De Hema gered! ;-)

on zaterdag 28 maart 2020




Het kwam eigenlijk door die mondkapjes. Ik gebruik daar gewoon 'onderbroeken-elastiek' voor, je weet wel, van dat brede, maar dat zit toch niet zo lekker. Achter je oren. Na een tijdje gaat dat irriteren. Dus, op zoek naar iets anders, kwam ik terecht bij de Hema.

Och .... en wat een treurnis daar. Eén verkoopster was er, en geen enkele klant. Tenminste niet in de tijd dat ik daar was. Goh, en de Hema heeft het al zo moeilijk. Net als veel andere winkels trouwens. Door alle online verkoop, en nu die klap van de crisis er bovenop, zijn de gezellige Hema's enzo straks misschien wel uit het straatbeeld verdwenen. 😥

Dus, wat te doen????






Niks nieuws kopen, was eigenlijk het plan voor dit voorjaar. Maar nú even niet. Want de Hema moet gered worden! Dus, ik deed ruig en kocht een grote stapel ondergoed (hard nodig) en twee hemdjes (totaal niet nodig).

Zo. De aandelen zullen nu wel weer als een raket omhoog schieten!








Ach. Aan de andere kant. Sommige veranderingen kun je gewoon niet tegenhouden. Dingen gaan zoals ze gaan, zoals mijn moeder altijd zegt.

Zo ook vandaag. Er was wat tegenslag, en er waren ook weer leuke dingen.

Tegenslag was mijn rug, die helemaal op slot zit. De laatste twee weken ben ik steeds aan het hoesten, en de spieren onder de ribben voelen daardoor inmiddels zwaar gekneusd. Daarbij opgeteld het werk van gisteren, met dat draaien steeds met die kratten, en hop, de rug zit op slot.

Terwijl ik wilde spitten. En zaaien. Nou, niet dus.

We hebben in plaats daarvan een mini-zadenruilbeurs gehouden, Editha en ik. In de tuin. Op een bank, netjes met ruim anderhalve meter tussen ons in. Ik had me er echt op verheugd. Weer even kletsen met een vriendin, in plaats van alleen maar met Paul. haha.







De koffiespullen en alles ging mee naar buiten. Het kon prima, op een beschut plekje. Oh ja en je ziet daar Bossie die aan de melk likt. Maar die heb ik weggegooid hoor. Anders denk je misschien .... wat een slons die Clarien!

En toen hebben we geruild. Wat de een niet heeft, heeft de ander weer wel. En dingen die we allebei niet hebben en graag willen, daar bestellen we samen een zakje van. Er zit toch altijd veel teveel zaad in zo'n zakje.

We hadden allebei ook een grote collectie met zelf gewonnen zaad. Dat is het leukst om te ruilen. Het kost jezelf niks om dat zaad te winnen in het najaar, en een ander is er in het voorjaar weer vreselijk blij mee.






Editha had ook twee boeken voor mij meegenomen. Dat is trouwens ook een leuk idee. Om een boekenruilbeurs te houden. Zelf heb ik ook heel wat boeken 'teveel' en toch wil ik een aantal daarvan  niet naar de Kringloop doen. Daar zijn die boeken me dan te dierbaar voor. Maar weggeven aan iemand die je kent, dat is natuurlijk wat anders.

Boeken, zaden, plantjes, kleding, maak er een ruilbeurs van! Straks, als het weer mag. Lekker met koffie en taart erbij! (Die wij dan weer niet hadden. Gewoon, vergeten)







Toen Editha weg was heb ik de zaden maar weer even gesorteerd.

Groentezaden apart, bloemenzaad apart. En hier onder zie je een stelletje, die ik op het weiland wil zaaien. Op de kale plekken, van het slepen. Ik hoop daardoor meer variatie te krijgen op het weiland. Er is daar ooit 100% raaigras ingezaaid, maar langzamerhand hoop ik er weer een bloeiende kruidenweide van te maken.

Niks doen kan ook. Dan krijg je uiteindelijk ook weer een kruidenweide. Maar dit gaat nét een beetje sneller! Rode klaver, lucerne, spurrie, esparette, allemaal gezonde kruiden, die de bodem verbeteren en stikstof binden. En de meesten kunnen héél goed tegen droogte, omdat ze meters diep wortelen.

