Motivatie.

on woensdag 17 februari 2021






Terwijl de laatste oogst van het vorige seizoen in potten verdwijnt, dit keer waren het stoofperen van de overburen, zijn de voorbereidingen voor het komende seizoen volop bezig.


En als basis voor dat nieuwe tuinjaar .... hebben we de prachtige stalmest .... van onze twee koeien. Elke dag levert de stal een volle kruiwagen op. Het gaat allemaal op een grote hoop, in de betonnen mestbak. Daarvan gaat in maart een groot deel op het weiland, en verder gaat er het hele jaar door een beetje verteerde stalmest als laagjes in de composthopen. 


Compost bestaat bij mij uit ongeveer driekwart plantaardig afval en een kwart stalmest. Die stalmest is ook weer deels plantaardig, want het is een combi van mest en stro en hooi.


Enfin ... het is belangrijk spul dus! Maarre ..... ik krijg het nu haast niet meer weg! Elke dag komt er een volle kruiwagen bij, en ik kan het bijna niet meer tegen de bult oprijden die elke dag hoger wordt.  








De oplossing lag natuurlijk voor de hand! De voorkant van de bult is afgegraven en naar achteren gegooid. Je ziet dat de koeien er achter nu bijna uit het zicht zijn. Nu is er aan de voorkant weer ruimte voor nog een paar kuub.


Dus zo redden we het nog wel tot maart.


In een hoekje achteraan zitten een paar van de kippen. Ze hebben zich daarnet helemaal z谩t gegeten aan de wormen, waar de mestbult vol mee zit. En nu zijn ze de veren aan het poetsen. Het gaat gelukkig goed met ze. Alleen de haantjes hadden wat 'vorst-schade' namelijk deels bevroren kammen. Maar het zwarte deel wordt al weer wat roder, dus het zal wel geen blijvende schade zijn.


En er was niks aan te doen. Ze hebben een droog en warm hok maar moesten en zouden zo nodig in die boom. Zelfs bij min z贸veel.









En hier in de kas .... was ik zelf aan het werk. En daar heb ik ook een haantje! 馃槉


En terwijl jullie zo meekijken naar deze zaai projectjes, kom ik even terug op het lieve voorstel van Linda, gisteren, bij de reacties. Linda stelt voor om iets 'terug te geven' als dank voor het lezen en leren van dit blog. 


Bijvoorbeeld een bijdrage.


Lief bedacht. En ik snap het goed. Ooit volgde ik zelf ook een blog, waar ik z贸veel van leerde. En wat mij enorm motiveerde. Dat blog heeft zelfs tot de eerste stappen geleid waardoor we nu op de boerderij wonen, en leven zoals we leven. Ik had toen ook wel wat willen terugdoen.   







Maar dat kwam er niet van. 


W茅l hebben we nu dus dit leven. En toen besloot ik om, in plaats van die 茅ne blogger te bedanken voor haar schrijfsels, dan maar zelf een blog te schrijven, en om te proberen op mijn beurt weer anderen te motiveren. En iets positiefs te brengen. Positief voor mensen, en voor de planeet. En misschien een beetje gezelligheid en vrolijkheid.


Dus, het is eigenlijk vooral een kwestie van doorgeven. Wat ik kreeg, geef ik weer door. En jullie leuke reacties en blijheid met mijn schrijfsels, en ook dat er dagelijks zo'n tweeduizend mensen hier even langs komen, dat is 'bijdrage' en motivatie genoeg!! 


馃槉馃檹馃檹








馃尡馃尡馃尡


Je ziet ondertussen weer wat zaaibakjes langs komen. Wat pepers, heb ik gezaaid. Uit 茅茅n zo'n gedroogd pepertje, van vorige zomer, komen zoals je ziet genoeg zaadjes voor weer een heel seizoen. De paprika is ook verspeend. Die had ik al in januari gezaaid, want die gaan z贸贸贸贸 langzaam! 


En weer tomaten. En toen ook nog maar ... een bakje sla. En even wat doppers in de week gezet. Niet allemaal volgens de zaaikalender, maar ik had er toch zo'n lol in vanmiddag.


Met dat milde weertje erbij. Geen sp贸贸r meer van sneeuw of ijs! Echt, je handen gaan jeuken toch? 







En hier laat ik het even bij voor vandaag. 


