De slee niet te vinden natuurlijk.

on maandag 8 februari 2021







Goeiemorgen!!






Haha je zou kunnen zeggen dat mister snowman himself aan onze deur klopte, zondagochtend. We konden niet eens door de deur naar buiten. Hij had ons meteen flink te pakken!


Maar gelukkig hebben we op alle vier de zijden van ons huis een buitendeur. We namen gewoon een andere deur. Dus, de eerste troef ... wonnen wij! 







Maar verder gisteren en vandaag .... waren we écht aan de beurt! Man, en wij maar denken, we zijn mooi voorbereid op de heftige winter .... maar dat viel toch nog goed tegen!


Zoals ... de stal schoonmaken bijvoorbeeld. De koeien konden écht niet naar buiten in die sneeuwstorm, dus ik moest de stal schoonmaken met de koeien erin. Dat is lastig. Bonnie was tochtig (en dus druk), en Bella was gewoon uit haar humeur vanwege niet naar buiten mogen. En daarbij, moest alle mest emmertje voor emmertje naar de composthoop gedragen ... want een kruiwagen daar heb je echt niks aan in een pak sneeuw van dertig centimeter.


En de slee kon ik even zo snel niet vinden.


Nee, dat bedenk je allemaal niet van te voren.








Toen alles nét mooi schoon en droog was deed Bella nog snel even een dikke plas van wel tien liter. 


Dankuwel! 😞


En toen ... de kippen .... ochoch. Een aantal kippen gaan nog gewoon 's nachts in de boom. Min tien en een sneeuwstorm ... en tóch doen. Zó dom! Nou, niet allemaal maar een stuk of zes. Dus ik verwachtte de volgende ochtend dat ik die zes als diepgevroren kipjes kon oprapen onder de boom, maar nee hoor.


Alles is nog in leven. Alle drieëntwintig kippen. Echt top-kippies zijn het!


Toch heb ik ook daar nog extra maatregelen genomen. Allereerst, een soort iglo gemaakt, rondom het hok, met daarbinnen een laag hooi. Zo hebben ze een soort van binnentuintje. En 's avonds gaan er extra planken en karton en kleden rondom het hok. En het deurtje gaat dicht, in verband met hongerige vosjes en marters en weet ik wat.


Nu maar hopen dat ook die zes 'boomkippen' uiteindelijk binnen gaan overnachten ....







Ja we zijn er erg druk mee geweest afgelopen twee dagen. De hele dag sneeuw vegen en waterbakken ontdooien en de beesten héél regelmatig voeren. Want door te eten houden de dieren zich warm.









Vandaag heb ik óók voor de koeien een soort van iglo gemaakt. Je ziet dat misschien niet zo goed, bij die pijlen. Eerlijk gezegd kon ik het niet op de foto krijgen. Want, een sneeuwberg, in de sneeuw, dat zie je gewoon niet goed. 


Maar enfin er is daar dus een sneeuw-wal gemaakt van een ruime halve cirkel, een meter hoog, met de rug naar de noord-oostenwind. Daarbinnen lag hun hooi, op een pallet.


Nou de dames wilden wel even spelen in de sneeuw en bij hun nieuwe iglo.








Koeien kunnen op zich vrij goed tegen koude. Beter dan tegen warmte. Maar nu met deze snelle overgang wilde ik ze toch niet meteen héél lang buiten laten. Na twee uurtjes gingen de dames (graag) weer naar binnen. Ook daar was het weer eten en eten.


En Bella schafte zich meteen een nieuwe warme wintersjaal aan! 😊






Het is echt prachtig hier. Met de sneeuwduinen en de schitterende vergezichten. Vooral in de schemering, als de lampen in de boerderijen aangaan, en het lamplicht op de sneeuw schijnt. Het lijkt dan bijna blauw.


Het is heerlijk om op het platteland te wonen. En om veel dieren te hebben. Maar je moet je goed realiseren dat je met extreem weer, of het nu heet of koud is, droog of juist veel regen of sneeuw, dan moet je aan de bak!


Dan moet je vroeg je bed uit. Meteen naar buiten, en checken bij al je dieren. En er is altijd wat. Zo hadden wij bijvoorbeeld ook allemaal stuifsneeuw op onze hooipakken in de kapschuur. Dat moet er meteen af. Anders wordt je hooi nat bij de dooi, en bederft het. 


En natuurlijk was al het water 'achter' bevroren. Dus je sjouwt je een breuk met emmers.










Voordeel is dan weer ... de burenhulp. Als er wat is en je zit ergens mee, kun je altijd even een buurman om raad vragen. Je krijg dan meestal niet alleen advies, maar buurman loopt ook even mee om te kijken of hij kan helpen met zijn gereedschap of trekker.


Kijk, daar heb je nét zo'n voorbeeld! Buurman Henk, die zijn opritten aan het vegen is met de trekker. Hij nam ook meteen even het weggetje van Wim en Jacky mee, en daarna ook onze dam! Heel fijn, dat scheelt ons heel wat baantjes met de sneeuwschep! 







