Mijmeren boven de mollen.

on zaterdag 20 februari 2021






Zo'n drie jaar geleden ... was ik hier óók al. In Rouveen. Bij deze biologische melkveehouderij aan de Molenhoekseweg. Het bedrijf wordt gerund door boer Wicher en boerin Alie, en het is echt een prácht van een boerenbedrijf. Ze zijn zo'n tien jaar geleden omgeschakeld van 'gangbaar' naar 'biologisch'. En dat was een hele stap!


Ik was daar drie jaar geleden op een open dag. Je leest er HIER meer over.


Op het bedrijf zijn zo'n tachtig koeien. En ook nog jongvee natuurlijk. En ze hebben honden, katten, moestuin, bloeiende weides, en zelfs dras-weiden. Drasplassen, of drasweiden, zijn weilanden die soms onder water staan. Daar heb je heel veel bodemleven, en daar kunnen allerlei vogelsoorten overleven. Het kost wel allemaal veel werk natuurlijk, en veel onderhoud.


Wicher en Alie, en de jonge 22-jarige opvolger Janno, doen hier geweldig werk! Haha en wij waren daar dus weer, Lia en ik. We zaten vanochtend bij hun in de gezellige warme keuken, aan de koffie en kruidkoek, om weer wat te leren over biodiversiteit.


Daar komt nog wel een verslag van. Van wat we hebben geleerd, en van wij misschien als natuurvereniging weer voor hun kunnen doen. Maar nu laat ik het even bij een impressie van de stal. Met keurig opgestapeld onbespoten stro. En met lieve dames, achter de hekken.







Na zo'n ochtend heb je weer veel om over na te denken. Het is geweldig om te zien hoe mensen de overstap maken naar een biologisch bedrijf. Je moet echt passie hebben voor de planeet, of, zoals Wicher het zo mooi zei ... je 'rentmeesterschap' héél serieus nemen, wil je de moed vinden voor zo'n stap. 


Want het is écht niet makkelijk. De eerste jaren heb je veel meer kosten dan extra opbrengsten. En je hebt altijd méér grond nodig per koe, dan een gangbare boer. Natuurlijk is de melkprijs ook hoger, maar daar staat dan ook weer enorm veel méér werk tegenover.


Ridderzuring op de weides? Dan, niks geen gif natuurlijk. Het wordt er met de hand uitgestoken! Om maar even één voorbeeldje te noemen. 




🍀🍀🍀🍀🍀


En daar zat ik allemaal over na te denken, toen ik vanmiddag zelf weer bezig was met het uitharken van die molshopen. Het is nog lang niet klaar. Er zijn er zóveel, en sommigen zijn ruim dertig centimeter hoog, en wel tachtig centimeter in doorsnee. Dat is héél wat zand!







Zoals je hierboven ziet, zit er ook een groot voordeel aan die hopen.


Want Bella en Bonnie hebben hun sporen nagelaten op het weiland. Er staan overal kuiltjes, van hun spitse hoeven. Ik heb ze in de winter ook hier laten lopen, toen de bodem vrij zacht was, en dus hebben we nu overal van die putjes.


Met de mollen-aarde probeer ik die putjes zoveel mogelijk op te vullen. Haha elk nadeel heb se voordeel!!






En ook heb ik tijdens het mijmeren boven de molshopen, wat informatie opgezocht over mollen. Want waarom zijn sommige hopen zo ENORM groot???


Zijn hier een soort van .... mutanten? Griezelige reuzen-mollen? Vanwege die enorme voorraad aan wormen? 


Nee hoor, zei het www!! Het komt gewoon door de koude van vorige week. Met die kou kruipen de wormen heel diep de aarde in, en de mollen kruipen de wormen dan achterna. En omdat ze zo diep moeten graven .... zijn die bulten zo hoog.



Pfjoe. Gelukkig. Geen griezels hier, dus.







En ook, zo vertelde het www verder, kunnen er wel twintig mollen zitten op een weiland van één hectare. Als er genoeg wormen zijn tenminste.


Je kunt ze wel verjagen met trillingen of met geluiden, of ze vangen met klemmen, maar na een tijdje komen er dan gewoon weer anderen. Wel is het zo dat de mannetjes met elkaar gaan vechten, als er teveel zijn, en ze vechten tot er één van beiden het loodje legt. En dan blijven er dus minder over.