Voor een koe is het prima voer. Je moet haar natuurlijk geen bakken vol van die kruiden geven. Maar als variatie op hooi en gras is het prima. Net als voor mensen. Kruiden altijd met mate, vanwege hogere doseringen van bepaalde stoffen.






Wat vandaag óók tegenzat, was dat ik ontdekte dat de katten kippeneieren opeten. Eén hen zat te broeden op 12 eieren, en die zijn stuk voor stuk onder haar vandaan geroofd. Alleen de doppen vond ik terug, léég dus, onder het leghokje.

Ik weet nog niet zéker of het de katten waren, maar wie zou het anders moeten zijn? Brit kan daar niet komen. En wilde roofdiertjes hebben we hier eigenlijk niet meer, sinds er drie katten lopen.

Nou. Een heel legsel weg. Maar goed opletten de komende dagen.

Vanmiddag was mijn rug iets beter, en ben ik aardappels gaan poten. Dat is niet zo'n zwaar werk, omdat ik daarvoor altijd de pieper-poter van overbuurman even leen. Daarmee maak je in een wip precies gelijke gaten. Zonder ver te bukken.






Het was de tweede serie aardappelen. De middel-vroege. Ze liggen al een paar weken in de kas, en hebben inmiddels stevige korte groene uitlopers. 

Op één bed van tien bij anderhalve meter komen zo'n zeventig aardappelen. In drie rijen. Tussen de rijen 50 centimeter, tussen de poters 40 centimeter. Ongeveer.




Op een bed met een goede bodem haal je er dan zo'n 100 tot 150 kilo aardappels vanaf. Zo kun je berekenen hoeveel aardappels je wilt poten. Ik doe dit jaar maar drie bedden in plaats van zes. Omdat ik dat gedoe met die kevers zoveel werk vond. In plaats van aardappels, hoop ik dan volgend jaar wat extra kratten uien te hebben voor de voedselbank.

Na de dierenronde was het wel weer genoeg voor vandaag. Die rug die moet nog héél wat jaren mee, hopelijk, en daarom, midden in het hoogseizoen, nam ik een paar uur vrijaf!! Lekker met glas wijn  op de bank.

Want oja, het is ook nog weekend!







Het is zo bijzonder, van deze tijd, dat alle dagen ineens bijna hetzelfde zijn. Elke dag is vrijdag. Of maandag. Of zaterdag.

Nou, ik hoop voor je, dat je van je weekend kan genieten. En dat je je niet teveel zorgen maakt. Hoeft te maken. En ik wens je, hoe dan ook, een heel fijn weekend! Ga vooral zoveel mogelijk naar buiten! 😊


13 reacties:

Lies zei

Al bij al toch een gezellige dag, Clarien.
Die rug..., tja, 'k loop ook een beetje scheef. Mijn chiropractor werkt niet, begrijpelijk met dat virus.
'k Hoop dat die rug van jou na een goeie nacht beter is.
Lie(f)s.
@Korte nacht hé -> zomeruur !

Jan Wilde een Tuin zei

Ratten eten ook eieren.

Gr Jan(Wilde een Tuin)

Anoniem zei

Het zijn ratten. Ik heb hier net hetzelfde voorgehad. Katten roven geen eieren.

Clarien zei

Oh. Dan moet ik de katten maar even streng toespreken. Want die hebben we juist als rattenkillers. :(

Ik zag net ook dat het jongste kuikentje weg is .... zo jammer ....

Anoniem zei

Ik heb de afgelopen weken online besteld bij de Hema, nachtkleding en ondergoed Verzending was nu gratis naar je huisadres en alles was razendsnel in huis. Hoop dat ze deze roerige tijden gaan overleven. Fijne winkel. In onze gemeente zijn nu al veel corona besmettingen geconstateerd, dus dit is wel zo veilig momenteel voor iedereen. Dankzij alle moderne technologie kunnen mensen elkaar nog online zien en spreken en gaat alles voor een groot deel online nog door. Als dit 35 jaar geleden gebeurd was, zou alles nog erger zijn geweest. Het is mooi dat het overgrote deel vd bevolking zich nu aan de richtlijnen vd overheid houdt.







