Simpele mueslirepen en nog meer ramen.

on donderdag 8 januari 2015
Bijna iedereen zit vol met goeie voornemens in januari .. afvallen ... meer sporten ... gezonder leven .... simpeler leven ... ik weet nog goed toen ik nog les gaf op de sportschool hoe verschrikkelijk vól de lessen zaten in januari ... Eén en al goeie voornemens was iedereen. In februari was het al weer een stuk rustiger! :D

Wij hebben ook wat bedacht hier thuis. We willen geen suiker meer eten. Dus moest ik iets verzinnen voor de handige mueslirepen, die je zo mooi in je tas kan gooien, en dan heb je altijd iets bij je voor de lekkere (zoete) trek tussendoor. Maar daar zit wel bijna altijd suiker in.

Dus ... gezocht op Google naar een receptje ... maar dat was allemaal te ingewikkeld. Ik wilde iets maken met dingen die ik gewoon in huis heb, niks geen kokosbloesemsuiker en quinoa en gedroogde cranberries, maar gewoon huis-tuin-en-keukenspul. Nou, wat blijkt? Van dadels, havervlokken en walnoten kan je prima repen maken! O in plaats van dadels kan ook nog ... rozijnen.
Na een beetje uitproberen werd het dit: 100 gram havervlokken (of ander graan), 100 gram gehakte (wal)noten en 250 gram heel fijngehakte dadels of rozijnen. Dat meng je tot een plakkerige bal. En dat druk je dan in een broodvorm, die is bekleed met bakpapier. nachtje in de koelkast. En dan in repen snijden. En ... lekker dat dat is!! Nou daar gaan de goede voornemens want je eet er zo zes achter elkaar!links de simpele muesli repen, rechts zijn de iets uitgebreidere, met pinda en honing, en in de oven gebakken

Wat een regen vandaag .... géén weer om buiten te werken toch? Bij Land en Boschzigt hadden we gelukkig een binnenklusje vandaag!


Wietse had een soort van timmerwerkplaats van de kas gemaakt. Daar konden we lekker droog verder werken aan die ramen. Die ik een tijdje geleden al liet zien ... een lattenraam gemaakt van kerk-vloer-hout, met daaroverheen een raam van stevig bouwplastic.

Mijn nieuwe boor kwam mooi van pas! Zo met z'n vieren was het in een vloek en een zucht gebeurd. Ramen maken, de hoeken vastmaken met aluminium driehoekjes (dat kan zo'n raam niet meer schuiven), en dan het plastic er stevig omheen wikkelen en vastnieten. Leuk werk!

Meer dan dertig van die ramen .... maar ze zijn af! En ik heb nu al zin om een raam te maken voor mijn eigen koude bak. In plaats van de 'echte' ramen, die te zwaar zijn en waar het verf vanaf brokkelde. Nee die kunnen weg! Terug naar de container waar ik ze ook ooit uitgehaald heb!

In de winter lunchen we bij Land en Boschzigt altijd in de Serre, dat zomers als restaurant dienst doet. Nu staat er een grote kachel te loeien, en daar kunnen wij warm en droog eten, met ons 'timmerteam', en met de andere vrijwilligers en zorgboeren.
Ben je ook al aan het voorbereiden op het nieuwe tuinseizoen? Of is dat nog een ver-van-je-bed-show en laat je de tuin nog een beetje met rust in deze natte weken?

3 reacties:

Elisa zei

Ik kan niet wachten op het nieuwe seizoen, stiekem al vol op plannen aan het maken :)

grandma zei

Ik heb de zaden besteld maar nog niet binnen. ben ook een beetje met mijn teeltplan bezig maar niet zo serieus. We hebben er 7 nieuwe bedden bij en ach ik zaai overal wat in, kris kras door elkaar. K Ben wel kien op aardappelen en bonen die wisselen netjes , ook de koolsoorten komen niet op dezelfde plek als voorgaande jaren. binnen kort gaan hier ook de tuinbonen de grond in. Ik poot ze in de koude bak en zet ze later uit op rijen.
Ben warempel de plantuien helemaal vergeten te bestellen besefte ik net toen ik je blog las. Ouderdom ben k bang :) nou ja er is nog tijd genoeg

eigenwijzehuisje zei

Nog niet bezig, maar het kriebelt al wel! Binnenkort begin ik met een teeltplan. Ik heb niet zoveel ruimte en werk ook met pallets de hoogte in, dus dat is altijd goed uitkienen. Je frambozenbed is prachtig geworden zeg!