Mondkapjes.

on dinsdag 17 maart 2020Die mondkapjes, overal zijn die dingen op, en de ziekenhuizen en de thuiszorg medewerkers schreeuwen erom. Ze nemen nu zelfs al zelfgemaakte stoffen kapjes aan, mits van een bepaalde kwaliteit en mits gesteriliseerd.

Dus, ik dacht ... kom ... we gaan mondkapjes maken. Omdat ze zo hard nodig zijn. Voor ziekenhuizen en kwetsbare mensen.

Ik heb veel ontwerpen gezien op www, maar veel vond ik echt niet goed genoeg. Ik zocht iets wat  goed rondom afsluit, en wat ook gevoerd is. En waar kun je nou beter een ontwerp zoeken ... dan in Japan? Waar ze al jaren ervaring hebben met virussen en met die kapjes. En waar ze mega vindingrijk zijn!

Ik vond dit geweldige filmpje voor een mondkapje, en dit geweldige filmpje, voor het maken van de bijbehorende mal.

En daar was ik dus vanmiddag mee bezig. Kom maar kijken, maar het is wel een rommel hoor op tafel.Goed.

Bekijk dus die twee filmpjes, en voila, je weet precies hoe het moet! Dan kun je nu de volgende 40 foto's overslaan.

Maar voor diegene die zo'n engels filmpje lastig vinden, heb ik ook zelf een reportage gemaakt van het maken van die kapjes.

Dus niet zelf verzonnen he? Maar afgekeken van een heel lief Japans meiske. Die het prima vindt dat het filmpje gebruikt en herbruikt wordt, zegt ze ook nog ergens. Want we moeten elkaar helpen, nu.

Goed, eerst die mal. Hoe maak je die?

Nou, zo:
Is het duidelijk? Je kunt gewoon mijn maten overnemen, en de tekening precies namaken. Alles is uiteraard in centimeters.

De rode lijn, dat is het patroon van de stof. En de gele lijn, dat is het patroon van de vilten voering. Het is dus één patroon wat je voor beide kunt gebruiken.

Als je het patroon af hebt, dan trek je de RODE lijn over, op een ander papier. En dan teken je op 1 centimeter buiten langs, een tweede lijn. Dat is voor de zomen.

En langs die buitenste lijn, knip je het uit! Nu is je patroon klaar! Bewaar hem goed. Hij wordt vast de basis van vele vele mondkapjes.

Want het is namelijk superleuk werk! 😊

Je ziet hieronder het patroon eerst in zijn geheel, dat is dus voor de stof. En op de tweede foto zie je hem omgevouwen, dat is voor de vilten voering.

Nog één keer de hele tekening. Misschien vergroten en een printscreen maken?
Zo. Dat was dat.

Nu het leuke! Stofjes uitzoeken. Niks nieuws kopen hoor, je kunt alles gebruiken, ook een oude blouse of een sloop ofzoiets.

Je hebt dus stof nodig en wat vilt, en elastiek. Zie de foto voor de maten.

Vilt moet je misschien kopen? Of heb je nog wat van de kerstspullen? De kleur maakt niks uit je ziet het niet terug.Als je iets anders hebt dan vilt, wat goed dicht materiaal is, en ademend, kan dat ook. Google eventueel voor tips voor de voering.

(Er zijn mensen die de onderkant van het kapje open laten en er keukenpapier indoen)

Knip de lap stof in tweeën, en leg ze op elkaar met allebei de buitenkant (de mooie kant) omlaag. Dan dubbelvouwen en het patroon erop leggen.

Vastspelden en uitknippen.

Je hebt nu 4 stofdelen.

Vouw het patroon om op de gele lijn, leg hem op de dubbelgevouwen lap vilt, vastspelden, en uitknippen.


Leg nu twéé lappen stof op elkaar met de buitenkant naar binnen. Op de andere twee lappen stof, op de binnenkant van de stof, leg je de viltlapjes.

Beide stofpakketjes leg je met de buitenkanten naar binnen. Dus bij één heb je alleen maar twee lapjes stof, en bij de andere heb je 4 lagen. Eérst vilt, dan stof met de buitenkant omhoog, dan stof met de buitenkant omlaag, dan weer vilt.Speld ze aan elkaar vast, en stik de ronde kanten dicht. Hou 1 cm aan voor de zoom.Dan vouw je ze binnenste buiten, en pers de naden glad, naar buiten.

