Mensen.

on woensdag 30 september 2020





Op weg naar de Kringloop in Zwolle, voor een burolamp, reed ik gisteren domweg de afslag Zwolle-Zuid voorbij. Echt héél dom. Vooral omdat er dan een hele tijd niks komt waar je kan keren. Zit je ineens op de weg naar Kampen. Nou, dan maar door, naar de kringloop in Kampen. 


En die was erg leuk. Mooi ruim opgezet, houten wanden enzo, veel boeken, alles netjes opgeruimd en overzichtelijk. Géén burolamp gevonden, maar wel veel andere dingen. Zoals vier coltruitjes, die erg hard nodig waren want de mijne zijn allemaal zo sleets als wat. En nog méér spullen. Maar dat komt zo.


Ná het shoppen reed ik met een knorrende maag terug door Kampen, en kwam toen op een plein terecht waar ik op zoek ging naar een broodje met koffie. Nou was dit plein géén hip Rembrandplein en óók geen mondaine Italiaanse Piazza en zeker óók geen drukke Trafalgar Square. 

 

Het was gewoon een plein in Kampen. Het plein vóór de Plus en de Lidl. Broodjes waren er ook, bij de Kwalitaria. Een lief meisje met een smal gezicht maakte het keurig netjes klaar en kwam het naar mijn plek brengen. Bij het raam. En daar heb ik vervolgens wel drie kwartier gezeten. 


 




De één na de ander kwam voorbij. Allemaal mensen, waarvan je het gevoel hebt alsof je ze bijna kent. Zoals dat echtpaar op e-bikes. Ze parkeerden hun fietsen voor de Lidl maar wisten niet zeker of dat wel mocht. Want er stonden allemaal van die onduidelijke corona-regels, op borden. Mogen we hier wel parkeren? Nee joh mag niet. Jawel joh, mag best, gewoon laten staan. Wel niet wel niet wel niet. Knorren op elkaar. Zó herkenbaar!


Een voorovergebogen oudere dame met een zeer gedateerde maar nette beige jas, en in haar hand zo'n onslijtbare jaren-70 canvas boodschappentas, met een paar boodschappen erin. Die hoef je écht niet uit te leggen wat duurzaamheid is. Die is dat nog met de paplepel ingegoten. 


Een jong Aziatisch stel met witte mondkapjes. Ze gaan samen de Plus in, maar hij komt naar een paar minuten alweer naar buiten. Haha hij houdt zeker niet zo van boodschappen doen. Hij raakt in gesprek met het echtpaar wel-niet, want de ene e-bike doet het ineens niet meer. Hij start niet. Niemand weet raad. Een jong meisje met rood haar in een paardenstaart komt er bij staan en doet wat met de fiets ... en en al snel snorren beide fietsen weg. Pfjoe, spannend. 😊. 


Vlak voor mij langs loopt een mevrouw nogal onzeker in haar tas rommelend. Ze stopt en opent haar tas en legt de hele inhoud op de tafel voor mijn raam. In zichzelf pratend. Zeker iets kwijt? Het is alsof ik mezelf zie. Ik ben ook altijd alles kwijt en praat ook in mezelf. Dan zie ik opluchting in haar schouders. Gevonden. Gelukkig!


  




Ik schrijf alles op en het is haast niet bij te houden hoeveel hier op dit plein allemaal gebeurt. Een hele grote en nogal zware man, loopt langs, met aan zijn hand een héél klein meisje. Het contrast is roerend. Ze hebben grote schik met z'n tweeën. Hoera, papadag!


Dan passeert een net echtpaar, van onze leeftijd schat ik, iets ouder misschien, met allebei een ski-jas van de ANWB. Zij een blauwe en hij een rode. Kijk, dat wil Paul nou nooit, allebei dezelfde jas aan. De man duwt een winkelkar en erin liggen keurig op een rij en opgestapeld de boodschappen. Ik kan nét niet zien wat precies. En dan, zijn ze de hoek om. Nooit zullen we het weten.


Een mevrouw met een witte broek en witte schoenen, wit haar en een witte tas. Alleen haar jas is kleurig. Het staat mooi. Helaas is witte kleding alleen voor mensen die het ook echt wit kunnen houden. Daar moet je talent voor hebben. Ze wordt ingehaald door weer een andere mevrouw, met blauwe jas en tas, en een stevige wandelpas. Het meer praktisch type.   






Dan, een man in een turquoise scootmobiel en met een grote zwarte hond, en in zijn mand een paarse boodschappentas en een los en al open gemaakt pak roze koeken ernaast. Haha dat van die koeken vind ik meestelijk! En ook zo herkenbaar!! De hond trekt aan de lijn terwijl de man een praatje maakt met een kennis, en veel met zijn handen zwaait. Ik kan hem door het raam heen bijna letterlijk verstaan. Het is een levendige man, hoe zou zijn huis eruit zien? 


Maar dan moet ik weg. Jammer. Bijna heel Nederland kwam hier voorbij in die drie kwartier. 






De Aziatische man is er nog. Hij is er maar bij gaan zitten.  


Op de terugreis mis ik de afslag gelukkig niet, en in Zwolle vind ik zowaar ook nog twee lampen. Nou wat een geslaagde ochtend!😊


 






Omdat jullie misschien wel nét zo nieuwsgierig zijn ingesteld als ik, zal ik de aankopen even voor je uitstallen. Het waren vooral kleren dit keer. Voor de winter. Een paar blouses en coltruitjes, een broek, en verder ... och ... wat moois en wat praktisch


Praktisch waren de drie stevige matten, van dik gewoven katoen, voor in de dierenmanden. En een doos vól blikjes, waar ik allerlei weggeef-zalfjes in wilde doen. Die we nog moeten maken hoor. Maar blikjes zijn er alvast!








