Tandarts en voedselbos en nog zo een en ander.

on dinsdag 8 september 2020





We hadden deze week een nogal hectisch begin van de week, vanwege een wespennest dat zich ergens bij ons in de spouwmuur bevindt. Daardoor zijn er steeds wespen in huis. Die komen waarschijnlijk door de kieren bij de oude gebinten, en komen dan gezellig bij ons in huis, op visite. Hallo hallo is hier ook wat zoets te snaaien??


In het begin bracht ik braaf elke wesp naar buiten, maar .... eerlijk is eerlijk .... als er toevallig een krant onder handbereik ligt mep ik ze nu ook gewoon dood. Het zijn er gewoon teveel om ze steeds maar vriendelijk te behandelen. 


Enfin, dat dus. En verder de gewone maandagse klussen, én tussendoor nog de laatste druiven afgehaald, want die zaten ook onder trossen met wespen. Ik heb ze meteen maar verwerkt, wéér om er wijn van te maken. Want wijn drinken we eerlijk gezegd vaker dan gewoon druivensap. 😊😋🙈 


🍷🍷🍷🍷🍷






Kijk hierboven even goed naar die druiven. Zie je dat witte waasje op sommige druiven? Dat zijn de natuurlijke gisten die erop zitten. Op druiven zitten zóveel gisten (vanwege het suikergehalte denk ik?)  dat je als je bijvoorbeeld zuurdesembrood maakt, en het desem wil niet goed gisten, daar best een paar  druiven aan toe kunt voegen, dan start het waarschijnlijk wél! (Niet die uit de winkel want die zijn behandeld.)


En verder was ik gisteren druk met de voorbereidingen voor 's avonds. Koek bakken. Eetbare bloemen verzamelen.  



 






Want we hadden een bijzondere avond georganiseerd gisteravond. Het was bij Mirjam thuis, die in IJhorst woont, midden in het bos. Met haar man samen hebben ze daar een voedselbos aangelegd, in tien jaar tijd, en daar hadden we vanuit de natuurvereniging gisteravond vier rondleidingen georganiseerd.


Compleet met puur-natuur hapjes en drankjes, en een film over voedselbossen. Mirjam deed alle rondleidingen, heel keurig in groepjes van zes, want méér mocht niet natuurlijk. En Greetje en ik vingen de mensen op op en verzorgden de film en de hapjes etcetera. 














Mirjam had eigenlijk het meeste werk eraan gehad. Zo'n leuk plankje met allemaal bos-voedsel erop, en zelfs een tijm-likeurtje en daslook-pesto met een crackertje. Echt leuk. En héél lekker. Wel jammer natuurlijk dat het allemaal zo streng met wegwerpmateriaal moet, maar daar zeuren we dit keer niet over.


Er was véél animo voor deze avond. Heel fijn dat er zoveel interesse is voor voedselbossen. Misschien moeten we daar eens een thema-avond aan wijden!


Nou, vanmorgen was er nog wat over, van mijn bos-plaatkoek. Haha. Ik snap ook wel waarom. Hij was helemaal niet zo lekker. Ja, zo gaat dat soms als je eens extra je best doet. Soms is het gewoon té gezond. 😊


(voor de geïnteresseerde, het was een koek 100% van de tuin, met roggemeel en honing en gehakte walnoten en zonnebloemolie en zonnebloempitten en een paar eitjes, en een laagje lijsterbessengelei als topping)





Vandaag.


Eerst naar de tandarts. 'Ik heb steeds zulke gevoelige tanden,' zei ik. 'Met koud water en met tandenpoetsen.' Maar de tandarts kon niks geks vinden. 'Het kan best komen door stress,' zei hij toen. Wát?? Kan stress inwerken op je tanden


Volgens de tandarts dus wel. Nou, het is wel erg druk geweest de laatste weken dus dat zou best eens kunnen. 


Ná de tandarts ben ik even doorgereden naar de Blokker, voor die leuke medicijnflesjes ..... Grappig he, je taalt er niet naar, maar als je ze ziet .... wil je ze inééns hebben. Nou, ik heb er twee gekocht en ze zijn ook al gevuld. De olie is eerst nog gefilterd. Dat doe ik altijd, na het zeven, om echt álle rommeltjes uit die olie te krijgen. Na het filteren, gewoon door een koffiefilter, heb je prachtige pure heldere olie die je vrij lang kan bewaren in de koelkast.







En verder. Och. Compost verzamelen. Dat gaat vanaf nu de hele winter door. 







En natuurlijk elke dag weer héérlijk eten en drinken van onze eigen bodem, van onze eigen tuin.




