Broodje jam.

on vrijdag 4 september 2020






Het was vandaag een dag als een broodje jam. Een hele gewone dag. 


Het begint altijd met de dieren. Nu Bella en Bonnie weer hier bij ons achter staan, en 's nachts zelfs keurig 'op stal' staan, ben je daar 's ochtends wel even mee bezig. Eerst maak ik de stal open, dan wachten tot de dames op hun gemakje het weiland in lopen, dan het weilandhek dicht. Dat is één.


Vervolgens haal ik hun mest uit de stal, samen met het vuile en natte stro. Dat gaat in een kruiwagen de mestbult op. Door het elke dag te doen hou je de stal schoon, en is het niet zo'n zware klus, dan wanneer je die dikke laag vastgekoekte prut na een week weg moet schrapen. Nou, dat is twéé.


Dan de vloer vegen en vers stro erop, of wat gemorst voerhooi, en de waterton vullen. Ook vul ik meteen de hooibak weer. Dat scheelt 's avonds werk. En dat is drie. Op het weiland hoef ik verder alleen het stroomdraad elke drie dagen een stukje te verplaatsen, zodat ze steeds wat vers gras hebben.


De kas. Vandaag daar even wat opgeruimd. De éne komkommerplant is gaan woekeren en loopt de hele kas door. Lange ranken overal naar toe. En de komkommers verstopt hij, die hangen bijvoorbeeld onder het werkbankje.







Het was overal wat opruimen. Veel losse projectjes berg ik nu weer op. Zoals alle losse bankjes en planken op blokken, die overal staan, met allerlei stekken en jong goed erop. Alles is nu zo'n beetje uitgeplant op de tuin, of doodgegaan, en de plankjes kunnen weer opgeruimd. 


Wat brandhout ligt nog in een hoek in de tuin. Met al die regen wordt het kletsnat. Dus maar even een stapel van maken.








Wat laatste stekken en planten gaan op een geïmproviseerd tafeltje. En de bossen met uien worden weer opgehangen. Terwijl het stróómde van de regen zat ik met drie poezen en één hond onder de kapschuur. 


De poezen en ik zaten op de hooiberg en Brit lag ervoor te slapen. 


Dat was trouwens gisteren, dat was niet vandaag. Bedenk ik me nu. De foto's liggen soms door elkaar.







Over regen gesproken .... een tijd geleden hadden we een mooi water-opberg-systeem. Drie regentonnen bij elkaar waar het water uit de goot van de ene in de andere ton stroomde. Dat was heel fijn want zo hadden we na een buitje zo'n 500 liter schoon regenwater.


Maar die tonnen zijn in de loop van de tijd voor allerlei andere dingen gebruikt, dus dat systeem werkt niet meer. Vandaag heb ik ze alle drie bij elkaar gezocht (zo'n ton vindt je heel makkelijk terug😊) en het systeem weer opgebouwd.


 





In deze ton, die bij de kas stond, zaten nog wat wilgentakken, van dat wilgenwater. Ze hebben dikke bossen wortels gekregen, en we zullen ze in de wildernis uitplanten of ergens langs de greppel.


Nou, alle drie de tonnen gevonden, en nu maar wachten op een bui. Die nét gestopt zijn, zul je altijd zien.😄





En als laatste, op deze broodje-jam-dag, maakte ik smeerwortelolie.


Smeerwortel is een van de belangrijkste geneeskrachtige kruiden. De latijnse naam, Symphytum, staat voor 'samengroeien'. De plant prikkelt de weefsels van het lichaam tot celdeling waardoor blessures sneller herstellen. 


Ook kan hij met zijn wortels van héél diep mineralen opzuigen, en werkt dus als mineralenpomp voor andere planten. Echt een topplant dus! En van die plant dus, heb ik een wortelkluit opgegraven, de worteldelen schoongemaakt, in stukjes gesneden, en au bain marie in zonnebloemolie verwarmd. Je krijgt dan een krachtige olie die helpt tegen allerlei blessures.


Ook kun je er wat bijenwas aan toe voegen, dan wordt het een zachte crème. Maar dat laat ik later wel zien. Nu eerst die olie trekken, Dat moet wel 20 uur. Wat ik doe is steeds het pannetje verwarmen, en als het heet is gaat het geheel een paar uur in de hooikist. Een of twee keer per dag. Nu alleen niet vergeten als ik naar buiten ga, dat dat vuur onder die pan dan uit moet.







 

En daar heb je dan al zesenvijftigjarige ... écht een briefje voor nodig!😊


Tot zover mijn broodje-jam-dag.



4 reacties:

Lies zei

Je vindt 'm toch, Clarien, zelfs goed verstopt...!
Lie(f)s.

Wendy zei

Ik snap dat je die regentonnen redelijk makkelijk terugvindt maar dat je ook alle slangetjes ed weer gevonden hebt, das knap :-)

Prettig weekend!
Wendy

Mariëtte uit Brabant zei

Wat blijft het leuk om jouw blog te lezen, dank je wel

Anoniem zei

Waarom niet een hele grote waterton van 1000 liter voor je tuin? Dan loop je ook niet zo te rommelen met een emmer bij de sloot.
De drie kleintjes zijn handig voor drinkwater voor de koeien.