Het boek! En meer.

on woensdag 2 september 2020





Paul had het bedacht, en hij en de kinderen hebben er allemaal ontroerend lief stukje in geschreven .... en Lien ..... heeft het helemaal samengesteld.


Het boek!


Het is een boek dat gemaakt is vanuit het blog. Zeven jaar bloggen, waarvan de hoogtepunten. Echt subliem!! Toevallig had ik zelf laatst ook al even teruggeblikt, maar wat zij ervan gemaakt heeft .... och .... zó leuk!! Van alle jaren de belangrijkste gebeurtenissen, en dan op een geweldige manier zo'n jaar kort 'samengevat'.


In een paar zinnetjes de essentie weergeven! Echt knap!!







Het boek eindigde met een paar bladzijden met foto's, met ook weer per bladzijde een thema. Man wat een werk heeft ze ervan gemaakt en wat een leuk boek is het geworden en wat ben ik er blij mee!! 😊😊🙏💗






 


De foto's doen er geen recht aan want ik maakte ze daarnet, terwijl het al schemerde ... want tja zo gaat dat dan.


🌞🌞🌞

Augustus heeft ondertussen plaats gemaakt voor september, maar het thema hier op de tuin blijft voorlopig hetzelfde. Oogsten en oogsten. En het verwerken van die oogst.


Zo bladerde ik vanmorgen even door wat boeken, omdat je dingen ook weer vergeet. De druiven moesten nodig geplukt en hoe maakte je ook alweer wijn








Je ziet het al wel zeker .... de kippen zitten erin en de wespen. Het is één groot feest daar bij die druiven. De wespen slingerden je om de oren (ze doen niks, want ze zijn zo teut als wat van die gistende druiven) en de kipjes waggelden ook al wat onzeker op de poten.


Om 11.00 in de ochtend! Tssssssss ........






Ik heb een emmertje geplukt en heb de druiven daarna fijngedrukt met de aardappelstamper. Toen op 4 kilo druiven 600 gram suiker toegevoegd, en warm weggezet. Met schil en al he? Want daarop zitten al die gisten.

Je kunt wijngist ook gewoon kopen natuurlijk. Maar tja .... zelfvoorzienend he? 😉







Vanuit het verleden weet ik nog dat die eerste gisting héél explosief kan zijn, dus de hele pot met gistende druiven gaat in een emmer, om de kans op overstromingen, en dramatische vlekken in de vloerbedekking, te minimaliseren.


En verder ... och ik zou alles wel willen laten zien, zoals het Indianenveldje, met de mais, pompoenen en bonen, en de capriolen van Bossie de kat die in de mand sprong, boven op de tomaten, en hoe mooi Bonnie bij Bella drinkt ....


...... maar dan wordt het een blog zonder eind. Wél laat ik even die ene tomatenplant zien, die een paar weken geleden helemaal was aangetast door Phytophthora, en door de ASO mix helemaal is hersteld! En weer volop vruchten maakt! Dat wou ik wel even laten zien. 


Want hoe mooi is dat toch .... dat de éne plant zomaar de andere plant kan helpen genezen!!!🍅🍅🍅💪









En nog méér moois was er te zien op de tuin. Toen ik maiskolven geplukt had, en de maisplant had laten staan, want er zitten nog meer kolven aan één zo'n plant, toen was er dus een kleine beschadiging aan de plant, in de plant-oksel, waar die kolf was afgebroken. 


De jonge mais is zó zoet, dat de wespen dan meteen in zo'n oksel duiken, om het sap op te zuigen. Echt héél bijzonder om te zien!







Ik schrijf graag en veel over mais. 😊😊 Wat je vast al wel gemerkt hebt! Het is zo'n mooi voedsel. Ook al omdat het niet zo moeilijk is om te verbouwen, en véél sneller rijp is dan ander graan. Rogge en tarwe doen er een ruim half jaar over, maar de mais rijpt in drie tot vier maanden af.


Daarbij is de mais heel veelzijdig. Je kunt hem eten als groente, als hij jong van de kolf komt. Net als doperwtjes zeg maar. Maar je kunt hem ook rijp laten worden aan de plant, dan de korrels malen, en de mais gebruiken als graan, voor brood en pannenkoek en pap.


Je kunt de gedroogde korrels ook nog roosteren of poffen. Als je het juiste ras hebt tenminste.







Ik heb dit jaar gezaaid met ons eigen zaad. En door de keuze van de zaden kun je dan bepalen of je vooral een zoete soort, of juist vooral een zetmeel-houdende soort wilt. Die van mij zat er zo'n beetje tussenin, dus dan kun je er alle kanten mee op.


De eerste batch zit inmiddels als zoete mais in de vriezer. En ook een flink deel al in onze magen trouwens!😁 En de latere kolven laten we afrijpen, voor meel.


Alle schillen en de resten van de kolven gaan naar de koeien. Die zijn er gek op. Zij krijgen ook later de fijngehakte stengels. 



 




En dat was dus vruchtdag, gisteren. Vandaag heb ik het weiland bemest. Maar daarover schrijf ik later.


En tussendoor zijn er van die kleine werkjes. Zaadjes schonen, bloemen plukken, vitrage knippen om wat van de zonnebloempitten te redden van de vogels, grappige aardappels vinden .... 

...... dat soort dingen.













De dagen vliegen om!!



6 reacties:

Lies zei

Een *f*a*n*t*a*s*t*i*s*c*h* boek, Clarien!
Een fantastische oogst ook weer!
Lie(f)s.

Anoniem zei

Geweldig wat een mooi idee/boek! Heerlijke oogst!

Hemelblauw zei

Hé, Barbapappa, eh, Baardpappel?

Die ASOmix van je ga ik volgend jaar ook maken, lijkt me een supermiddel. Dit jaar had ik maar een tomatenplant, zomaar gekregen midden in een heftige coronaweek. Compleet met zelfgemaakt labeltje met naam (kerstomaat Minibel) en verzorgingstips. Die heeft het heel goed gedaan maar kreeg wel last van phytophthora. Gisteren alle laatste tomaatjes in een keer van de plant geplukt, toch nog goed voor ruim 300 gram. Heel blij mee. En zaadjes ook meteen op keukenpapiertje gedaan, hoewel ik niet weet of dat gaat lukken met zaaien volgend jaar (hybride?).
De goede geefster van de plant ga ik verrassen met iets leuks, want ik heb van die ene plant zoveel plezier gehad.
Dus wat zul jij dan wel niet lopen te stralen, met zoveel oogstvreugd.

Dank weer voor dit leuke bericht met al die fijne foto’s.

Adelheid zei

Wat een leuk boek dat je kinderen hebben samengesteld. Hoe komen ze op het idee! Ik denk dat je elke keer weer met een grote glimlach het boek doorbladert.
Een vriendelijke aardappel heb je geoogst...

Mirjam vW zei

Nou, wat gaaf zeg dat boek, en ik vind de voorkant al hilarisch! Leuk en bijzonder dat jullie kids dat gemaakt hebben!
Ff iets geks maar wij hadden gister bloesem in de appelboom haha!
Ik dacht dat de herst al begonnen was...
Groetjes!

Shirley zei

Superleuk, je mooie boek. En ik heb nog een tip voor het gebruiken van de mais: van de baard kan je thee zetten! Kijk maar eens op https://topictea.com/blogs/tea-blog/corn-silk-tea