Eerst een vers bakkie, en dan laptop open, muziek aan, tijd voor een blog! 📜📜📜
Onlangs heb ik mijn linklijst aangepast. Veel van die links waren niet meer actief. Maar er ging iets mis en de hele lijst met links was ineens ... gewist. Ik kon ze daarna niet meer allemaal traceren. Als je erop wil (via een swap) en je hebt een blog ongeveer op mijn 'golflengte', mail me dan.
Zo.
En dan vandaag. Het gaat als een speer hier voor ons huis met dat fietspad en met die brug. Brit en ik gingen er eens een kijkje nemen.
Haha .... en Brit wilde natuurlijk graven. Maar dat heb ik maar niet goed gevonden. Want dan zitten we straks met een wiebelende brug!! 😊
Als de plantjes dan boven de aarde komen mogen ze weer naar de kas.
En in de kasbodem is de eerste spinazie gezaaid, en de drie R's, namelijk raapstelen, rucola en radijs. Dat zijn de vroege jongens!
Wat eigen zaad betreft .... ook in de keuken gebruik ik dat heel veel. In zaden van planten zitten zeer waardevolle stofjes. Je zou kunnen zeggen dat de planten het beste wat ze in huis hebben in die zaden stoppen. Als je die zaden eet, krijg je dat binnen!
Wel even goed in verdiepen, want er zijn ook giftige zaden, zoals van sommige bessen.
Zaden zijn ook vaak erg lekker. Ze hebben vaak dezelfde smaak als de moederplant, maar dan in geconcentreerde vorm. Denk aan korianderzaad en dillezaad en lavas en komijn enzovoorts. En sommige zaden, daar ben ik nog mee aan het experimenteren. Zoals pompoenzaad.
Eerst in water weken, en dan roosteren? Heb ik geprobeerd. Het was wel lekker, maar nog steeds veel kauwen. Heel vezelig. Dus gisteren heb ik de zaden een poosje gekookt, en in het kookwater een schepje baksoda gedaan. De boel ging onmiddellijk bijna overkoken, want baksoda schuimt.
Maar baksoda kan soms ook de vezels wat weker maken. Na het koken heb ik ze gespoeld, iets gedroogd, licht gezouten en gekruid, en toen geroosterd in de oven nadat de ovenschotel eruit kwam. Ongeveer op 140 graden, half uurtje.
En toen?
Volgende keer wil ik de zaden voor het roosteren ook nog iets invetten met wat olie. Dan gaan ze vast mooi glanzen.
Pompoenzaden zijn verder extreem gezond. Ze worden zelfs in allerlei medicijnen gebruikt vanwege hun helende werking. Google er maar eens op.
En verder. Had ik nog een boodschapje te doen, in Staphorst. Langs de rand van de paardenbak wil ik graag een bloeiende singel aanleggen, van allerlei bloeiende heesters zoals kornoelje en meidoorn en krent en vlier. Dus, op naar Van Oosten.
Maar ja .... ook daar .....
Nou had ik ze van te voren gebeld, en je kon gelukkig wel gewoon bestellen en afhalen. Dus mijn boompjes (nou, takken zijn het meer) stonden al klaar.
Geweldig, een hele bundel prachtige jonge struiken. En voor de kosten hoef je het niet te laten. Meestal kost zo'n tak niet veel meer dan een euro.
Overal groei en bloei op de tuin, en elk jaar komt er wat bij. Niet alleen de boompjes die we kopen, maar ook wat we zelf opkweken uit stekken en uit zaad. Het gaat dan niet heel snel, maar dat hoeft ook niet. Want we wonen hier nog wel een tijdje, hoop ik.
Nou, van harte welkom op Moeskers Moestuin, kornoelje en krent en vlier en hondsroos en meidoorn en sleedoorn en liguster!
Ja hoor, het is in de maak! Twee pompoenen, één dikke voederbiet, een handvol uien en een paar knollen met nog groen eraan. Dat kregen de dames als avondmaal. En dan nog een kruiwagen hooi en een paar handenvol brok.
Veelvraten hoor, die beesten! Denk daar goed aan als je ook koeien overweegt.
Koffie op, blog af! 😉
9 reacties:
Gezellig, Clarien, en jong leven!
'k Pas voor dat 'harde' kauwen, mijn tandjes zijn te oud... ;-)
Lie(f)s.
Je bent een pionier, Clarien ! Hoe je receptengewijs blijft testen tot je tot een mooi resultaat komt... De volhouder wint.
Bedankt voor de muziek ook.
En de vogeltjes zullen tevreden zijn met al die bessenstruiken...
Petje af, hoor en wat een gezellige blog!
Pompoenpitten zijn gehakt of gemalen heerlijk in brooddeeg, en boven op het deeg kunnen ze er heel op.
Dank je wel ....
Gezellig blogje weer.
Hoi Clarien,
Ik heb ook bijen te logeren van een imker, en hij zegt juist dat bijen naar het zuiden moeten kunnen uitvliegen. Zo staan ze bij ons. Ik weet niet of het verschil maakt voor de beestjes hoor maar ik dacht: ik schijf het je toch even.
Hartelijke groet, en weer bedankt voor je fijne blog,
yvonne
Leuk, ik ben heel benieuwd naar je struikjes!
En leuk om mee te kijken met je zaaien.
Een goede week gewenst!
Een reactie posten