De Dans Met De Waterbakken.

on maandag 1 februari 2021








Februari. 


De maand waarin het licht weer terugkomt. Het is, samen met mysterieuze november, mijn favoriete maand.


Februari betekent .... licht. Strakke lijnen. Heldere luchten. Niet dat gekwakkel, van december en januari. Maar gewoon, eerlijk en glashard koud, met heldere zon en vriesluchten. Februari zeurt niet. Hij is recht voor z'n raap.


Februari strooit waspoeder uit over de velden en de aarde. Het is misschien niet zo'n lieve maand, het is geen zachte heelmeester, maar het is een maand die reinigt. Een maand met een missie. 💪











Februari is ook de maand waarin de jaarlijkse Dans Met De Waterbakken plaatsvindt. 


Elke ochtend is het water in de waterbakken en in de tonnen bevroren. Dat moet allemaal worden kapot geslagen, en opnieuw gevuld. Met die waterbakken loop je steeds maar heen en weer. De ijspucks eruit slaan, de bakken binnen vullen met vers water, terugzetten. En twee uur later, alles weer opnieuw. 


Het is nét een soort dans. 







Niet alleen de waterbakken van de dieren zijn bevroren. Ook een deel van ons eigen eten is bevroren. Onee .... géén wortels  ... vandaag.


Geeft niks. We eten wel weer pompoen. Of bieten.😊








Onze aardbeien zijn óók bevroren. Maar dat is logisch, want ik haalde ze vanochtend vroeg uit de vriezer. Ze zijn voor in de ochtendpap.


Het was een spannende tocht, op klompen, naar de vriezer en weer terug. Want de klinkers waren beijzeld en waren echt spék- en spekglad. Haha .... ook dat was dus een soort dans .. glibberend over het erf!


Daarna kwam overbuurvrouw koffiedrinken en hebben we weer zitten pellen. Mais en mais en mais. Het is dat overbuurvrouw er zelf om vraagt, want ze vindt het leuk werk, anders zou ik niet elke week die mais voor haar neer zetten. Je  krijgt echt pijn in je duimen van dat pellen.








Ik had vandaag ook een sneetje maisbrood bij de koffie. Want ik wilde haar dat wel eens laten proeven. Wat je er zoal mee kan doen. 


En de kale kolven, die gaan in de mand, als aanmaakblokjes voor de kachel. Zo'n enkele korrel die er nog aan zit popt dan soms open in de kachel en dan ruikt het heerlijk naar popcorn!






De gepelde mais wordt eerst nog een tijdje gedroogd, op een dienblad, tot het echt gortdroog is en zo hard als steentjes. En dan gaat het in een katoenen zak op zolder, bij de voorraad. 



☆☆☆☆☆


En vanmiddag keek ik nog eens even naar buiten, naar links en naar rechts. Is er al een fietspad????





 


Maar nee. Er is nog géén fietspad.



5 reacties:

Aukje zei

Misschien een oplossing voor de ijslaag in de bakken.
Toen ik nog waterbakken buiten had staan,en een vijver plaatste ik een aquariumpompje met luchtsteentje in/bij de bakken.
Doordat het water in beweging word gehouden bevroor het minder snel.
Ik zie dat je er een stopcontact heb zitten.Misschien een tip.

Verder lees ik altijd graag je stukjes.Ga zo door.

vr gr
Aukje

MC zei

Mooie foto's !
Goed idee,Aukje.
Ook zonder electriciteit kan je een fonteintje plaatsen : er zijn verschillende modelletjes op zonne-energie, niet duur.
Maar, Clarien, kan je er niet gewoon wat kokend water op gieten ? Of vriest het daar zo hard ?

Coby Breitner zei

Prachtige plaatjes wat geniet ik daar toch steeds weer van, zeker nu het zo vriest. Ik hou ook van februari. Normaal gesproken omdat we dan met wintersport gaan. Sneeuw vriezen wit etc. ik hou ervan en niet te vergeten de bergen. Dit jaar zit dat er dus niet in. Dus ben ik soort van verslaafd aan de blogs die mooie winterse plaatjes laten zien zoals jij. Ik hou ook van jouw leven zo buiten. Helaas woon in in de Randstad maar wij hebben een 2e huisje in de bossen dus aankomend weekend ga ik daar eens kijken of ik daar ook mooie plaatjes kan schieten. Mmmmmm ik ruik de popcorn al.

Lies zei

'Jeetje, hoe durfde ik zo extreem te zijn...' Een stukje krant maakt je logje nog mooier/waardvoller, Clarien... Doordenker vandaag!
Lie(f)s.

Gonnie Splinter zei

Voor het bevroren water in de drinkbakken van de kippen, leggen we altijd een een paar uur een baksteen op de houtkachel, als hij door en door heet is, in de waterbak. Blijft het de hele dag vriezen [wat niet meer voorkomt} wisselen we om de paar uur een steen.