Buiten, bril, en Beep.

on donderdag 18 februari 2021






Vanmorgen was ik op zoek naar die éne mooie foto .... van de splinternieuwe krokusjes, in de tuin. Maar op de een of andere manier kreeg ik het hele stelletje niet goed scherp in beeld.


Kan de lens niet scherp stellen op die kleur paars? Ofzoiets?








Uiteindelijk ging het toch iets beter. 


Zo'n mooi teer bloempje. Ze zijn zo gewoon, en toch ook weer zo speciaal, want zó mooi en fijntjes .... en ook .... ze zijn de eerste voedselbron weer, voor de bijen. Die al vliegen! De bijen van buurman Henk hebben gisteren al hun reinigingsvlucht gemaakt. Ze vliegen dan massaal naar buiten en legen hun darmen.


Gelukkig had ik geen was buiten hangen! 😊






Kijk en toen kwam Billie langs en was het meteen gedaan met het fotograferen. 


Er was ook genoeg te doen vandaag. Na de dierenronde, ging ik weer even de kas in. Elke dag een paar dingetjes, dan heb je zó ongemerkt je kas volstaan met zaaisels.


Je ziet hier al de eerste tuinbonen en doperwten boven de grond komen. 






Ook heb ik de geweekte doperwten gezaaid. Als ze afgedekt zijn gaat er ook nog wat wit zand op. Dan droogt het dakje niet zo snel uit. 


Met erwten moet je opletten dat het niet te warm voor ze wordt. Eigenlijk kunnen ze nu ook al wel naar buiten. Maar ja, daar zijn óók de kippen ..... dus ik laat ze toch nog maar even hier in de kas.






In een hoekje staan twee potten met de restanten van de aloe vera. Die was helemaal bevroren, en het blad was ... prut geworden. Nu valt mij altijd op hoe sterk die aloe vera is, en daarom nam ik een proef.


Het blad is eraf gesneden, en de stronken heb ik laten staan. En misschien .... groeien ze wel weer uit! Ik ben erg benieuwd! En ondertussen zorgen een paar spontane viooltjes in die potten wel voor de kleurige noot!






Op het land heb ik weer een kruiwagen wortels geoogst. Dit was de oogst van slechts een halve strekkende meter. Ze groeien hier erg dicht op elkaar. En daardoor konden ze misschien ook zo goed de vorst verdragen. Planten zijn levende wezens, die ademen, en elkaar warm kunnen houden.


Echt waar! Net als mensen!😊


Iets verderop ga ik morgen (worteldag) alweer de nieuwe wortels zaaien. Daar ligt nog karton, en ik heb een deel daarvan weggehaald. Het was een fluitje van een cent! Karton aan de kant gooien, en hopla, je kan erop zaaien!


Nou ja, ik moest even wat stronken van de mais weghalen. Dat stond er nog. Maar méér werk was het niet.






Vanmiddag appte Liek mij, of ik misschien een mondkapje-voor-brildragers voor Senne wilde maken. Hij heeft ook zo'n last van een beslagen bril, in winkels.


Renske had er een voor mij gemaakt. En mij ook het patroon meegegeven. Dus, dacht ik, die maak ik dan wel even. Maar dat viel nog niet mee! Ik begreep het patroon niet. Wist niet eens wat boven en onder was.


Nou, dacht ik, dan ga ik van de week wel weer even langs Rens.


Maar toen besloot Paul dat hij morgen al naar Utrecht gaat, hij komt daar dan langs, en hij gaat dan bij Liek en Sen koffiedrinken. Dus .... het mondkapje had ineens haast! 😅😅


 




Het mondkapje dat ik kreeg bevalt héél erg goed. Ik heb geen enkele last meer van een beslagen bril. Dus wilde ik die per se gaan namaken. Met het voorbeeld van Rens erbij, ben ik gaan googlen. En ja hoor, ik vond de tutorial met precies de maten van haar patroon! 


Hieronder kun je hem zelf zien, als je deze ook wilt maken. Het is heel duidelijk en rustig uitgelegd. 



