Zelfvoorzienend-er (2) .... allesreiniger en wasmiddel.

on woensdag 25 maart 2020


Voor een aantal trouwe bloglezers zijn de plaatjes bekend. Ik heb hier al erg vaak de recepten voor schoonmaakmiddelen laten zien. Maar voor de nieuwe rubriek 'zelfvoorzienend(er)' horen ze er echt bij. Dus, een herhaling!

Hoe maak je je eigen middelen? Wasmiddel, en allesreiniger. Dat zijn overigens ook de énige twee dingen die ik gebruik in huis. Geen cif en wc eend en chloor en HG handigheidjes. Allemaal echt niet nodig voor een schoon huis of een schone was.

Zoals je ziet komen de plaatjes uit de oude doos, van lang geleden, uit Bussum, toen ik hier voor het eerst mee begon. Ook via een blog, trouwens, en wel die van Rhonda.


Om te beginnen .... allesreiniger.

Een middel waar je alles mee schoon krijgt. Haha, echt een hele goeie naam. En zó simpel, echt, een kind kan de was doen. Ik geef je eerst het recept om een voorraadje te maken. Daarna vertel ik je hoe ik het zelf tegenwoordig doe.

Voor 4 liter allesreiniger heb je nodig:
4 lege flessen
2 liter water
1 liter natuurazijn
1 liter biologisch afwasmiddel

Giet in elke fles achtereenvolgens een halve liter water, 250 ml azijn, en 250 ml afwasmiddel. Voorzichtig omschudden. Klaar.

Je kunt er maanden mee doen. Alles brandschoon. Oók de twee flessen toiletreiniger vul ik met dit middel. Gebruik: een scheut allesreiniger in een emmer warm water, en dan schoonmaken met een stevige doek. Voor fornuis en wastafels en gootsteen gebruik ik nog een schuursponsje.

Ik vind zelf dat ons huis hier schoon genoeg van wordt. Steriel zal het niet zijn maar wie wil er nou  een steriel huis? 😊
Goed. Dat was het recept. Om een voorraad aan te leggen.

Zelf doe ik het inmiddels nóg simpeler. Ik vul op maandagochtend een emmer met warm water, spuit er wat afwasmiddel bij, en giet er een scheutje zelfgemaakte appelazijn bij. Hop klaar. Niks geen allemaal-flessen-gedoe in mijn gootsteenkastje. Alleen dat kleine flesje afwasmiddel. Waar ik overigens wel een voorraadje van heb.

Alleen maar dat kleine flesje biologisch afwasmiddel, met wat (van je eigen) azijn, en je krijgt er alles schoon mee. Wat doen we toch ingewikkeld met die hele handel aan schoonmaakspullen. Manman.

Oja in die wijnfles zit dus azijn. Haha. Dat gaat nog wel eens mis ... met bezoek. 😁
En dan het wasmiddel.

Jarenlang heb ik vloeibaar wasmiddel gemaakt. In van die hele grote lege plastic flessen, waar wel 4 of 5 liter in kan. Dat maakte ik met de volgende ingrediënten:

10 liter water
150 gram geraspte zeep (bijvoorbeeld Sunlight zeep of biologisch afbreekbaar Marseillezeep)
150 gram soda (gewone wassoda)
75 gram boraxpoeder
paar druppels etherische olie

Los in anderhalve liter warm water de geraspte zeep op. Roeren, maar zo min mogelijk laten schuimen. Los er vervolgens de soda en de borax in op, en vul het water dan aan tot 10 liter, met handwarm water. Tot slot wat olie erbij druppelen. Goed mengen.

Verdeel de inhoud over een aantal grote plastic flessen. Vul ze niet verder dan driekwart. Laat afkoelen. Per wasbeurt één volle wasbol gebruiken. Goed schudden voor gebruik.

Voor de bonte was kun je eventueel de soda weglaten. De olie kun je ook later, in de wasbol, pas toevoegen.Zo heb ik jarenlang, echt wel zo'n twintig jaar, naar volle tevredenheid wasmiddel gemaakt en de was goed schoon gekregen. Op een enkele vlek na, maar dat heb je met synthetisch wasmiddel ook. Die enkele vlek.

Ik ben daar ooit mee begonnen, onder andere vanwege huidklachten. Ik was in die tijd voor veel middeltjes overgevoelig, en nadat we dit gingen gebruiken werden die klachten een stuk minder. Ook is het natuurlijk veel duurzamer dan de geparfumeerde synthetische middelen.

Inmiddels ... na al die jaren .... heb ik ook hier een vereenvoudigde manier gevonden.

Wat mij tegenstond waren al die grote flessen, die in de weg stonden te staan. En dat schudden steeds, want het wordt een soort gelei. Dus ik ben het sinds een paar jaar iets anders gaan doen, en dat werkt ook goed.

Nodig:
150 gram geraspte zeep
500 gram soda

Mengen. Klaar. Haha.


Ja, echt. Zó simpel!

Dit gebruik ik nu dus alweer een paar jaar, en het bevalt goed. Het is supersnel te maken, neemt weinig ruimte in beslag, en is zuinig in gebruik. Ik gebruik per wasbeurt één maatlepeltje, van de koffie. Voor bonte en witte was hetzelfde.