Mirjam vW zei

Haha waar zouden we zijn zonder de Hema!
Geniet elke dag (bijna!) 's morgens van je blog. Leuk om inspiratie te halen en een positieve start van de dag!
Sterkte met je rug en de hoest! Vandaag maar is kijken wat voor zaadjes we nog hebben. Maar eerst moet volgende week te tuin opgehoogd, dat heb je niet in Waddinxveen. En daarna met gezwinde spoed zaaien! En stekjes poten etc. Zin in!

Anoniem zei

Dit is absoluut geen gewone griep, als ik de verhalen lees in onze regionale dagbladen in Brabant, slaat de schrik mij om het hart. Blijf aub binnen zodat patienten nog steeds de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben.

Clarien zei

Je hebt gelijk, het is heel naar. Maar misschien wel naar buiten, om de weerstand op peil te houden, maar dan goed uit de buurt blijven van andere mensen!

Willem zei

Even afgaand op wat ik weet uit mijn eigen jeugd over katten; niet elke kat kan/durft een rat te pakken. Wij hadden op het erf altijd wel een twintigtal katten rondlopen en die hielden het behoorlijk muisvrij, maar van al die katten waren er maar drie of vier die ook ratten vingen. Merkwaardig genoeg bijna altijd katten die wij 'stoppelkatten' noemden. Dat waren katjes die in de zomer,-de oogsttijd, vandaar de naam-, geboren waren en altijd wat achterbleven in groei. Misschien dat die een sterke overlevingsdrang hadden; wie zal het zeggen. Maar die stoppelkatjes durfden/konden ook ratten aan. Diezelfde stoppelkatjes pakten ook laag overvliegende vogeltjes in de vlucht. Dat zegt ook iets over hun jachtinstinct.
Ik zag dat je ook spurriezaad had gekocht. Spurrie, 'sparre' op zijn Drents, werd in mijn vaders jeugd veel gebruikt als veevoer. Persoonlijk hield hij er niet van om het te voeren, want de koeien raken ervan aan de schijterij was zijn ervaring. En het spul werd altijd gevoerd als de koeien op stal stonden. Een tweede nadeel ervan vond hij dat je het nooit meer kwijtraakte als je het eenmaal gezaaid had. Het zaaide zichzelf enorm uit. Pas als je op dat land ook aardappelen met dicht loof had verbouwd kon je het wel kwijtraken.
Van esparette had ik nog nooit gehoord en ook de afbeeldingen ervan op het www maakten me niet echt wijzer. Heel in de verte vond ik de bloem wel wat op een klein soort lupine lijken. Waarschijnlijk is zo'n veldje bloeiende esparette wel een groot plezier om naar te kijken. Bijen vliegen wel graag op luzerne, wij noemden dat altijd rode klaver, en andere klaversoorten. En Phacelia schijnt een superdrachtplant te zijn voor bijen

Clarien zei

Wat ik ook leuk vind is dat de zaden van luzerneklaver eetbaar zijn. En makkelijk te kiemen. Het is het bekende alfalfa zaad. Dus even je weiland op, en een handje kiemzaden halen! Haha, als Bella tenminste wat laat staan voor ons.

De wortels van alfalfa/luzerne kunnen wel 10 meter diep gaan. Daarom is het gewas in de prairiestreken van Amerika heel populair als veevoer. Het kan erg goed tegen droogte.

Dat spurrie zich zo uitzaait wist ik niet. Hm, maar even goed kijken waar we het gaan zaaien dan ..

Anoniem zei

De eitjes kunnen ook opgegeten zijn door een egel.

Frederike zei

Ik vind het erg leuk je blog te volgen!
Één ding moet me echter van het hart; ik vind het zo zielig dat Bella alleen is; koeien zijn groepsdieren!
Groetjes en veel succes met alles.

adventures of making zei

oh wat leuk, daar woon ik vlakbij! Als je langs het kerkje van Tjamswerd bent gekomen, ben je misschien zelfs bijna langs ons h huis gereden ( bij de wegopbreking bij een witte molen) is inderdaad dood- en doodstil hier! maar, op zijn eigen manier ook erg mooi hoor!