Voorbereiden op de vorst.

on donderdag 4 februari 2021





Ik zei het al ... Februari houdt niet van half werk. Zo heeft hij nu bedacht om er nog even een flink wintertje tegenaan te gooien, als je de berichten mag geloven. 


Zó fijn dat we Buienradar hebben! Anders had ik ná zaterdag de pompoenen wel kunnen vergeten. Ze kunnen namelijk niet tegen vorst, en liggen nu bij ons met z'n allen in een onverwarmde schuur.


Als het buiten vriest, vriest het daar ook. Er staat nu wel een kacheltje, maar die staat zelden aan. Wegens energie-slurpen. En daarbij ..... wat kan zo'n schieterig kacheltje nou beginnen ..... tegen min 11 of min 12. 






Nu we dus weten dat het koud wordt, moet er deze week ineens héél wat gebeuren. Als eerste, al die pompoenen sorteren en verplaatsen.


We doken er maar eens tussen, Brit en ik, en vonden een hele muizen-kolonie. Verlaten, dat wel, maar ze hadden de meest prachtige woningen gebouwd in een aantal pompoenen.








Wat grappig was om te zien .... die muizen geven niks om het vruchtvlees. Ja, ze eten dat wel, maar dat is alleen maar om een gang te graven naar de zaden. Het gáát hun om die zaden. Muizen weten allang dat die zaden superfood zijn, het meest waardevolle van de hele pompoen.


Je ziet dat de muis netjes met z'n scherpe tandjes een rond gaatje heeft gemaakt, aan beide kanten. Haha. Een ingang en een uitgang natuurlijk.


Op weg naar de zaden! In de pompoenen waar ze bij waren geweest zat geen enkel zaadje meer!







Nou, dat was weer een mooie les in kennis der natuur. In onze eigen pompoenen. Er zaten flink wat half rotte tussen, en aangevroten dus, maar gelukkig het gros was nog goed.


Alle manden en bakken zijn leeg gehaald, en we hebben ze verdeeld in gaaf en niet-meer-gaaf.







In de kruiwagens en achter op de werkbank liggen de meest gave exemplaren. Die zijn voor ons zelf, en moeten nu dus naar een vorstvrije plek, maar óók weer niet te warm. Best lastig, zo'n plek vinden.


En wat vóór op de werkbank ligt en op de grond is niet meer goed, en is voor de koeien.


Toen ik met de eerste vracht naar huis liep was er vooraan bij de weg iets aan de hand. Ik had al gemerkt dat we alweer geen water hadden, en ook geen wifi, maar och, het went al. Meestal is het na een uurtje weer gefixt.


Nu was er toch iets meer aan de hand. De glasvezelkabel is destijds in de buis waar ook de waterleiding doorheen loopt, aangelegd. De heren van Caiway hebben de kabel gewoon door die buis getrokken. Dat was voor hun wel makkelijk, maar nu was dat een probleem. Waterleiding is weer geraakt en meteen de glasvezel ook. Alles kapot. Dus kwam Caiway ook nog even gezellig langs met een stuk of vier mannen. 


En óók bleek er bij ons in de oprit een ondergrondse muur te zitten! Had óók niemand op gerekend! Die moest ook weggehaald. Dus ze waren de hele dag met de hele groep bij ons voor bezig. Man man.










Affijn, alles was na een tijdje weer in orde. En wij gingen verder aan onze eigen klus.


Het grootste deel van de pompoenen heb ik bij Paul in de paardenstal geparkeerd. In het keukentje. Daar is het iets koeler dan bij ons in huis. En ik vond het ook wel gezellig voor Paul, al die kleurige visite.






Een deel ging meteen naar de koeien, en een deel blijft in de werkschuur. Ook voor de koeien. Dus mag wel bevriezen.


Nou is zo'n klus écht niet zo verschrikkelijk veel werk maar je hebt altijd zoveel na-werk. Zoveel op te ruimen. De hele vloer zat onder de pompoenprut en zadenresten en muizekeutels. En de kratten en manden ook. 








Het isolatiemateriaal moet worden schoongemaakt. De palen moeten weer terug naar de zolder.


Je bent met één taak een hele middag kwijt.








Ik had gedacht dat ik veel meer had kunnen doen, maar niet dus. Gelukkig hebben we nog wat tijd vóór de vorst. Ik wilde ook nog graag alle knollen uit de grond hebben, en de struikjes juist weer in de grond. Hopelijk lukt dat morgen.



😺😺😺😺


En daar ...... is dan eindelijk Bekkie! Zie je haar? Goed kijken!!