Dit is een ontzettend gepruts. Het lukt bij de eerste niet echt, maar je wordt er steeds handiger in. Je kunt ook wat knipjes in de zoom maken, dan gaat het makkelijker.
En dan.

Goed opletten.

Je legt de twee ronde delen met de buitenkanten naar elkaar toe, op elkaar.Is het te zien?

En dan vastspelden en vaststikken, langs de lange zijden. de korte zijden nog niet vaststikken.

Dan draai je hem binnenste buiten.

En kijk ... hee ... ineens lijkt het al wat!

De zijkanten persen.


En hier mist een foto, namelijk van het omvouwen van de randen. Je vouwt de korte randen om, een centimeter breed, en dan driemaal omvouwen.

Naar binnen.

Dan vaststikken, zo ver mogelijk naar binnen, want je wil een tunneltje creëren waar het elastiek doorgaat.

Knip een stuk elastiek af, van een centimeter of dertig.

Oh, en wat héél grappig was ... in het filmpje staat ... elastiek van 19 centimeter. Dat deed ik dus eerst. Toen was het véél te nauw!! Ik had enorme flaporen!😄😄👂👂

Haha nee hoor, wij zijn veel groter dan Japanners. Het elastiek moet ruimer. Bekijk zelf maar hoe ruim het voor jou moet.

Dat knoopje kun je wegwerken in de zoom. Maar mij lukte dat niet. Zoom te nauw. Dus ik heb het aangetrokken tot het vlak bij de zoom zat.

Toen vond ik het wel goed zo.
Kijk, hieronder zie je dat ik het elastiek langer heb gemaakt. En heel zunig weer niks weggooien he? Gewoon een stukje eraan vastknopen.

Maar dat is alleen bij deze hoor, de proefversie.

Nou, af. Meteen passen. En kijk, veel beter dan een theedoek! Alleen besloeg mijn bril onmiddellijk!! Dus die moet er niet onder maar er over.

(zo'n bril is trouwens superhandig, die houdt het héél goed op z'n plek!👓👓)
Als je er één gemaakt hebt .... dan ga je door natuurlijk! Je maakt niet een tafel vol troep voor één kapje! De volgende gaat al een stuk sneller, omdat je dan niet steeds meer op het filmpje hoeft te kijken.

Hopla, een blauwe ....

.... en een oranje ....


Met het elastiek wacht ik nog, tot ik weet voor wie ze zijn.

Nou, ze passen goed, sluiten alles goed af, en zijn behoorlijk dicht door de drie lagen, en het vilt. En ondanks dat ik het een tikkie benauwder heb door de griep, gaat het ademen door al die lagen heen nog prima. En je kunt ze natuurlijk gewoon wassen.

Dus, ik best trots ... op die leuke kapjes. En wat denk je wat Paul zei, toen hij ze zag liggen?

'.... wat nú weer? Maak je beha's??'

😂😂Met zo'n man ga je niet snel naast je schoenen lopen!


17 reacties:

Anoniem zei

Haha die man van jou:) Super gedaan zo'n kapje. Je kunt wel een handeltje beginnen. Er is een groot tekort aan. Beterschap voor jullie.

Renske zei

Ik was dat patroontje ook al tegen gekomen bij pinterest en uitgeprint. Maar wel handig dat jij nu hebt laten zien hoe je het maakt met Nederlandse tekst.
Ze zijn mooi geworden en deze sluiten beter dat het vorige mondkapje.

dufraing marc zei

Goed gedaan Clarien - ik dacht eigenlijk hetzelfde als je man - het lijkt er toch een beetje op .....

Willem zei

Misschien een manlijke benadering, maar ik dacht in eerste instantie bij het zien van de foto's hetzelfde als wat Paul zei. Wat nadere beschouwing bracht me terug in mijn schooltijd. Preciezer: bij het vak dat we beschrijvende meetkunde noemden. Daarin moesten we ook de gekste, meestal ronde of bolvormige voorwerpen, terugbrengen tot een plat vlak, zodat het 'industrieel' gemaakt kon worden. Niet echt mijn favoriete vak. Maar het verband met patroontekenen is me wel duidelijk geworden.