Als een mannetje een vrouwtje zoekt, dan gaat hij allemaal lange ondiepe gangen graven met haast geen bulten. Nou, die zag ik ook. Zat! Dus Cupido is ook hard aan het werk hier. 💓💓💓


Ja zo mijmer je wat af, boven de mollen. En er was nóg iets! Want wat zie je ... als je al die bulten uitharkt?? Je ziet ineens een weiland ... dat eruitziet als een moestuin. Het weiland is ineens een zaaibed geworden!  En dat kwam dan weer heel goed uit, want ik wilde toch wat graszaad en wat klaver bijzaaien hier en daar. 


Dankzij de mollen, en die schone rulle uitgeharkte mollenaarde, kan ik hier nu zó hupsekee boven op gaan zaaien! Zij hebben al dat zware spitwerk al gedaan! 👍








Bloemen zag ik ook al op het weiland. Een paar maar. Paardenbloemen, voor de allereerste bijtjes.


En sneeuwklokjes zijn er natuurlijk, in de tuin. Oh wat ruiken die lekker! En viooltjes zijn er ook al. Maar .....








...... het kan mij echt niet snel genoeg gaan met die viooltjes! 


Dus heb ik het voorjaar even op gang geholpen. 🌺🌺🌺🌺🌺


 






Lang geleden keken wij als kinderen elke week naar 'Het Kleine Huis Op De Prairie'. En ik weet ook nog heel goed hoe ik toen altijd probeerde te zien wat dat toch was, wat er op die borden lag. 


Wat ze aten.


Je kon het altijd nét niet zien. Maar het was altijd iets bruins. En Pa Ingalls zat dat altijd met smaak op te lepelen. Ook was er altijd maisbrood bij, waarmee de resten naar binnen werden geschoven. 


Maar wat dat toch was? Wat ze aten? 


Nu wij onze wintervoorraden aan het opmaken zijn, nu weet ik het ineens. Het was gewoon husselpot. Dat is een combi van wat je in de winter hebt. Met wat gehakt, wortels, véél uien, en altijd met bonen! Haha en het is daarom ook altijd bruin!






 

En ook altijd lekker! 


Ik weet het nu, omdat wij dat nu zelf ook vaak eten. Husselpot. En wij vegen ons bord ook schoon met maisbrood. Maar dan wel even opgebakken met wat boter.😊😋


Een heel fijn weekend gewenst, vanuit Het Kleine Huis In Punthorst!







11 reacties:

Lies zei

Hoedje af voor die melkveehouders, Clarien! (Ook zo netjes daar!).
Knappe fotografie, je molshopen!
'Valentijn' ondergronds..., weer wijzer...
Schoon boeketje, en die viooltjes stelen straks de show.
Ook fijn weekend voor jou!
Lie(f)s.

Coby Breitner zei

Wordt vast een interessant blog wat je gaat maken over wat je geleerd hebt. Ik kon ook niet wachten met de viooltjes. Kleine huis is trouwens weer elke avond op tv.

Anoniem zei

De coronaregels gelden niet in Rouveen? Jullie mogen wel gewoon met 2 personen een ander huishouden bezoeken?

Willem zei

@Anoniem, bij een huishouden op visite gaan lijkt me toch iets wezenlijks anders dan op bezoek gaan bij een bedrijf. Supermarkten zijn, binnen bepaalde kaders, ook vrij toegankelijk voor iedereen. Een boerderij moet je wel scheiden in het woon- en het bedrijfsgedeelte, al zit dat wel onder een dak.
Wat me wel opviel bij de stal was dat de koeien nog op roostervloeren rondlopen. Hebben ze nog een liggedeelte waar strooisel ligt? Roostervloeren zijn (indirect) wel verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot van ammoniak en daardoor een belangrijke onderdeel van de stikstofproblematiek. Maar dat veranderen vraagt vaak grote investeringen en het gros van de boeren heeft daar te weinig ruimte voor, zowel letterlijk als figuurlijk.

