Hier alles nog hetzelfde.

on donderdag 12 maart 2020





Hoe ziek is ons land inmiddels? Ik weet het niet.

Hier op de boerderij verandert er eigenlijk niks. Ik werk meestal alleen en daar kan ik dus gewoon mee doorgaan. Hoewel we vanmorgen wél een overleg hadden, hier aan tafel, met vijf personen. Géén honderd.

Dat overleg ging dus gewoon door.







En gisteren kwam ook gewoon Ankie langs, weer met tasjes. waar ik weer heel blij mee was. Die tasjes gaan naar kinderen. Er komen zakjes met zaden in. Met gebruiksaanwijzingen, hoe ze dat moeten zaaien en de plantjes verzorgen. Voor meer biodiversiteit, en insecten.

Je zou kunnen zeggen, hoezo maak je je druk om tasjes en zaadjes, als er op dit moment véél ernstiger dingen gaande zijn in de wereld.

Tja.

Hoe zal ik het zeggen?

(Zonder dat het verkeerd overkomt)

Eigenlijk maak ik me mijn hele leven al druk. Niet over Corona, want dat is nieuw. Maar wel over, dat we de planeet uitputten. Dat we véél teveel bezig zijn met meer en meer, en ons véél te weinig bezig houden met de gevolgen van die hebzucht.

 




Zelf zijn we drie jaar geleden kleiner gaan wonen. In een minder dure omgeving. Maar wel, met land erbij.

Om onafhankelijker te kunnen zijn.

Maar ook, om iets te laten zien. Dat het leuk is om dingen zelf te maken. Dat het in ons land héél goed mogelijk is om het hele jaar door verse groente uit eigen tuin te eten. Misschien niet je hele bord vol, elke dag, maar wel voor een deel.

Dat er echt heel veel te genieten valt, ook al ga je ineens nooit meer naar het buitenland op vakantie. Ook al koop je haast niks meer 'nieuw'. Ook al kijk je geen teevee meer, maar zit je 's avonds een bijenkorf te vlechten. Ik noem maar wat.

Haha, of zoals gisteren, van een lapje en twee elastieken een mondkapje naaien. (erg makkelijk trouwens, laat ik van de week wel even zien)









Het coronavirus verandert niks aan mijn plannen en ideeën. Ik ga met alles gewoon door. Met tasjes verzamelen, en daar zaden instoppen en die uitdelen aan kinderen. En ze vervolgens leren hoe ze moeten zaaien en planten. En hoe ze zo voor de insecten kunnen zorgen.

We gaan door met het vergaderen in kleine groepjes, over hoe we hier in de gemeente Staphorst méér aandacht kunnen krijgen voor biodiversiteit.

We gaan door met benaderen van individuele boeren, en vragen of ze een paar akkerranden willen inzaaien, met bijvoorbeeld zonnebloemen. Ook al wordt je soms raar aangekeken. Maar echt niet altijd! Er is hier véél meer begrip en medewerking van boeren dan je zou denken!

En ik ga door met bloggen. Héérlijk vers zelfverbouwd voedsel laten zien, en lekkere maaltijden, die wél nogal afwijken van dat wat je in tijdschriften ziet. Ze zijn niet zo kek. Haha want ik werk met grove zelf gekweekte spullen. En de schillen doen ook altijd mee. En dat zie je.😊






Voedsel verbouwen van een rijke bodem. Wat je ook écht in je kleine achtertuin, of op je balkon kunt doen, op kleine schaal. Daar blijf ik ook over zeuren, of je die moestuin nou al hebt. 😛

☆☆☆


Aan het coronavirus .... en aan nog véél meer dingen .... kan ik niks doen. Maar dit dus, wat ik omschreef, dit kan ik wel doen.

En verder gaat het hier ook gewoon over de dagelijkse dingetjes natuurlijk. Dat Bekkie alweer bijna helemaal hersteld is. Ze lag lekker tussen mij en Bella in het zonnetje vanmiddag, toen ik aan het zaaien was, in bakken.






En het gaat over een pompoenquiche. Ook hier is het deeg wat grauwig, omdat het voor de helft uit bloem en de helft uit rogge bestaat. Zo'n korstdeeg is heel makkelijk te maken, en je kan het gebruiken voor hartige en zoete gerechten.

