Hulp.

on dinsdag 19 januari 2021

 







Al vele projecten hebben we samen gedaan, Nicolette en ik. Tasjes maken, en die uitdelen, toen plastic tassen nog het straatbeeld bepaalden. Wij ruilden die plastic tassen dan om voor onze zelfgemaakte tassen van kringloopkatoen. 


'En nu nooooooit meer per ongeluk een plastic tas meenemen he, mevrouw,' zei Nic dan. Want die durfde dat. 😄😄







We hebben samen poep gehaald op de hei, waar toen de wilde grazers liepen, zakken en zakken vol, gewoon, in de fietstassen. En bladeren verzameld voor compost, in de Bussumse straten. 


En in de winter samen op de oude MM tuin het gereedschap poetsen.







En vandaag kwam ze een dagje naar Punthorst. Weer helpen. En wat denk je?? Wéér die poep! Maar nu van onze eigen Bella en Bonnie. 


De stal kreeg een schrobbeurt, en de koeien kregen een extra dikke laag warm stro op hun bed, van tante Nic. En Bonnie kreeg een paar handen extra brokjes, snel-snel, achter de rug van Bella.











Ook moesten er zo'n veertig pakken hooi van zolder worden verplaatst, naar beneden. Dat is een lastig werkje. Door het lange liggen van het hooi is het touw om die pakken soms wat losgeraakt, en dan gooi je zo'n pak omlaag en pats .... uit elkaar.


Maar het meeste ging goed gelukkig en nu ligt alles weer beneden voor het grijpen.








En als laatste, net als zeven jaar geleden, op die oude tuin, hebben we weer het tuingereedschap gepoetst. Het ijzer en staal is met een staalborstel schoongemaakt, en we hebben het zo'n beetje proberen te slijpen. Al heb ik daar eigenlijk niet het goeie gereedschap voor. Alleen maar de wetsteen van de zeis. Maar ja, Hubo hier om de hoek is helaas nog steeds dicht.


En de houten stelen zijn ingewreven met lijnzaadolie. Nou, alles is weer startklaar voor het nieuwe seizoen! En dan, tot slot, met onze verregende koppen aan de thee en koek, en uren bijpraten.









We aten vanavond stamppot palmkool. Het smaakt net als boerenkool, maar het is makkelijker klaar te maken want de bladeren zijn plat en lang, in plaats van gekruld.


En waarom het PALMkool heet? Nou, kijk maar. 






9 reacties:

Lies zei

Je wordt omringd door heel veel lieve mensen, Clarien. Soort zoekt soort... Héérlijk…!
Palmkool is een lekkernij! En mooi om te zien!
Lie(f)s.

Moestuinmeisje zei

Fijn zo'n goede vriendin!
In ere houden dit soort dagen samen. :)

Coby Breitner zei

Heerlijk zo'n dagje met een goeie vriendin.

Marc Dufraing zei

Hoi Clarien,
ik heb hier ook nog palmkool staan maar, de eerste keer in mijn moestuin, heb nog niet veel ondervinding om dit klaar te maken. Hoe maak je de stamppot klaar? Haal je de nerf eruit of niet en dan .....

Anoniem zei

Heb jullie nooit zien staan op de hoek nassaulaan ,nassaustraat bij de Blokker .

Gr Ellen.

Willem zei

Waarom maak je niet een soort glijbaan waar je de hooipakjes af kunt laten glijden. Je voorkomt dan dat ze uitelkaar spatten tijdens de val en je kunt ze ook veel beheerster opvangen. Na genruik zet je de glijbaan rechtop in een hoekje van de schuur en met een beetje hoede wil is het dingh ook bruikbaar als er kleinkinderen komen. Multifunctioneel dus.

Het lijkt me geweldig om zo'n geestverwant/vriendin te hebben als Nic. Een van het type die je lange tijd niet gezien kunt hebben en als je elkaar weer ziet of spreekt, dan zet je bij wijze van spreken, het gesprek weer naadloos voort dat je een jaar voerde.
Om zandschoppen en spaden te scherpen heb je vaak meer aan een grote vijl, dan aan een kleine (elektrische) slijpmachine is mijn ervaring en vaak ook een stuk hemakkelijker. Het belangrijkste nadeel, maar zeer overkomelijk, is dat je aan het begin van het tuinseizoen een nieuwe vijl kopen moet. En je moet wel zo attent zijn de vijl niet buiten te laten liggen wAARDoor het een bonk roest wordt.

Clarien zei

Marc ja ik haal de nerf eruit, en dan de bladhelften fijnsnijden. Eventueel als je haast hebt fijnmaken in de keukenmachine (dan wordt het wel héél fijn). Aardappelpuree maken, lekker romig met bijv crème fraiche, en de kool apart in weinig water koken (kort), uitlekken en door de puree scheppen

met worst! en mosterd! 😊

Clarien zei

Haha Willem leuk bedacht! Die glijbaan! Dat is wel iets voor Paul, die kijkt ook al steeds waar 'de boomhut' moet komen. 😊

Sacha zei

Voor de kleinkinderen?