Bekkie is al helemaal voorbereid op de Februari koude. Ze ligt als een warme bol opgerold in haar hooi-holletje. Hoog en droog. 


Bossie kijkt toe. Zij heeft niet zo'n mooi holletje.




 


Holletje, holletje. Pffffff. 


Ik ga gewoon naar binnen.





10 reacties:

Anoniem zei

Leuk verhaal, helemaal met die foto's van Bekkie heerlijk warm in haar hooi holletje!
Nu lekker pompoen soep maken zeker....!?
Bedankt voor het laten mee genieten, en succes met de voorbereidingen die nodig zijn voordat de vorst komt,

Met vr gr
Nicoline

Anoniem zei

Bij mij waren de pompoenen ook aangetast.
Ik heb er een paar in de oven geroosterd en daarna de staafmixer er op.
Vervolgens in lege ijsbakken (bijv. Hartog) gedaan en in de diepvries gedaan.
Je hebt dan prachtige blokken in je diepvries.
Wij hebben niet zo veel pompoenen als jullie en ook geen koeien.
Kan niet wachten tot het gaat sneeuwen (die kou hoeft niet).
Maak je foto's voor je volgers?

Groeten
Loes

Lies zei

Hopelijk blijven we gespaard van het ergste, Clarien. Een 'gewichtig' werk.
Echt dieren'rijk' hé, slimme beestjes.
Kabels zijn gelukkig weer in orde.
Lie(f)s.

Anoniem zei

Heb voor het eerst pompoenzaad van gekochte pompoenen gezaaid dit jaar op mijn postzegel. Geen grote opbrengst. Slechts 3 van eigen plant. Wist al wel dat ik kleine, gekochte pompoenen goed kon bewaren in onze schuur met een max temperatuur van zo’n graad, of 12. Heb er nu nog 2 in goede staat. Bewaar van de grootste de zaden. Ben benieuwd hoe lang ik deze pompoen nog kan bewaren. Komt tijd, komt raad. Clarien succes met de komende vorst,
. Groet MiekeR

MC zei

Wat een werk, zo'n fietspad aanleggen. Je zou het nooit denken.

Superfoodmuizen, wel ja.

Clarien, ik zie jou dikwijls opruimen, maar nooit vuur stoken.
Als ik karton, takken, houtsnippers,... heb, dan verbrand ik dat graag eens buiten, ter plekke, in mijn vuurton. In plaats van het weg te gooien. Geen overlast, hoor, ik kijk uit dat alles droog is en de wind goed staat, zodat de buren geen hinder ondervinden.
In België zijn er niet zoveel plekken waar je nog ongestoord een vuurtje kan aanleggen, maar hier kan het wel.

Bekkie is een prachtige kat <3

Petra1945 zei

Leuk Clarien... ik genoot van Bekkie, inderdaad. Heb een zwak voor haar.

Marc Dufraing zei

Ja, dat heb je met sommige (eigenlijk de meeste) klussen. Je bent langer bezig met de voorbereidingen, het aanbrengen van materiaal en gereedschap, het terug opruimen dan met de eigenlijke klus zelf. Ik spreek uit ondervinding ...

mrs H. te B. zei

Ha, dank je wel voor de waarschuwing! Ik heb - vóór ik begon te lezen - eerst maar de citroenverbena in de schuur gerold. Die is niet helemaal winterhard, maar overleeft de laatste jaren toch wel buiten. Ik durf alleen het risico nu niet meer te nemen, met de temperatuur die komt!

Willem zei

Van mij hoeft die winter niet, vooral niet omdat ik deze winter mijn kuipplanten niet kon laten overwinteren in de kas van een zorgboerderij in de buurt. Met name mijn oleanders moeten nu buiten overwinteren. Ze staan weliswaar zo goed moegelijk ingepakt dicht tegen de buitenmuur aan en goed beschut tegen oostenwind. De potkluiten dik in het afgevallen blad. Maar 10 graden vorst is zelfs voor de oleanders kritisch. Ik kan er alleen het beste van hopen.
De Brugmansia's en Neomarica's heb ik wel binnen onder kunnen brengen, en ook de agave's en acacia's.
Goed beschouwd heb ik teveel kuipplanten, maar de gemakkelijke overwintering bij de zorgboerderij doet je niet meteen 'bezuinigen' op het aantal soorten. Daar moet je zo nu en dan even hardhandig op gewezen worden.

grandma zei

Hier ook een van de katten die gewoon buiten blijft in de kou :0

WAt leuk, de pieperij !!