Ik heb zelf niet de indruk dat de bonte was verbleekt, van de soda. Terwijl er verhoudingsgewijs dus veel soda in zit. Door die soda blijft je wasmachine trouwens ook beter onderhouden.


Oja en ook nog even dit.

Die maatschepjes die je bij het wasmiddel krijgt zijn veel te groot. Doe die maar in de meelpot ofzo. Zoveel zeep is echt niet nodig. Dat is allemaal marketing.

Neem een kleiner schepje, je went er zo aan. En je was is echt net zo schoon. Want die lange en beregoeie wasprogramma's, die doen al het schoonmaakwerk. Het wasmiddel doet daar maar 'een klein schepje' bovenop.

En dan zijn er ook nog de wasnoten. Die gebruik ik af en toe. Als ik eraan denk. En voor grote hoeveelheden, zoals een sprei of een stel gordijnen.

Ze lijken wat duurder, maar je kunt er erg lang mee doen, met die noten. En het schuimt goed en maakt goed schoon. Alleen zit er dus helemaal geen geurtje aan. Maar dat kan je met een paar druppeltjes olie weer aanvullen.

Nou, succes ermee!6 reacties:

Lies zei

Ik durf ook nog (gekregen!) winkelflessen gebruiken, Clarien, maar met dezelfde minimale hoeveelheden. Gaat dus superlang mee.
Leuk, je foto's van toen...
Lie(f)s.

cin zei

haha elk zijn eigen aangepaste receptjes, ik maak nog steeds vloeibaar wasmiddel , maar zonder de borax en etherische oliën en enkel de hoeveelheden aangepast voor één fles, soms gebeurt het wel eens dat de fles op is en ik noodgedwongen de "poederversie" gebruik, maar dan zonder af te wegen, want het moet snel gaan, waardoor ik dan toch weer meer zeep ga gebruiken, dus daarom liever de vloeibare versie ... ook voor afwasmiddel en allesreiniger wissel ik af tussen gekocht biospul en zelfgemaakt met klimop als basis...want van die enorme voorraden die je altijd als recept meekrijgt op blogs ben ik al lang afgestapt, nergens voor nodig tenzij je een familie van 10 hebt tenminste ...allemaal een kwestie van routine

Mariëtte zei

ik heb ook jaren wasnoten gebruikt alleen merkte ik dat mijn vaatdoeken/theedoeken waterafstotend werden. In ieder geval ging er iets niet goed en ben ik ermee gestopt. Het zelfgemaakte wasmiddel met soda heb ik ook in gebruik. Toch wordt er overal gewaarschuwd voor soda in je wasmachine, wat zou nou toch de waarheid zijn? Ik zie op je foto n Miele wasautomaat, ook hier jarenlang in gebruik gehad. Tenslotte: wat schrijf je telkens leuke blogs, erg leuk om elke keer te lezen :)

Clarien zei

Mariette goed gezien. Ik heb een oud beestje van een Miele, 24 jaar oud. En nog steeds prima draaien, ondanks, of dankzij, de soda. :))

Bijzonder van die vaatdoeken. Zou er dan was of hars zitten in wasnoten? Ik ga het uitzoeken, ben benieuwd!

Cin, klimop, ben ik ook ooit mee bezig geweest. Alleen bij mij schuimde het haast niet. Heb jij een recept?

cin zei

Nee, schuimen doet het inderdaad veel minder, dat is wel effe wennen...en een reden voor mijn mannen om de afwas niet te doen :-D, daarom doe ik het volgende, klimopblaadjes in water blenderen aan de kook brengen en 24u laten staan, 1/3 citroenazijn (gewoon azijn waaraan ik voortdurend citroenschillen aan toevoeg) en een ieniemienie beetje afwasmiddel. Op die manier schuimt het al wat meer, maar het blijft niet duren zoals dreft hé :-D. Ik ontdekte het doordat ik gewoon een lege fles van gekocht spul hergebruikte en daar zat dus nog wat afwasmiddel in en toen had ik wel schuim...niet de 100% zelfvoorzienend, maar toch. Ik gebruik ook zeker 5 keer zo veel klimopafwasmiddel in vergelijking met wat je gebruikt aan gekocht spul, maar dat neem ik er dan maar bij. ... en ja hoeveelheden afmeten is ook niet zo mijn ding, dus het resultaat durft al wel eens te verschillen.

Miki zei

Ik ben een fan van de Sunsoda van Annemieke, zie: https://annemieksmijmeringen.blogspot.com/2018/07/mijmering-69-maak-een-turbo-reiniger.html Ik maak de geconcentreerde versie. Geweldig voor badkamertegels en roestvrijstaal. Insmeren, tijdje laten inwerken en afspoelen. Verdund gebruik in het als allesreiniger. Hier in Rotterdam hebben we op het balkon last van vieze vette zwarte aanslag op tegels en balkon. Van alles geprobeerd: azijn, soda, groene zeep. Niks hielp. Maar dit toverspul wel. Insmeren, stuk plastic erover tegen het uitdrogen, half uur laten inwerken en helemaal schoon!