Och wacht ......................... nog even die twee rare poezen van ons. Kijk nou, de bankhangers! Paul wordt gewoon weggedrukt! 馃槃馃槃






 


En in de keuken heb ik inmiddels negen keer 'klik' gehoord dus dat is ook in orde!馃槉






10 reacties:

Emmie engel zei

In de weck en inmaakwereld wordt het op z'n kop zetten van potten sterk ontraden. Het heeft er mee te maken dat de deksels van tegenwoordig daar niet tegen kunnen. Het zoetzuur en zuur tast die deksels aan. Watjes.....

Coby Breitner zei

Zelf heb ik totaal niet zo'n leven maar ik vind je blog geweldig om te lezen. Het wel en wee op de boerderie, wat je zaait of een lekker recept ik geniet van alles. Ga vooral door hoor.
Wordt een lente weekend dus we gaan genieten, ik ook in mijn simpele tuin, maar ja er moet gesnoeid worden.

mrs H. te B. zei

Ha, je motiveert mij OOK! Zo ben ik erg dankbaar voor je ideetje om smeerwortelolie te maken, dat was leuk om te doen, en de olie werkt geweldig! En dat idee geef ik ook weer door....

Lies zei

Blij dat je er bent, Clarien!
Lie(f)s.

Aukje zei

Ik vind het iedere keer weer leuk om je schrijfsels te lezen.
Ik smeerde de kammen en lellen van de kippen en de hanen in de winter in met vaseline.Ik had daardoor weinig last van bevroren kammen.
En wist je niet dat katten personeel hebben,en dat je je maar moet aanpassen aan hun wensen :) Verder veel succes met je projecten.

Aukje

Willem zei

Volgens mijn opa had je van twee dingen nooit teveel: geld en mest. Ik wil daarom je euforie over de hoeveelheid mest niet meteen de grond in boren, maar je zult je waarschijnlijk afvragen waar het allemaal gebleven is als je de grond gaat bemesten. En het motto van minimalisten "less is more" gaat vrijwel nooit op bij het bemesten van de grond.
Het komt me voor dat je misschien eens moet bedenken waar je een nieuwe mestopslag maken kunt, met inachtneming van de bodembeschermende maatregelen die tegenwoordig van kracht zijn.
Maar om even een oude Drentse zegswijze aan te halen: "Ie kunt niet in ien k猫er van de zolder op de vloer stappen". Alles op zijn tijd, anders gezegd.

Anoniem zei

Clarien, het is zo lekker genieten van al jullie belevenissen op de boerderij!
Ik heb het al es eerder gezegd dat het net een tijdschrift is want, je blog gaat over h茅茅l v茅茅l verschillende onderwerpen.
En alle onderwerpen zijn even boeiend!!!
Ga vooral zo door want ook ik laat me graag nog heel lang door je inspireren.
Maar hier geen boerderij, wel een groentetuin,bessenstruiken,fruitbomen kippen, en een liefde voor prutsen in de keuken.
Dus je begrijpt dat ik alle tips en goede raad erg waardeer!
(Ook de reacties van iedereen zijn leuk)

Groet'n: uit de tuin van de Bruin (Greetje)

Tamar zei

Wat leuk te lezen hoe jij begonnen bent met schrijven en h贸e een blog kan inspireren. Zo ben ik ook met mijn blog begonnen, gewoon omdat ik het blog van Teunie zo boeiend vond en zelf ook wat wilde doorgeven.
Mooi! En dank je wel voor de vele inspiratie... Ben ook al lekker aan het zaaien, want zaaikoorts kreeg ik al v贸贸r die winterweek. ;)

MC zei

Ik heb dagen lopen nadenken over deze post, Clarien.
Hoe ontroerend mooi wat je belangeloos doet.
Ook al snap ik helemaal dat veel mensen uit dankbaarheid geld willen geven.
Maar dat zou alles een beetje anders maken...
Je bent even gul als de natuur zelf. En uniek.
Bravo, en bedankt.

Unknown zei

Nou, inspireren doe je zeker!

Door het toenemende tuinwerk schrijf ik minder vaak een reactie maar mijn dankbaarheid en inspiratie is onverminderd!

En nog regelmatig pak ik een oude blogpost van je erbij, om een recept te volgen of het opzoeken van een praktische huis/tuin/dieren tip.

En heel soms, als alles lijkt mis te gaan in de tuin, dan zoek ik je blogbericht op waarbij je groene plastic tomatenkasje in een boom was gewaaid. Dat werkt wel relativerend.
Of natuurlijk je bericht dat Bella een stoel op haar hoofd had! Dat was zo'n potsierlijk gezicht, daar kun je niet chagrijnig bij blijven.

Een goede week gewenst!