Clarien zei

Haha Willem goed gezien! Het is inderdaad nog deels eem stal met roosters. Want dat zat nou eenmaal al in deze stal. En de omchakeling gaat stapsgewijs. Alles kost geld dus je moet keuzes maken. De kalfjes liggen al wel op compost. De potstal voor de koeien zal vast volgen. :))

Clarien zei

Ja anoniem het was inderdaad een bedrijfsmatig bezoek, geen gewone visite. Maar dat gaat bij boerenbedrijven nou eenmaal vaak in de keuken.

Ps. Bij kritische reacties zoals deze is een naam vermelden wel zo sympathiek. ;-)

Anoniem zei

Een niet noodzakelijk bedrijfsbezoek is niet toegestaan. Zeker niet met 2 personen, ook nog uit verschillende huishoudens. Daarom zijn al die winkels dicht en werken mensen thuis. Zulke feiten constateren kan prima anoniem.

Adriaantje zei

Nou, jullie hebben wat geleed, maar ik nu ook over dat mollenleven.
Mooie bloemen, trouwens en dat eten? ziet er heerlijk uit!
Hartelijk groet!

Clarien zei

Net als de mol soms diep moet graven naar de worm, heb ik ook gegraven in mijn geweten en moet ik eerlijk toegeven, anoniem heeft gelijk! Wij hadden zaterdag niet met 2 man naar binnen moeten gaan maar hadden gewoon buiten ons gesprek moeten voeren. Wat met dat mooie weer prima had gekund. Ik heb daar geen seconde aan gedacht.

Dankjewel voor de reminder! En dat je anoniem wilt blijven is inderdaad helemaal jouw zaak en niet die van mij.

;-)

Lut zei

@Clarien,
Wat vind ik dit super van jou: je 'fout' toegeven.
Eerlijk, bij het lezen van het stukje heb ik ook even gedacht: "amai, in Nederland is het precies nog veel vrijer dan in België en mag veel meer"
Kijk: of dat bezoek nu essentieel was of niet, dat laat ik nog in het midden, dat kan ik niet weten.
Maar die koffie en kruidkoek: dan moeten de mond-neuskapjes af.
Gezellig samen iets eten en drinken, gastvrijheid van die mensen, dat is allemaal heel lief, en dat missen we allemaal: gezelligheid, knusheid, gastvrijheid, ...maar dat hoorde bij ons vorig leven, en hoe strikter iedereen zich aan de beperkingen houdt, hoe sneller die leuke, warme gezelligheid weer voor ons allen kan.
Op die manier is het goed dat er een opmerking over gemaakt werd: het getuigt ook van burgerzin en verantwoordelijkheid om onze medemens op een niet coronaproof gedrag te wijzen.
Maar, de manier waarop we dat doen... tja
Ten eerste: de toon waarop het onder je aandacht gebracht werd is sarcastisch.
Ten tweede :dat anonieme heeft gelijk zo iets stiekem. Het lijkt dan of we alleen onder een lofbetuiging of een dankwoord of een appreciatie onze naam kunnen/mogen/durven zetten, en niet onder een kritische opmerking.
Ik ben er zeker van als de reactie niet anoniem gekomen was, én als toon gewoon was ipv overgoten met dat sarcastisch sausje, dat jij Clarien minder diep dan de mol had moeten graven om tot dit inzicht te komen.

@ anoniem: ik begrijp je frustratie, en ik neem aan dat het sarcasme uitgelokt werd door deze frustratie, maar het is Clarien haar blog, waar wij allen graag komen lezen(anders bezochten we haar niet )Zij is hier onze gastvrouw waar wij als gasten mogen komen leren, lezen, meegenieten ,meeleven ... ik denk dat we bij een terechte kritische opmerking dan toch ook op onze toon mogen/moeten letten
Groeten
Lut

MC zei

Het is niet omdat je anoniem kàn reageren, dat je het zou willen doen. Vooral niet om al dan niet terechte kritiek te geven. En zeker niet op het blog van Clarien, waar net de spontaniteit zo belangrijk is.

Maar ja, de situatie maakt ons allemaal wel wat nerveuzer dan anders.

Blijven ademen :)

En iedereen maakt wel eens een fout, hoor, maar anoniem reageren dat is volgens mij net ietsje vervelender dan iemand die de corona-regels onbedoeld niet voldoende naleeft.