Naakte haver.

on zaterdag 27 februari 2021

Lien was hier een paar dagen en ze vroeg ...


'Mam hebben jullie toevallig ook havermelk in huis?'


Ja, hee, toevallig!! Dat hebben we in huis!! Het blijkt dat we erg hip zijn met die havermelk. Wat heel grappig is want ik heb het niet zozeer gemaakt om hip te zijn maar om meer zelfvoorzienend te zijn. Want haver kunnen we namelijk vrij eenvoudig zelf verbouwen.  


Ik heb er ooit al onderzoek naar gedaan. Welk haver-ras kun je het beste nemen? Ik had zelf dat jaar wat haver verbouwd, maar dat was géén succes. Het was erg lastig om het te oogsten en te dorsen. Het kaf bleef aan het graan vast zitten. Maar toen ontdekte ik dat er ook een soort was ..... naakte haver .... wat makkelijker te dorsen is. Het is een haversoort waar het kaf heel makkelijk vanaf komt.


Het werd onder anderen geteeld door ene zekere Rineke Dijkstra uit Groningen. Dus die heb ik toen maar opgebeld. Kan ik bij jullie wat van dat zaaihaver bestellen? Van die naakte haver? Helaas, kon dat niet. 


Maar ...... wat staat er gewoon in de schappen bij de Ekoplaza??? Diezelfde haver!! Naakte haver! Van het merk ... puur Rineke. Toen ik dat zag heb ik er een paar pakken van meegenomen, om te proberen dat dit jaar ook zelf te verbouwen. En ik heb er ook alvast wat havermelk van gemaakt.

Melkvervangers zijn in de mode, vanwege de zuivel-allergieën en lactose-intoleranties, waar je tegenwoordig zoveel over hoort. Mensen gaan op zoek naar vervangers voor de gewone melk en de zuivel.


En het mooiste is natuurlijk als je dan een vervanger neemt die niet van de andere kant van de planeet ingevlogen hoeft te worden. Zoals havermelk! 


Maar goed. Ik dwaal weer af. Zoals gewoonlijk. 😄😄


Lien vroeg mij dus naar die havermelk. Ze proefde ervan en vond het erg lekker. Toen hebben we samen voor haar ook een fles havermelk gemaakt. De methode (die ik gebruik) is ongelofelijk simpel. Men neme ... twee handjes van die pure haverkorrels, week ze een nachtje, of een paar uur, in een liter water, en breng het dan samen aan de kook. Daarna goed glad mixen, en zeven door een zeefdoek. 


Dan heb je een liter verse havermelk. En wat in de doek achterblijft, de zachte havervezels, die kun je ook gebruiken. De zemelen van haver zijn goed verteerbaar en lekker zacht. Doe ze door je gekookte rijst, roerbakschotels, pap, smoothies, etc. 


Zelf breng ik de havermelk nog op smaak met een snuf zout, en wat van mijn eigen kruidenpoeders, zoals fenegriek, of venkelzaad of kardemom. Maar dat kun je ook gerust weglaten.


Nou, de literfles met havermelk werd in een theedoek gerold en ging vandaag mee in de tas. En ook een zeefdoek, en een zak graan. Zodat Amsterdam nu ook volop aan de havermelk kan. 😊


Het is nu nog de haver van Rineke .... maar wie weet, volgend jaar ... echte Punthorster haver??  

 

🍀🍀🍀🍀🍀En vanmiddag heb ik kalk gestrooid, op het weiland. Ongeveer een tiende van de aangegeven hoeveelheid. Dat was evenzogoed nog honderd kilo.De molshopen zijn nu allemaal uit geharkt, er is gras op gezaaid, dat is weer onder geharkt, en vandaag is dus die kalk gestrooid. En binnenkort moet de stalmest er nog op....................
Al met al is zo'n weiland dan best wel een bewerkelijk tuintje. 😅😅12 reacties:

Anoniem zei

Nooit eerder gehoord van naakte haver. Denk jij dat je de naakte haver kan zaaien en later oogsten?
Succes met je ‘tuintje’. 🙄

Lies zei

Je blijft hoe-dan-ook vindingrijk, Clarien!
Lie(f)s.

Unknown zei

Je kunt de naakthaver ook kopen bij Geesje Russcher in Staphorst Moddergatsweg 2. Zie www.vimenta.nlDan ben je vele malen goedkoper uit dan in de winkel. Geesje heeft eerste klas kwaliteits naakthaver, heerlijke recepten erbij en is een voedingsdeskundige eerste klas. Aanbevolen.! Is volgens mij vlakbij jou Clarien

MC zei

Heel interessant, die havermelk.
Zou je het ook met rogge kunnen ?

Willem zei

Nog nooit gehoord van naakte haver. De haver die ik ken had na het dorsen nog altijd een een goudgele harde dop en de paarden en varkens aten dat zonder ooit te mopperen. Havermout kocht mijn moeder bij de kruidenier en kookte daar dan, als ze iets te royaal gedoseerd had, een vrij slijmerige pap van, die we desondanks zonder morren opaten. Mogelijk dat een extra schep bruine basterdsuiker daarbij hielp, of misschien waren we gewoon wat minder kieskeurig.
De vraag of je ook 'roggemelk' kunt maken lijkt me interessant. Het recept bekijkend lijkt het me toe van wel. Alleen zal de rogge langer geweekt moeten worden. Hen wel eens rogge 48 uur laten weken en toen met rijst gaar gekookt; minstens een uur! Het komt me voor dat je de rogge dan ook met een (staaf)mixer fijn moet kunnen maken. Vermoedelijk krijg je dan een gele, of enigszins okerkleurige massa, maar dat lijkt me bijzaak.
Wat ik me wel afvraag bij al die uit graan gemaakte 'melksoorten' is hoe mensen met een gluten-intolerantie erop zullen reageren. Toegegeven, niet iedere graansoort staat bol van de gluten, maar ze bevatten het bijna allemaal in meer- of mindere mate.

