Logboek.

on dinsdag 16 februari 2021






Hallo daar! Hier ben ik weer. Met een keurig opgeruimde werkplek. Wat mij betreft kan het tuinseizoen .... beginnen! 😊


🌱🌱🌱







Er zijn nog een aantal dingen en projecten die ik je wil laten zien. Omdat ze je misschien op ideeën brengen. En ook natuurlijk omdat dit blog nou eenmaal de vergaarbak het logboek is voor alle activiteiten op Moeskers Moestuin.


Projecten. Zoals ..... zelf crème maken. In de zomer heb ik een kruidenolie gemaakt op basis van smeerwortel. Hoe dat ging, dat kun je hier zien. Smeerwortel is een kruid dat helpt bij wondgenezing, maar ook bij botbreuken en kneuzingen en ander letsel. Het versterkt de doorbloeding en de lymfestroom. Het is écht een zéér geneeskrachtig kruid!


Nou, en hoe maak je dan een smeerbare crème, die óók nog lekker ruikt, van zo'n kostbare olie? Ik zocht het op op Youtube. 


Eérst spullen verzamelen. Behalve je kruidenolie, al dan niet zelfgemaakt, heb je ook nog wat bijenwas nodig. Dat had ik nog liggen, ooit gekregen van een imker. En je hebt blikjes nodig of kleine potjes. Die had ik ook nog liggen, uit Kampen, destijds. 







Dan verwarm je de olie au bain marie. Dus, een potje in een pannetje. En daar gaat dan ook nog de bijenwas bij. 


Hoeveel??


Op Youtube vond ik verhoudingen van 1:20. Dus één deel bijenwas op twintig delen olie. Ik had 150 gram olie, en nam dus 7,5 gram bijenwas. Dat heb ik eerst geraspt, en toen voorzichtig door de opwarmende olie geroerd. Wel leek het mij wat weinig, en ik heb er uiteindelijk in totaal zo'n 15 gram bij gedaan. Dus, 1 deel bijenwas op 10 delen olie.


Achteraf had ik nog best wat méér bijenwas kunnen nemen! Maar dat is dan voor een volgende keer.









Ook deed ik er nog wat druppels aromatische olie bij, om het lekker te laten ruiken. Ik nam dit keer patchouli. Dat is een aard-achtige geur, die ik wel vond passen bij het 'aardse' kruid smeerwortel. Maar je kunt natuurlijk alles nemen wat je zelf lekker vindt ruiken.


Je roert net zolang tot de bijenwas helemaal is opgelost en dan kan het vuur uit. 


Dan is het alleen nog maar een kwestie van je warme olie voorzichtig in de klaar staande potjes of blikjes of flesjes gieten. En laten afkoelen, tot het stevig wordt. Dan is het klaar. Je eigen geneeskrachtige crème, van kruid uit eigen tuin! Voor kneuzingen en spierpijn en blauwe plekken, maar ook voor kleine wondjes en huidproblemen en bijv droge en gesprongen lippen.


En er zijn vele verschillende methoden om een crème te maken, maar deze sprak mij aan door de eenvoud, en door de pure en lokale ingrediënten.









🍀🍀🍀 Die blikjes zijn leuk he? Ik vond ze destijds toevallig. Let er op, in Kringlopers en op marktjes, die kleine handige blikjes, die goed sluiten, als je ook met kruiden gaat werken. En bewaar zelf ook die kleine blikjes en potjes. 



🌸🌸🌸🌸🌸


Weer een heel ander project zijn de zadenpakketjes, die Editha maakt, en ik zelf inmiddels ook. Hier onder zie je de pakketjes van Editha. Ze maakt ze van kranten. Gewoon slim opgevouwen kun je daar kleine pakjes, gevuld met je eigen verzamelde zaden, van maken. Om weer uit te delen of kado te geven of aan een klas kinderen te geven bijvoorbeeld.


Wij gaan ze gebruiken in onze biodiversiteits-werkgroep. Maar daar kom ik zo op. Eerst nog even die zaden.