Als de dieren verzorgd zijn haal ik een bak hout, en ons eten, uit de schuren. Dan naar huis, naar binnen! Poezen mee, hond mee. 


Koffie, koken, en 's avonds chillen voor de kachel!












Rond negenen dan nog éventjes bij de koeien kijken. Ik vond het daarnet wel koud in de stal. Morgen misschien iets verzinnen met wollen dekens voor de ingang. Of een dekkleed.




⛄⛄⛄



Nou, tot zover .... een rapportage van deze eerste échte strenge-winter-met-dieren die wij meemaken. Ik zou geen enkel dier willen missen ... maar .... pfffffft ... je moet er wel wat voor overhebben!!






 

14 reacties:

Anoniem zei

Oh, wat is het mooi bij jullie.
Hier (Purmerend) ook veel sneeuw maar op het platteland
is het toch wel veel mooier.
Het is zeker hard werken met al die dieren.
Ik geniet er ook van.

Groeten
Loes

Lies zei

Eerste reactie -> zeg dat 't niet waar is, Clarien! Alle respect!
Superfijn dat je zo'n buren hebt! Hier is dat echt niet :-( ! Alle liefde komt hier helaas(!) van één kant...
Warme knuffel,
Lie(f)s.

Barbara zei

Man man man, wat een WERK!! Maar wel prachtig allemaal. En hoe ijzig koud het ook is, op jouw speciale manier ook weer heel warm.

MC zei

Prima idee, iglo's bouwen !

Daarvoor ligt hier niet voldoende sneeuw, denk ik, maar ik ga het meteen uitproberen.

Een week geleden dacht ik dat de lente in het land was, en bouwde ik een grote takkenhoop/nest voor de diertjes, hopelijk kunnen ze daar ook wat beschutting vinden nu.

Prachtige omgeving, Clarien, waar je woont !

Coby Breitner zei

Ik leef met jullie mee hoor. Niet dat ik op een boerderij woon maar ik ben verliefd op sneeuw (ja en de bergen). Wat je zegt als de lichtjes aangaan. In de bergen zie je dan de sneeuwschuivers en bully's gaan om de pistes schoon te maken. De rust die sneeuw uitstraalt en de stilte die het geeft dat trekt mij zo aan. Voor jullie hard werken nu en ik geniet van de prachtige plaatjes. Nou niet dat ik niks doe hoor. Zat ook om 6.30 uur al in de auto, ik werk in de zorg en moest ook de auto uitgraven.
Warme wintergroetjes Coby

Hilde zei

Bikkel!!

Unknown zei

Ook in de winter heb je met een boerderij wel werk 😉
Wij hebben Schotse Hooglanders in het land lopen. Die blijven buiten, zoeken plek beetje uit de wind. Wel moeten ze bijgevoegd worden.
Warme groet uit het noorden.
Mariëtte

Unknown zei

Haha nee niet bijgevoegd, maar bij gevoerd!
Mariëtte

Anoniem zei

Jullie wonen daar, in alle jaargetijden, prachtig. Fijn om zulke behulpzame buren te hebben.

Anoniem zei

Dat maak je alleen mee in een dorp waar iedereen voor elkaar klaar staat , fijn om te lezen .
Succes met de verzorging van je dieren , moeilijk om alles sneeuw en wind dicht te krijgen .


Gr Pien .

Hemelblauw zei

Leuk om te lezen. Het is wel heel erg koud nu, wat heb je al veel werk verzet! In onze (buiten-)wijk maken de meeste mensen hun stoep schoon of in ieder geval een paadje. Goeie work out! Wij doen het altijd samen met de buren met wie wij een oprit delen, een klein paadje maken van voor naar achter, en de stoepen sneeuwvrij.
Toch ook altijd weer interessant om te zien hoe sommigen hun hele oprit sneeuwvrij maken, maar de stoep voor hun huis niet. Of de oprit wel en dan de opgeruimde sneeuw dwars over de stoep gooien zodat er daar een extra walletje ontstaat ... (Ja, postbode en krantenbezorger, pech gehad).
Dan is zo’n buurman die overal even de boel even aan kant maakt wel een verademing. Lekker op de trekker!

Anoniem zei

Het is hard werken, maar eigenlijk ook heel gezond. Door weer en wind buiten zijn en in beweging. Veel gezonder dan een kantoorbaan, maar al met al een hele klus om de dieren en gewassen te beschermen tegen extreme kou. Heel vroeger sliepen mensen en dieren in één ruimte maar daar moet je nu niet meer aan denken! Als Bella een plas van 10 liter laat lopen of iets anders 0_0 wordt het toch een beetje ongemakkelijk ;-)
Sterkte met al het werk en op naar -13 dit weekend...!

Es zei

Zooooo herkenbaar her liefst nam ik alle buitendieren mee naar bed!

Anoniem zei

Heel herkenbaar de zorg voor de dieren, het water enz. Maar 'n prachtig gezicht is het zeker en ook hoe de kinderen (en grote mensen) er nu van genieten.