                                           


En hieronder zijn wat beelden uit dat filmpje, onder anderen heb ik een foto gemaakt van het patroon. De maten staan er op, dus je kunt het zó zelf tekenen. 






En dan natuurlijk ook wat foto's van mijn eigen probeersels. 


Ik nam eerst een vrij stevige gestreepte stof. Want ik had verder niet zoveel stoffen voor mannen. Maar helaas was dat toch niet zo slim ... die stof .....














.... dat was niet zo slim .... want toen het mondkapje eindelijk af was ...... kon je er haast niet doorheen ademen! De stof was te dik!


Dus het moest opnieuw. Nou, wat zullen we nemen, voor een jongeman? Géén bloemetje. Ook geen effen stof want die zijn allemaal te dik. 


Even zoeken hoor. Pompompom. En hee kijk daar heb je poes ook alweer. 









Nou, en uiteindelijk vond ik dus dit. Haha. Echt iets voor een man! 


BEEPBEEP!!










Sen je krijgt ze allebei! Die gestreepte is voor flitsbezoekjes. 


En Beep ... is voor in de supermarkt.😄 🚗🚗











 

8 reacties:

MC zei

Grappig ! :)

Wendy zei

Enorm bedankt, ik ga het vandaag gelijk ook proberen. Zo klaar met die beslagen bril!
En krijg door jouw foto's en het komende weer enorm zin om ook te gaan voorzaaien. Gisteren tijdens een wandeling "rook" ik het al: de komende lente. Hoop dat maart zich gedraagt.
Groetjes,
Wendy

Anoniem zei

Leuke stof, BEEP BEEP!! Nog bedankt voor de tips over het gebruik van de gedroogde kool bladeren. Het is gelukt, ze zitten gemalen in een potje. Ik neem aan dat je hetzelfde kunt doen met andere kool, ik heb nu wat witte kool bladeren die liggen te drogen.
Ik heb nog geen crocus gezien hier, maar wel flinke pollen met sneeuwklokjes, ook leuk.
Je leukste foto vind ik die van Billie die ook komt kijken, haha!
Prettig weekend, met hopelijk veel zon!
Nicoline

Anoniem zei

Goedemorgen, mag ik vragen of je onder het karton op de tuin gen last hebt van slakken? groet Greetje

Clarien zei

Ja Greetje er zaten wel wat jonge slakjes onder zo hier en daar. Daarom haal ik het meeste weg voor ik ga zaaien of poten. En bij bieten en wortels steekt het niet zo nauw want dat eten de slakken niet graag. Ik ben nog verschillende methodes aan het uitproberen met karton. Vorig jaar liet ik het wel liggen hier en daar tussen de rijen. Dat had als voirdeel dat de grond mooi vochtig bleef ook tijdens de droge zomer. Maar ook wel meer slakken inderdaad...

Lies zei

Krokusjes, mooi, Clarien...
Plezant hé, dat eerste nieuw groen in je kas! Netjes daar!
Beep ziet er professioneel uit!
Lie(f)s.

Anoniem zei

Wat heerlijk, zo'n kas waarin je kunt voorzaaien! Hier gebeurt dat altijd op de vensterbank die op het zuiden gericht is. Maar die is zó vol. Ik zag op Pinterest een zelfgemaakte hoge tunnelkas van gaas en kunststof buizen en daar overheen plastic. Maar ja, wat voor plastic? Ik zie zoiets nooit bij een tuincentrum of zo. Heb jij enig idee waar ze dit verkopen?
De kat en de krokus, mooi!
gr, Johanna

Willemijn zei

@Johanna
Wij hebben vorig jaar voor ons zwembad een Sunny-tent gekocht en willen dit jaar proberen of die ook in de moestuin gebruikt kan worden. Volgens de website van de verkoper is dat in elk geval een optie.
Ze zijn best prijzig, maar als je 'm op meerdere manieren kunt gebruiken en het ook nog wat oplevert (eerder groenten uit eigen tuin en gratis 'verwarming' van het zwembad) is het misschien toch aantrekkelijk om 'm aan te schaffen.