Maar kijk, in de middag kwam er een vriendelijk zonnetje bij! 🌞🌞 Dan is alles meteen weer mooier en zonniger. En zie je ineens op de grond, tussen het eikenblad, de eerste knoppen van de rabarber verschijnen.
Rode bollen zijn het. Die openbarsten, en ontplooien in vele rimpels en vouwen. En daar groeien dan de wondermooie en sterke rabarberbladeren weer uit. Nog éventjes ....
We lopen daar niet vaak langs. De beestjes hebben daar alle rust.
Hee ...... en daar is ook iemand aan het graven?
Jazeker! Goed gezien. Het is Paul! Hij is bezig aan de geul die we daar maken voor al die nieuwe struikjes. De bodem in de paardenbak is namelijk niet zo vruchtbaar. De toplaag is al behoorlijk compostrijk, maar daaronder is het gewoon wit zand. Dus maken we daar eerst een geul waar een dikke laag compost in komt. En daar komen dan de nieuwe struiken in.
Onze wortels zitten nog steeds gewoon in de grond. En dat bevalt heel goed. Ten eerste hoef je zo niks ingewikkelds te verzinnen om ze te bewaren. Ten tweede heb je zo op elk moment kakelverse knapperige wortels. En ten derde .... zijn ze echt heel lekker, als de vorst er overheen geweest is. Ze worden daar wat zoeter van!
Dus, volop redenen om je winterwortelen op je tuin te laten staan!
Vandaag heb ik weer een half emmertje geoogst. Het loof gaat er meteen ter plekke af en blijft daar liggen. En de allerkleinsten laat ik ook liggen, voor de muizen.
En verder gaan ze in de soep, in de chili, in groenteburgers, in hutspot, in taarten en omeletten en in roerbakschotels. Waar eigenlijk niet in?
Ik wens je een fijn, uitgerust, en zonnig weekend!
7 reacties:
Geniet van je weekend, Clarien! Weer eens -> verdiende rust!
Lie(f)s.
Ideaal hè dat wortels (maar ook bv bieten en knolselderij) zo in de grond kunnen overwinteren. scheelt ook een hoop opslagruimte en energie voor je koeling. Een beetje knaagschade moet ik altijd wel even incalculeren. ;)
Ik heb 1 jaar gehad dat al mijn wortels in 1 week weg waren gegeten. En dan van bovenaf. Het ene weekend niets aan de hand en je komt een week later en al het loof weg en alle wortels tot ongeveer een derde de grond in opgepeuzeld. Ik verdenk familie konijn, die zijn niet zo goed in delen.
Bedankt, en fijn weekend iedereen !
Het valt me steeds meer op, het verschil de klei- en de zandgronden. Op de kleigrond in Westfriesland is het toch nat!
In zulke bagger kun je geen wortels laten staan. Maar de grond heeft geen compost of in elk geval weinig compost nodig.
Gisteren palen in de grond gezet, op 40cm met de grondboor kwam ik op een laag witachtige leem of zeeklei. O, ja, hier was ooit zee.
@Simo, de eerste ca 20 jaar van mijn leven heb ik doorgebracht op de zandgronden van Midden-Drenthe. Dat zijn vrij rijke zandgronden met een goede structuur en ook niet onbelangrijk; een goede opbrengst voor de boeren. Het gevolg van eeuwenlang bemesten met organische mest.
Daarna kwam ik terecht in een gebied met zware rivierklei en het heeft me jaren gekost om die grond überhaupt te begrijpen en een beetje bewerkbaar te krijgen. Door diep te spitten (de vastgelopen/gereden bovenlaag mengen met de lossere onderlaag) en er veel organisch materiaal door te mengen is me dat gelukt. Ik heb nu in mijn tuin een mooie dikke laag teelaarde met een fantastische structuur, waarin de planten en bollen goed gedijen. Als ik een groentetuin had gehad zou ik er ook de winterwortels in kunnen laten staan gedurende de winter, want ook de afwatering is dik in orde.
Desondanks denk ik nog vaak met weemoed terug aan de gemakkelijk bewerkbare grond van mijn geboortestreek.
Ik geniet altijd weer van je foto's, heerlijk die wortels!
En: weer wat geleerd, dat rabarber zo start, vanuit een bol dàt wist ik dus niet!
Een lofzang op de wortel! Mooi.
De teelt van wortels valt me nog niet mee, maar gelukkig zijn ze eenvoudig lokaal te verkrijgen.
Een reactie posten