En mooi ... dat was wat serviesgoed. Omdat er ook altijd wel weer wat stuk gaat. En gewoon omdat het zo leuk is. 


Ook leuk was vandaag, weer wol-feest bij Rens. De zeventien schapen die ik in juni kreeg zaten nog steeds in die big-bag. Er was nog niks mee gebeurd en ze zaten nog vol mest en stro.


We gingen er vanochtend samen een beginnetje mee maken. In m'n eentje kwam ik daar echt niet aan toe. Die grote zware zak. Maar toen ik haar er zo snel en praktisch mee aan de gang zag, kreeg ik ook ineens weer zin om met die wol verder te gaan. Het kost wel veel tijd, maar als je het eenmaal schoon hebt, nou, dan heb je een dijk van een produkt! Pure wol.






En wat je daar mee doet? Je kunt er alle kanten mee op. Kaarden, en dan spinnen bijvoorbeeld, of direkt gebruiken als vul-wol. Of je kunt het vilten. Dat lijkt mij ook leuk. En dan pantoffels maken of een warm vest.


Maar zover is het nog lang niet. Ik heb pas een klein deel schoon en hier hangt het te drogen. 






En hier waait het op de grond. Want het is luchtig spul natuurlijk.


En hier zit ik nu, met de nieuwe lampen. Ik heb er meteen twee gekocht en ze staan zich uit te sloven wie er het mooiste lichtje kan schijnen.  


 


 

Net mensen. 😊



10 reacties:

Hilde zei

Prachtige beschrijvingen. Hoe het alledaagse heel avontuurlijk kan zijn!

Petra1945 zei

O wat een leuke blog-aflevering! Die kringloop in Kampen ken ik, die is heel prima. Die in Zwolle weet ik dan weer niet te vinden. Zou ik toch es naar toe moeten, maar ja, met de trein hé. Zit er even niet in.

Lies zei

Wat een fijne dag, Clarien! Leuk om te lezen!
Ook mooi(s) gekocht (van je)!
Lie(f)s.

mrs H. te B. zei

Wat een mooi verslag, dank je wel: zo ben ik er toch even uit geweest! Wat is dat toch leuk hé, mensen kijken? Wat ik alleen bij je lees: AL die mensen die samen een winkel in gaan, ik zou zo graag willen dat ze daar eens mee op zouden houden....

Clazien. zei

Wat een gezellige blog aflevering! 😉 Je hebt er echt slag van om het zo te beschrijven dat het lijkt of ik zelf bij was ! Mooie aankopen gedaan !!!

Anoniem zei

Kostelijk zo'n beschrijving. Dankjewel zo kom ik ook nog eens ergens! Heerlijk zoveel wol. Als het straks kouder wordt lekker spinnen en dan breien.

Adelheid zei

Geweldig, wat een mooi verhaal! Zoals je de mensen observeert, je hebt er talent voor!
Ik heb ook nog vieze wol liggen, maar zie ertegen op om eraan te beginnen. Was jij het alleen in water schoon, of doe je er soda of zout bij?

Anoniem zei

Een alleraardigst blog om na enige tijd afwezig geweest te zijn, weer mee te starten.
De volgende keer een notitieboekje meenemen als je weer op observatie' gaat. Of beter nog standaard een notitieboekje (met hard kaft) bij je hebben. Je hebt nu de dame in het kwalitaria, -hoe bedenken ze zo'n naam-, helemaal op het verkeerde been gezet. Die was er op zijn minst van overtuigd dat ze een recensent van een of ander instelling als klant had. Ze zit waarschijnlijk met smart te wachten op het resultaat van jouw observaties, tenzij ze tot je lezers behoort. Dan zullen veel vragen van haar kant beantwoord zijn.
Van de afkeer van Paul voor 'allebei het zelfde jasje' kan ik me iets bij voorstellen. Vele jaren terug fietste ik met zoonlief vaak de Drentse Rijwiel Vierdaagse, ja de spatie tussen rijwiel en vierdaagse is officieel, en dan zag je onder de deelnemers ook echtparen op hetzelfde merk fiets in dezelfde kleurstelling, vaak allebei grijzend haar, en als klap op de vuurpijl ook allebei eenzelfde fietstenue aan. Vaak van die glanzende trainingspakken in kleuren die je zeer deden aan de ogen. Ook bij temperaturen die om luchtige fietskleding vroeg. Ik heb nooit onderzocht of de eenheid die het paar dan uitstraalde ook op hun relatie van toepassing was.
Om de een of andere reden kom ik weinig in een kringloopwinkel, maar dat heeft vooral te maken met mijn afkeer van winkels. In een DHZ-zaak kom ik nog weleens, maar altijd met een doel.
Wat ik aan jouw aankopen wel grappig vond waren die kleine potjes waar kennelijk ooit eens bolletjes van de Oxalis deppei, het geluksklavertje in 'gewonemensentaal', in gezeten hadden. Waarschijnlijk overgebleven van een reclamecampagne, of iets vergelijkbaars. Het idee heeft wel wat; van een bolletje naar een smeerseltje.
Ja, kringloop is veelzijdig.

Wieneke zei

Nou, mensen kijken en daarover schrijven is jou wel toevertrouwd. Ik vond het een erg leuke afwisseling na al dat geploeter in de tuin. Kringloopwinkels verschillen onderling heel erg. Dat kun je goed zien in het programma 'Frank en Rogier checken in' op RTL 4. Daar worden B&B's opgeknapt met een heel klein budget en her-ingericht met allerlei leuke dingen van de Kringloop. Fascinerend kijkspul. :-)

Anoniem zei

Wat een leuke morgen.