Voor twéé quiches neem je 500 gram meel (alleen bloem of deels volkoren) en 250 gram koude boter, twee eieren, een schepje bouillonpasta of zout, en zes eetlepels heel koud water.

Alles mixen, en je deeg is klaar.






Ik rol het altijd eerst uit tot een grote lap, snij er de vorm van de quiche uit, en het overgebleven stuk rol ik dan opnieuw uit en maak er een deksel van.

Maar het kan vast ook anders.






Wat betreft de vulling ... och .. gebruik je fantasie.

Ik heb dit keer een pompoen in kleine stukjes héél kort gekookt, toen uitgelekt, en met een halve rauwe ui, een paar tenen knoflook, twee eieren, een bakje crème fraîche, kerrie en bouillonpasta en komijn en véél gedroogde citroenverbena gemengd en gemixt.

Toen nog een preitje erdoor, rauw, heel fijn gesneden.

En die vulling ging in de quiche.










Hopelijk blijven jullie allemaal gezond! En wij ook.

Tegen het virus kun je niet zoveel uitrichten. Wél kun je je weerstand zo hoog mogelijk houden. Met gezond eten. Bewegen.

En niet tobben.😊



10 reacties:

Lies zei

Je blijft vindingrijk, Clarien !
Lie(f)s.

Anoniem zei

Fijn dat het met Bekkie zo goed gaat, ze heeft zo,n lief kopje. Wij wonen in Brabant, zelf zeg ik ook al weken dat we moeten zorgen voor voldoende weerstand door goed eten, nog betere hygiene en voldoende (nacht)rust. Ben benieuwd welke maatregelen men nog meer gaat nemen voor onze provincie. Woon dichtbij een AZC en hou mijn hart vast wat er gaat gebeuren als daar een uitbraak zou plaats vinden, omdat men noodgedwongen zo dicht op elkaar woont, met gedeelde keukens, sanitair ed. Hopelijk komt de zomer dit jaar vroeg met hoge temperaturen, schijnt ongunstig te zijn voor dit virus.




Ellen zei

Je bent een oase in de woestijn van paniek, heel fijn! Fijn dat het goed gaat met Bekkie. Hier werken we ook aan onze weerstand en verder gaat mijn werk in de (moes)tuin ook gewoon door.
Groetjes Ellen

Anoniem zei

Ik doe ook gewoon mijn ding. Ik heb wel wat sociale contacten en restaurantbezoek afgezegd. Afwachten maar welke nieuwe maatregelen er komen om het virus in te dammen. Verder maak ik me “ druk “ over wanneer ik de wortelgewassen volgens de biodynamische zaaikalender in kan zaaien. Dat had gister en eergisteren al gekund maar de grond is zo zeiknat. Gelukkig komen er nog genoeg kansen want ik wil dat toch echt proberen. Ik heb eigenlijk een soort van klein hobby moestuintje. Groetjes van Lien.

Barbara zei

Mooi! [hartje]

Anoniem zei

Zoals we ons hele leven al hebben gedaan, telen we ook hier zelf aardappelen en groente. Ook had ik al mondkapjes genaaid. Zonnebloemen willen wij boeren graag want die kun je later gewoon mee oogsten met de gewassen. Verder wat contacten minderen i.v.m. virus. We hopen dat men gaat inzien dat niet alles 'maakbaar' is op deze aardbol.

Jannie zei

Wat een fijne blog heeft u toch
Ik geniet er elke dag van
Wat een lieve poes toch
Ik kom pas uit Israel daar lopen zoveel van die zwerfpoesen rond
Echt zielig
Hartelijke groet Jannie

Anoniem zei

Wat een fijn blog te midden van alle paniek.
Heerlijk dat je zo onverstoorbaar doorgaat.
Ik hoop er nog lang van te genieten, van je verhalen én de prachtige plaatjes van onze omgeving.
Laten we er samen goed voor zorgen.
Hartelijke groet, Dineke

Unknown zei

Ja, precies dat! Dankjewel 😃🙏

Hilde zei

Ook hier genieten we van de kleine dingen en het werk dichtbij huis. Hopelijk leiden de 'social distancing' en de lege supermarkt schappen ertoe dat meer mensen de schoonheid en het geluk dicht bij huis (her)ontdekken.