Je verzamelt de zaden in de zomer en in het najaar. Elke plant heeft zóveel zaden. Daar kun je hele huizenblokken mee gelukkig maken, met de zaden van één plant!


Dus, die verzamel je, je schoont (zeeft) ze zo goed mogelijk, en droogt ze dan. Dan, elk soort zaad apart in zakjes, zoals Editha deed, met mooie etiketjes erop. Of, je doet het zoals ik het deed (vlugvlug 😊) namelijk alle soorten bij elkaar. Gebruik als verpakking bij voorkeur oude kranten of resten papier. En in plaats van plakband kun je op youtube allerlei voorbeelden vinden hoe je zakjes kan vouwen zonder bind en plakmiddel. 


Echt leuk werk! En het ruimt ook nog lekker op!





🌱🌷🌲🐛🌹🌼🌼🐞🌿🍀🌷🐝🐝🌻🌺🐜🐛🌷🌹🌻🐞🐜🐦🍀🌺


En toen, vanochtend, hadden we een ....  mini-vergadering! Een overleg over biodiversiteit en wat we zélf kunnen doen. Om dat hier, omgeving Staphorst, nou eens een flinke impuls te geven! We zijn vandaag gestart met een lijst ideeën voor onszelf en voor onze eigen tuinen, en ook alvast ...... 



...... nagedacht ... over hoe we het gaan aanpakken als het weer mag in groepjes. 😊


En Lia had lekkere kruidkoek gebakken! 








Het grappige is, dat ook bloglezers helpen! Zo kreeg ik van Kathelijn de link meerbomen.nu doorgestuurd.  En zo hebben we Willem (van de reacties)  .... zonder dat hij het nog weet ..... 🙈🙈 .... alvast ingeschakeld in onze plannen, voor hulp bij het stekken van bloeiende struiken! 


Want daar is hij heel goed in!


Dus .... Willem?? Wil je wat extra stekken maken als dat toevallig een keer zo uit komt? Van  fruitstruik of bloeiende struiken? 🙈






👓👓👓👓👓


Oh haha .... en ik ben er nog steeds niet. Want er was ook nog die steeds maar beslagen bril, door de mondkap, waardoor ik de eerste vijf minuten in winkels geen stéék zie. En kreeg ik van Rens een brilvriendelijke mondkap. Plus ontwerp! En hij is al uitgetest en hij werkt ge-wel-dig. Door het extra stuk stof bovenaan komt er géén wasem meer op je bril!


Het patroon volgt binnenkort! (maar misschien kun je hem zelf al wel op pinterest vinden)







Tja.


Wat een projecten allemaal weer he?


Het lijkt heel wat. Maar ondertussen ben ik gewoon heel rustigjes aan .... aan het nieuwe seizoen begonnen. Hier en daar wat zaaien. Hier en daar wat opruimen. Kalk kopen voor op de tuin en het weiland. 






 


Maar gewoon, rustig aan hoor. Geen haast.  


Het loopt niet weg.



🍀🍀🍀



9 reacties:

Lies zei

Amai, hoe netjes, Clarien!
Mooi werk, leuk gevulde doosjes. Je zadenzakjes ook natuurlijk.
Succes met je plannen!
Lie(f)s.

Coby Breitner zei

Heerljk een lekker lang interessant blog, logisch want gister heb ik je gemist. Gezellig al die gevulde potjes.

Katleen zei

Die kruidenzakjes! Hoe mooi! Dan heb je toch instant zin om te beginnen zaaien...
Ik heb al zo ontzettend veel van je blog geleerd, daar wou ik je toch nog eens voor bedanken!
Gisteren keek ik een webinar van Velt over fermenteren. Het was heel interessant, veel bijgeleerd en evenveel keer gedacht: ' dat wist ik al, van Clarien':)
Er zijn trouwens veel webinars deze maand en volgende maand: over biodiversiteit, ecologisch koken, permacultuur, grondbeheer,...
Een aanrader hoor!

Anoniem zei

Ik volg je nog niet zolang en krijg zoveel tips door je blog,heb je ook een kruiden tip tegen vermoeidheid na vervelende kuren ?


Groetjes Petra.

