Wortel en weekend.

on zaterdag 30 januari 2021






Hartje winter. Koud. Straffe oostenwind. 


Maar kijk, in de middag kwam er een vriendelijk zonnetje bij! 🌞🌞 Dan is alles meteen weer mooier en zonniger. En zie je ineens op de grond, tussen het eikenblad, de eerste knoppen van de rabarber verschijnen.


Rode bollen zijn het. Die openbarsten, en ontplooien in vele rimpels en vouwen. En daar groeien dan de wondermooie en sterke rabarberbladeren weer uit. Nog éventjes ....  






Je ziet hieronder de plek waar ik het gisteren over had. Waar een heel geschikte plaats zou zijn voor bijen, daar rechts achteraan, waar de blauwe pijl naar wijst. 


We lopen daar niet vaak langs. De beestjes hebben daar alle rust. 






En als je dan even meeloopt, en we gaan precies op die plek staan en kijken naar het oosten, dan zie je dat de bijen vandaar uit een prachtige vliegroute hebben pál op de paardenbak, met vele kruiden, en op de moestuin erachter. En op het weiland, met zijn enorme bloemenweelde vanaf april. 


Hee ...... en daar is ook iemand aan het graven? 


Jazeker! Goed gezien. Het is Paul! Hij is bezig aan de geul die we daar maken voor al die nieuwe struikjes. De bodem in de paardenbak is namelijk niet zo vruchtbaar. De toplaag is al behoorlijk compostrijk, maar daaronder is het gewoon wit zand. Dus maken we daar eerst een geul waar een dikke laag compost in komt. En daar komen dan de nieuwe struiken in. 






Een pittige zaterdag klus was het. Maar de geul is af. Paul heeft het meeste werk ervan gehad, want ik moest allemaal andere dingen doen. De dieren, de stal, en de wortels opgraven.


Onze wortels zitten nog steeds gewoon in de grond. En dat bevalt heel goed. Ten eerste hoef je zo niks ingewikkelds te verzinnen om ze te bewaren. Ten tweede heb je zo op elk moment kakelverse knapperige wortels. En ten derde .... zijn ze echt heel lekker, als de vorst er overheen geweest is. Ze worden daar wat zoeter van!


Dus, volop redenen om je winterwortelen op je tuin te laten staan!


Vandaag heb ik weer een half emmertje geoogst. Het loof gaat er meteen ter plekke af en blijft daar liggen. En de allerkleinsten laat ik ook liggen, voor de muizen.






Ik spoel ze af in een oude fietskrat. En dan gaan ze in een emmer water, om de hoek bij de bijkeuken. Daar kun je op elk moment even een paar wortelen pakken. En in dat water blijven ze zeker twee weken goed stevig. 






Met wortelen kun je zoveel kanten op. En ze ruiken ook zo lekker, die pittige lucht van verse wortelen, dat kan je nergens mee vergelijken! Zelf eet ik ze het liefst rauw. Uit het vuistje, of geraspt, door een salade. 


En verder gaan ze in de soep, in de chili, in groenteburgers, in hutspot, in taarten en omeletten en in roerbakschotels. Waar eigenlijk niet in?







En na deze lofzang op die gewone maar onmisbare winterwortel, gaan we lekker weekenden! 




 


Ik wens je een fijn, uitgerust, en zonnig weekend!




7 reacties:

Lies zei

Geniet van je weekend, Clarien! Weer eens -> verdiende rust!
Lie(f)s.

Moestuinmeisje zei

Ideaal hè dat wortels (maar ook bv bieten en knolselderij) zo in de grond kunnen overwinteren. scheelt ook een hoop opslagruimte en energie voor je koeling. Een beetje knaagschade moet ik altijd wel even incalculeren. ;)
Ik heb 1 jaar gehad dat al mijn wortels in 1 week weg waren gegeten. En dan van bovenaf. Het ene weekend niets aan de hand en je komt een week later en al het loof weg en alle wortels tot ongeveer een derde de grond in opgepeuzeld. Ik verdenk familie konijn, die zijn niet zo goed in delen.

MC zei

Bedankt, en fijn weekend iedereen !

Simo zei

Het valt me steeds meer op, het verschil de klei- en de zandgronden. Op de kleigrond in Westfriesland is het toch nat!
In zulke bagger kun je geen wortels laten staan. Maar de grond heeft geen compost of in elk geval weinig compost nodig.
Gisteren palen in de grond gezet, op 40cm met de grondboor kwam ik op een laag witachtige leem of zeeklei. O, ja, hier was ooit zee.

Willem zei

@Simo, de eerste ca 20 jaar van mijn leven heb ik doorgebracht op de zandgronden van Midden-Drenthe. Dat zijn vrij rijke zandgronden met een goede structuur en ook niet onbelangrijk; een goede opbrengst voor de boeren. Het gevolg van eeuwenlang bemesten met organische mest.
Daarna kwam ik terecht in een gebied met zware rivierklei en het heeft me jaren gekost om die grond überhaupt te begrijpen en een beetje bewerkbaar te krijgen. Door diep te spitten (de vastgelopen/gereden bovenlaag mengen met de lossere onderlaag) en er veel organisch materiaal door te mengen is me dat gelukt. Ik heb nu in mijn tuin een mooie dikke laag teelaarde met een fantastische structuur, waarin de planten en bollen goed gedijen. Als ik een groentetuin had gehad zou ik er ook de winterwortels in kunnen laten staan gedurende de winter, want ook de afwatering is dik in orde.
Desondanks denk ik nog vaak met weemoed terug aan de gemakkelijk bewerkbare grond van mijn geboortestreek.

RiaN, Adriaantje zei

Ik geniet altijd weer van je foto's, heerlijk die wortels!
En: weer wat geleerd, dat rabarber zo start, vanuit een bol dàt wist ik dus niet!

Hilde zei

Een lofzang op de wortel! Mooi.
De teelt van wortels valt me nog niet mee, maar gelukkig zijn ze eenvoudig lokaal te verkrijgen.