The Dutchess zei

Geweldig...zoiets kan ik dus echt niet..:)
Hier loopt mijn man nu met zo'n grote boerenzakdoek!

Met groet..ik reageer niet vaak maar bezoek erg graag je blog !
Beterschap :)

Lies zei

Heel knap uitgelegd, Clarien, supertof gemaakt, en 't staat je beeldig !
Lie(f)s.

Mk zei

Zou het niet handig zijn om de stoffen en elastiek eerst op 100 graden te wassen? Gewoon in een pan met water lijkt me het milieuvriendelijkst. Anders vervormen de kapjes als je ze na gebruik wilt steriliseren. Als je dat niet doet, wordt het na verloop van tijd juist een infectierisico lijkt me.

Clarien zei

Goed idee! En ik vroeg me ook af of een nachtje in de vriezer ook helpt. Iemand die dat toevallig weet?

Gerda zei

Je kunt ze ook van wegwerpwashandjes maken dan hoeft er geen vilt in en kun je ze op 90 graden wassen. ze krimpen dan wel een beetje.

Mk zei

Influenza kan een maand in vriestemperatuur overleven. Ik zou er dus niet vanuit gaan dat vriezen afdoende is. Bron: WHO https://www.who.int/influenza/resources/documents/food_risk_h5n1_11_2005/en/

Marcheline zei

Ik heb gelezen dat elastiek z'n rek verliest bij het wassen op 90 gr. Heb jij al ervaring met het wassen van jouw mondkapjes? Blijft het elastiek goed of toch liever koordjes van biaisband eraan maken? En is vilt wel te wassen op 90 gr? Ben hier erg benieuwd naar. Zat zelf al te denken aan zelfgemaakte verwisselbare filters van stofzuigerzakken, maar als vilt net zo goed werkt en prima op kookwas te wassen is, weet ik waar ik de aankomende dagen mee bezig ben ��

Karin zei

Ik heb soort gelijke mondkapjes gemaakt voor zorgverleners in mijn regio. Ik beplak de achterkant met plakkatoen en ik lock alles rondom dan hoef je allen maar te zomen. Voordeel van het plakkatoen is dat je de mondkapjes kan wassen op 60 graden. Daarna eventueel een hete strijkbout eroverheen en klaar. Succes iedereen met de productie.

Adriana zei

Hoi, mag ik vragen of jij ze ook verkoopt?
Groetjes Anja

Clarien zei

Anja nee ik verkoop ze niet, ik geef ze weg. Ik vraag dan alleen de portokosten terug. Zin mijn eentje kan ik niet zoveel tegelijk maken dus ik geef het liefst maar 1 of 2 tegelijk weg zodat mensen ze zelf weer kunnen namaken. Als mensen willen doe ik er een kopie bij van het patroon.

Von zei

Hallo Clarien! Ik lees je blog graag omdat ik altijd erg geniet van de verhalen over je dieren, vooral Bella!^^ Maar bij deze bedankt voor het delen van het mondkapjes patroon. Ik ben niet zo'n naaister maar dankzij de uitleg en foto's is het me gelukt om er 2 voor mijn ouders te maken die allebei tot een risicogroep behoren! Hartelijk dank! Von.

Lizart zei

Heel erg hartelijk bedankt. Ik heb er graag een paarvoor als een van ons ziek zou worden. Het is een heel goed passend patroon. Ik heb microvezel theedoek van binnnen gedaan, in de hoop dat het goed is.

Eveline zei

Dank voor deze duidelijke stap voor stap uitleg! Mijn man, die je blog trouw volgt, vertelde over dit patroon, nadat mijn ouders hadden gevraagd of ik een ‘mondkapjesfabrikagelijn’ wilde beginnen (“we willen er allebei graag drie, een in de kast, een in de was en een op je bast... eh... gezicht”). Ze zijn makkelijk te maken inderdaad. Een kleine ‘hack’ voor mensen met een lockmachine: ik eb een paar centimeter extra ‘aangeknipt’ aan de kant waar het tunneltje moet komen. Dat kan je dan dichtlocken en 1x omvouwen (i.p.v 3) waardoor het minder ‘gepruts’ wordt in het tunnetlje.