 

Elke keer feest!!



9 reacties:

Lies zei

Wahw…, zóveel druiven, Clarien, zo'n mooie bloempjes, en zoveel lekkers!
Boeiend, dat voedselbos.
Een rijkdom weer, je olie.
Tuinrestaurant, fantastisch!
Lie(f)s.

Hilde zei

Prachtig, die laatste twee foto's. En je bosplaatkoek ook natuurlijk! Het blijft zo mooi dat je naar een bord kan kijken en je wéét dat er al maanden voor gewerkt is.

Ben benieuwd wat een voedselbos verder inhoudt.. zal eens op internet kijken.
Het klinkt in ieder geval interessant.
Leuk voor Mirjam dat er veel animo was/is!

MC zei

Wat een leuke ontdekking, deze blog. Heel toffe foto's ook !

Ik heb last van gevoelige tanden rond mijn menstruatieperiode, misschien komt dat ook bij jou zo ?

Anoniem zei

Geweldig jou druivenoogst! Zou het waasje op de pruimen (uit eig. tuin) ook die gisten hebben? Het kan zeker wél; pijn in 't gebit door stress. Het is nu op z'n drukst met de oogst. Het moet ook nog verwerkt worden en vroeger had men juist hierbij vaak hulp. Tegenwoordig doe je het alleen dat wordt vaak vergeten. Ondanks onze moderne apparatuur is dat een hele klus. Als je ziet hoe dat in andere landen gaat, dan is daar vaak een hele familie bij betrokken.

Anoniem zei

Clarien, welke film is dat, die over voedselbossen gaat? Staat die op youtube? Ik zou hem graag zien! Overigens zijn er op youtube ook filmpjes te vinden van Vera Greutink, over dit onderwerp.

Anoniem zei

De wespen komen waarschijnlijk in de spouw via de ventilatieopeningen. Gelukkig bestaan er ‘bijenbekjes’, een soort krammetjes waarmee je die spleetjes afsluit voor beestjes, terwijl ventilatie gewoon mogelijk blijft.

Clarien zei

De presentatie over voedselbossen die we lieten zien kun je hier terugvinden: https://www.youtube.com/watch?v=fQ2udqitScM

Het is het verhaal van Wouter van Eck, echt heel boeiend. Hij vertelt het leuk en begrijpelijk. Ik ben eerlijk gezegd door zijn verhaal aan het twijfelen geraakt om hier ook op (een deel van) het weiland een voedselbos aan te leggen. Maar dat hoor je dan wel weer! :)

Anoniem dank voor de tip over de bijenbekjes!

Willem zei

Die bijenbekjes zijn gemnaakt op stootvoeghoogte; de hoogte van een baksteen dus. In oudere huizen werd meestal een ventilatierooster gemetseld voor spouw- en/of kruipruimteventilatie, waarbij als regel een hoogte gemoeid was van twee lagen; 11 a 12 cm dus. Het is daarom twijfelachtig of de bijenbekjes in dat geval geschikt zijn om de wespen uit de spouw te weren.
Wel is duidelijk dat je van wespen het grootste deel van het seizoen geen hinder hebt. Pas als de koningin geen eieren meer legt, ruwweg vanaf half augustus, en er dus ook geen larfjes meer geboren worden, hebben de werksters vrijaf en mogen ze voor zichzelf wat doen. In plaats van het eiwitrijke voedsel voor de larfjes, kiezen ze dan voor de snelle suikers en aangezien de (moderne) mens verworden is tot een zoetekauw, snoepen ze maar wat graag mee van alle zoets dat de mens te berde brengt. Zo hebben zelfs de wespen nog een zoet levenseinde, want alleen de koningin overleeft de winter
Wat je (toekomstige) voedselbos aangaat; fruitbomren lijken me er ook bi te horen en als je je vee wilt aanhouden, zul je voor hoogstamrassen moeten kiezen. De moderne laagstamrassen zijn een gemakkelijke prooi voor de koeien en zijn ook niet bestand tegen het schurken dat koeien doen. Het lijkt me dat de koeien op zonnige dagen zullen genieten vsn de schaduw van de bomen en een valappeltje is ook niet te versmaden.

Anoniem zei

Ha Clarien, gevoelige tanden en kiezen komt meestal door blootliggende tandhalzen, kan komen omdat je ouder wordt, gaat meestal vanzelf weer over, poetsen met tandpasta voor gevoelige tanden kan helpen, echt een grote klodder op de kies doen en zachtes poetsen, ik heb veel baat bij zendium, groeten Mijntje