RiaN, Adriaantje zei

Zooo, wat veel projectjes...nette schuur, blikjes (wat zijn ze leuk!) en die pakketjes.
Geweldig, je bent echt een bezig bijtje ;) en ik ben benieuwd naar het mondkapje

Anoniem zei

Wat een prachtige blikjes gevuld met je zelfgemaakte medicinale zalf, heel veel plezier ermee. Goed idee om tomatenplantjes te kweken vanuit een plak lekker smakende tomaat. Misschien nog een tip t.a.v. het plukken van je hanen. Dompelen in heet water schijnt het plukken van veren te vergemakkelijken. Verder kan je er ook voor kiezen om de veren inclusief jasje (kippenvel) te verwijderen. Dit gaat heel snel, is zo gepiept t.o.v. het plukken. Desalniettemin is het toch lastig om je eigen haantjes te moeten slachten. Heel stoer dat je het durft! Veel succes met je mooie werk! Verder nog iets: ik volg jouw mooie blog al jaren en doe heel veel ideeën op en heb natuurlijk veel leesplezier. Dit krijgen we allemaal gratis en voor niks! Wil hiervoor graag een jaarlijkse bijdrage/donatie geven. Misschien zijn er meer lezers van je blog die hiervoor interesse hebben. Ik vind dat er voor het bijna dagelijks mogen volgen van jouw bijzondere blog iets tegenover mag staan. Het biedt jou ook weer ruimte om wat moois aan te schaffen voor je moestuin of je dieren. Wellicht een button op je site?Groeten, Linda

Clarien zei

Dankje voor je complimenten Linda. En ik vind je voorstel echt heel lief. Ik zal er op het blog op reageren :)

Willem zei

Het was voor mij nogal verrassend te lezen dat je mij aan wilt stellen als opperstekker. Zeer vereerd, maar op dit moment ben je al te laat om houtige stekken te nemen. De bloemknoppen zijn al gevormd en mijn ervaring is dat dergelijke stekken nauwelijks wortelen. Na de bloei is een betere tijd om stekken te nemen. Najaars- of winterstekken gaat ook goed en is vrij simpel;een stek van ca 20 cm lang onder een oog schuin afsnijden (onderkant) en recht boven een oog (bovenkant), met een spa een geul in de grond maken. Gewoon op spadiepte wat heen-en-weerbewegen en in de ontstane geul de stekken zetten met een oog boven de grond. Het voorjaar erop zijn ze vaak al beworteld en kun je ze uitplanten waar je ze hebben wilt.
DEze methode kan ook voor bloeiende struiken gebruikt worden direct na de bloei. Dan met je alleen het bovenste blad zitten laten en zo nodig het oppervlak ervan reduceren. Als regel gaat de beworteling van dergelijke stekken vrij vlot. Het bladoppervlak reduceer je omdat een niet bewortelde stek aanvankelijk te weinig vocht aan kan voeren om te verdampen.
De enige houtachtige bloeier in mijn tuin is een Hibiscus en die heb ik nog nooit gestekt, simpelweg omdat hij ieder jaar weer veel zaailingen produceert die ook heel mooi bloeien. De buurvrouw heeft er ook eentje staan en dat blijkt een goede bestuiver te zijn. Maar ik zal het dit jaar eens proberen met stekken. Krijg je identieke planten aan de moerplant wat bloei aangaat. En als ik er tijd voor heb wil ik nog eens proberen om meer houtachtigen met eenoogstekken te vermeerderen. Met druiven lukt dat vrijwel altijd.

Margriet zei

Fijn he werken met de geneeskracht van de natuur 😍
Ken je toevallig scent and spice ook? Ik deed daar een cursus die me echt echt heel erg veel hierover heeft geleerd. Bijv om smeerwortelolie te combineren met madeliefjesolie en etherische olie van helicryse voor een topcocktail voor oa kneuzingen en blauwe plekken. Op haar site staat ook een anti-jeukzalf van vogelmuur (dat groeit ongetwijfeld op jullie terrein) en is bijv supereffectief tegen de jeukrupsen.

Complimenten voor je fijne blog, ik lees al jaren graag met je mee :)