Lei-Linde stekken

on vrijdag 16 januari 2015Je kon het wel voelen vandaag. De wind loopt weer op. En zo'n oostenwind betekent ... koud weer! We slepen dus alvast een bak hout naar binnen om te drogen. En meteen zit de kamer vol met van die vliegtorretjes. Nou ja zolang het maar geen muizen zijn .. die wil ik echt niet binnen

Op weg naar de tuin vanmorgen zag ik twee oranje mannen in een boom. Twee heren van de gemeente waren de lei-lindes aan het snoeien langs de Plaggenweg.
Ik vroeg om een paar stekken. Dat mocht. De chef kwam ervoor uit de boom en ging ze voor mij op maat knippen, en vertelde honderduit over stekken en over snoeien en over Bussum, vanalles wist hij.

Een boomstek knippen gaat zo: bóven een knoop en onder een knoop afknippen, en dan voor tweederde in de grond steken. en daar groeit dan een boom uit.

Deze heren onderhouden ook het groen rondom Moeskers Moestuin, en daarom vroeg ik of ik wat wilgen kon planten bij de grote natuurvijver. Of willen zij dat misschien doen? Voor de bijen?

'Dat heeft niet veel zin', zegt de chef, 'want ik snoei daar alles in het voorjaar weg. Ik wil namelijk zonlicht in de vijver, voor de salamanders.' Haha de salamanders contra de bijen! De blauwen tegen de gelen.

'En die bijen redden zich wel want Bussum staat tjokvol met drachtplanten. Linde, en rode en gele kornoelje, en heel veel soorten vlinderbloemigen.' Hij weet er een hoop vanaf. Kornoelje zal ik dan ook maar gaan stekken. Want die bloeit ook al in februari.

Met een arm vol stekken loop ik verder. Bedankt heren!

Omdat ik nog niet weet waar ik al die lindebomen wil hebben, zet ik ze eerst in een grote pot met aarde en compost. Gewoon met z'n allen bij elkaar. Linde stekken waren het dus, maar ook een paar stekken boerenjasmijn, die hij ook meteen even had afgesneden.Nou wel even opletten, dat als ze gaan wortelen, dat ze dan uit elkaar gaan. Elk in een eigen pot. Maar dat zal niet zo snel gaan denk ik. Wil je ook bomen hebben, plant dan dus gewoon zo'n stek. Ze groeien hard. Vooral bijvoorbeeld de populier, die gaat als een speer. Dan kun je gewoon een grote tak in de grond steken, goed water geven, en je hebt in een paar jaar een boom.

De vlier kun je ook goed stekken. En die geeft heel veel terug. Heerlijk geurende bloemschermen en diepzwarte bessen, voor thee en siroop. Nú is het goeie moment voor alle boom en struik-stekken! En ik moet even op zoek naar een Kornoelje.

Ik vind wel een aarzelend bloemknopje ...

Ik blijf maar kort op de tuin. Weinig fut vandaag. De griep heerst bij ons thuis en ik voel de bacillen ronddenderen die proberen mijn immuunsysteem plat te leggen. Geen idee nog wie dat gaat winnen, maar een rustig dagje kan geen kwaad. Alleen maar even een emmertje scherp zand halen voor de tweede zaai tuinbonen.

En dat kan dan weer gewoon lekker thuis, in de voortuin waar het zonnetje schijnt. Het is niet moeilijk. Je neemt de hoeveelheid tuinbonen die je wil zaaien. Bij mij zijn dat tachtig, voor weer één dubbele rij. En die meng je met het zand. daar gaat dan water bij totdat het vochtig is maar ook weer niet kletsnat want dan gaan ze rotten.En dat zet je in een bak op een vrij warme plek. Allemaal van Sijmen geleerd! :D  Het verschil met de tuinbonen die ik vorige week zaaide is, dat deze bonen wat makkelijker zullen kiemen, door de warmte. En elke dag even omroeren met de hand.

En verder had ik gisteravond een leuke meeting in Hilversum. Met allemaal 'groene' mensen. Eén meneer die tuiniert met dementerende ouderen. Daar heeft hij een draaiboek voor gemaakt en hij gaat nu allerlei zorginstellingen langs om medewerkers hier in te trainen. En een ander tweetal is druk bezig met het aanleggen van een enorme tuin voor een jongerencentrum in Huizen. Ook was Petra er, de voorzitter van de Milieuraad van Bussum. Twee medewerkers van het 'Schooltuinen-project' in Bussum. De oprichter van 'Urban Farming'. En nog een aantal andere actieve en groene Gooiers!
Ja en daar zat ik dus zomaar tussen. Via het artikel dat een paar maanden geleden over Moeskers Moestuin in de krant stond. We hebben elkaars plannen en verhalen aangehoord, en gekeken wat we elkaar 'te bieden' hebben. Ik heb alvast besloten dat ik bij Robert ga kijken hoe hij tuiniert met ouderen en met andere mensen met een beperking. En ik ga het tweetal uit Huizen helpen met hun teeltplan.
Vandaag was het verder bankhangen. Rommelen in huis. Niksen.


Nog wel even gekeken bij die lei-lindes, je schrijft het trouwens zonder streepje maar dat leest heel raar, hoe ze die gesnoeid hadden. De onderste takken kort geknot, en bovenop hebben ze dus alles laten zitten. Nou weer wat geleerd.


6 reacties:

Boerderij Zinin zei

Geen wilgen dus... Maar goed idee dat stekken, ik wilde graag een paar vlieren kopen (!) morgen maar even naar het vlierbloesemplukplekje (en hopen dat ik de goede boom kies ;-))

Clarien zei

Ja wilgen wil ik ook nog graag, maar dus niet bij die vijver. Of misschien wel erachter want daar wordt niet gesnoeid, alleen ervóór.

Crafts 'n' Skills zei

Wat een service van de oranje mannen! Heerlijk om te horen, zien en weten dat er écht nog wel hartelijke mensen zijn.

En wat leuk dat je nu ook tot de groep behoord! Wens jullie allemaal succes met jullie plannen en werkzaamheden.

Jolanda zei

Wat een leuke oranje mannen! Maar waarom is dat, dat ze de bovenste takken van de leilindes niet snoeien? Want ik snoei nl. altijd alles bij de leilindes. En goh, het lijkt wel of je voor het huis van mijn schoonzus stond in Bussum. Zij hebben ook zo'n wit huisje (maar daar staan er vast meer van in Bussum).

Clarien zei

Dankjewel C&S, zo had ik het nog niet eens bekeken. Dat ik bij 'de groenen' hoor. Leuk bedacht!

Jolanda dat weet ik ook niet. Ik zal het ze wel vragen volgende keer. Misschien moeten deze nog wat hoger worden? En het was aan de Plaggenweg. Maar er staan heel veel van die mooie witte huisjes in Bussum.

Anoniem zei

Hoi Clarien,
misschien komen ze nog een keer terug met een langere ladder/trap omdat ze er niet bij konden ? ��
Ik lees al een tijdje met veel plezier je blog en het viel me op dat je ook sinaasappelschillen op de composthoop gooit. En ik vroeg me af of de inzichten zijn veranderd tav citrusfruit op de composthoop of is er een verschil omdat het bij jou uit de bokashi komt ?
Ik zou het heel graag weten want wij doen ze altijd in de gft bak en het zou jammer zijn als dat niet nodig is.
Groet, Greetje54