack! Echt, goed te eten. Hoewel, je moet nog wel steeds flink kauwen, maar de buitenkant is lekker knapperig. En daarbij ... kauwen is goed voor de hersenen. Haha. Zegt men.


Volgende keer wil ik de zaden voor het roosteren ook nog iets invetten met wat olie. Dan gaan ze vast mooi glanzen.


Pompoenzaden zijn verder extreem gezond. Ze worden zelfs in allerlei medicijnen gebruikt vanwege hun helende werking. Google er maar eens op.


En verder. Had ik nog een boodschapje te doen, in Staphorst. Langs de rand van de paardenbak wil ik graag een bloeiende singel aanleggen, van allerlei bloeiende heesters zoals kornoelje en meidoorn en krent en vlier. Dus, op naar Van Oosten. 


Maar ja .... ook daar ..... 







.... was het dicht. 


Nou had ik ze van te voren gebeld, en je kon gelukkig wel gewoon bestellen en afhalen. Dus mijn boompjes (nou, takken zijn het meer) stonden al klaar.


Geweldig, een hele bundel prachtige jonge struiken. En voor de kosten hoef je het niet te laten. Meestal kost zo'n tak niet veel meer dan een euro.  






Overal groei en bloei op de tuin, en elk jaar komt er wat bij. Niet alleen de boompjes die we kopen, maar ook wat we zelf opkweken uit stekken en uit zaad. Het gaat dan niet heel snel, maar dat hoeft ook niet. Want we wonen hier nog wel een tijdje, hoop ik. 


Nou, van harte welkom op Moeskers Moestuin, kornoelje en krent en vlier en hondsroos en meidoorn en sleedoorn en liguster!







En dan is zo'n dag alweer haast om. Rondje dieren nog. Kijk hoe Bella landerig over het hek hangt. Komt mijn eten al bijna??


Ja hoor, het is in de maak! Twee pompoenen, één dikke voederbiet, een handvol uien en een paar knollen met nog groen eraan. Dat kregen de dames als avondmaal. En dan nog een kruiwagen hooi en een paar handenvol brok. 


Veelvraten hoor, die beesten! Denk daar goed aan als je ook koeien overweegt.






 


Koffie op, blog af! 😉



9 reacties:

Lies zei

Gezellig, Clarien, en jong leven!
'k Pas voor dat 'harde' kauwen, mijn tandjes zijn te oud... ;-)
Lie(f)s.

MC zei

Je bent een pionier, Clarien ! Hoe je receptengewijs blijft testen tot je tot een mooi resultaat komt... De volhouder wint.
Bedankt voor de muziek ook.

Véronique zei

En de vogeltjes zullen tevreden zijn met al die bessenstruiken...

RiaN, Adriaantje zei

Petje af, hoor en wat een gezellige blog!

Gonnie Splinter zei

Pompoenpitten zijn gehakt of gemalen heerlijk in brooddeeg, en boven op het deeg kunnen ze er heel op.

Tamar zei

Dank je wel ....

Coby Breitner zei

Gezellig blogje weer.

yvonne zei

Hoi Clarien,
Ik heb ook bijen te logeren van een imker, en hij zegt juist dat bijen naar het zuiden moeten kunnen uitvliegen. Zo staan ze bij ons. Ik weet niet of het verschil maakt voor de beestjes hoor maar ik dacht: ik schijf het je toch even.

Hartelijke groet, en weer bedankt voor je fijne blog,
yvonne

Hilde zei

Leuk, ik ben heel benieuwd naar je struikjes!
En leuk om mee te kijken met je zaaien.
Een goede week gewenst!