Anoniem zei

Moi, de naakte haver komt van Rineke Dijkinga uit westerwolde.
Ze heeft erg interessante dingen over voeding te vertellen!
"Kiek moar es op heur site" 😄

Groet'n uit de tuin van "de Bruin"

Anoniem zei

Willem, mensen met coeliakie (glutenintolerantie) kunnen niet zomaar graanmelk drinken. Het moet gegarandeerde glutenvrije granen zijn. Sowieso geen rogge, tarwe, spelt of gerst. Haver is van nature glutenvrij, maar kan d.m.v. kruisbesmetting niet glutenvrij zijn.
Daarom kan je alleen haver gebruiken wat gegarandeerd glutenvrij is. Rijst is ook van nature glutenvrij en zolang het alleen rijst is kan je dat gewoon gebruiken. Gierst is ook glutenvrij en daarom geschikt, maar bij alles moet je controleren of het zeker glutenvrij is.

Dan nu een antwoord op je vraag hoe mensen met coeliakie (ik ben zo eentje) reageren op graan gemaakte melksoorten: opzicht goed (uiteraard omdat het echt glutenvrij is), maar smaak speelt ook mee. Ik vind ze geen van allen lekker smaken.
Ik heb zelf rijstemelk, havermelk, sojamelk, cashewmelk en amandelmelk gemaakt. Cashewmelk en havermelk smaakte zozo. Gelukkig is er lactosevrije melk, uiteindelijk heb ik uiteindelijk toch hiervoor gekozen.

Willem zei

@Renske, bedankt voor de beantwoording van mijn afvraging. Weer wat opgestoken, in dit geval van een ervaringsdeskundige.
Cashewnoten eet ik met regelmaat, mits ze niet gebrand zijn, of nog erger; gezouten. Maar als de smaak van de melk ervan 'zozo' is, kun je dat spul dan niet op smaak brengen met kruiderijen? Het zal in ieder geval wat afwisseling geven in je eet/drinkpatroon. Door je gedwongen dieet loop je een geheide kans op 'vaak en veel hetzelfde'.
Nog een vraag die uit pure nieuwsgierigheid ingegeven is: hoe is de uitspraak van coeliakie. Wordt het op zijn Grieks uitgesproken als 'seuliakie' of is het vernederlandst tot 'koeliakie', want zoals mijn vader altijd zei "Een C voor o, u, of a, spreekt men uit als een K. Persoonlijk ben ik geneigd de Griekse uitspraak te volgen.

Anoniem zei

@Willem, ik heb van alles geprobeert om pseudomelk of graanmelk op smaak te maken.
Alleen bij cashewmelk (ongebrand, rauw en ongezouten) en havermelk gaf dat een iets positieve smaakervaring. Wat mijn vooral tegenstond is dat hoe goed je het ook zeeft, er altijd teveel prut in de melk aanwezig blijft. Ik houd daar niet van. Ik vergelijk het misschien ook teveel met melk. In melk zit geen prut en de smaak is vele malen beter dan graanmelk, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.

Het gevaar bestaat inderdaad dat je vaak hetzelfde gaat eten. Ik probeer wel altijd van alles uit. Zolang het maar glutenvrij is. En om andere mensen met coeliakie en/of met een tarweallergie te helpen heb ik ook een receptensite gemaakt.

Uitspraak coeliakie is zeker geen koeliakie. Coeliakie spreek je uit als seu-lia-kíe. Op zijn Grieks dus.

RiaN, Adriaantje zei

En weer wat geleerd: Naakte haver, nooit van gehoord!
Ben benieuwd of het gaat lukken om het zelf te verbouwen/kweken.
Groetjes van mij.

Clarien zei

Willem van rogge kun je inderdaad ook een drank maken. Van alle granen wel denk ik. Eigenlijk is het meer een soort verdunde pap, waar de vezels zijn uitgezeefd. En die qua smaak vrij 'vlak' zijn want ze hebben niet het vet en de suikers en zouten die wel in melk zitten. Dus je moet de smaak er nog wat aan toevoegen.

Ik vind het erg leuk om ermee te experimenteren. En leer ook weer veel van de reacties en ervaringen hier! :)) Dank jullie wel!

Esther zei

Grappig, ik heb ook naakte haver van Rineke Dijkstra gekocht via Ekoplaza om te zaaien! Ik hoop er zelf ook wat van te eten maar ik zaai het ook voor de vogels, mijn kippen en omdat haver mijn compacte kleigrond mooi zou kunnen doorwortelen. En ik heb zowaar ook naakte gerst gevonden, dat zou je dan kunnen eten als rijstvervanger, zoals parelgort. Ook deze naakte graansoort komt zonder ‘hoesje’ en is een oergraan. In Duitsland bestel (google op gersten en nackt) maar veelal uitverkocht, er wordt (ook daar) gehamsterd.