Zelfvoorzienend-er (1) ... brandnetel a la crème.

on woensdag 18 maart 2020







Wild eten!

Kakelvers, goedkoop, gezond, en makkelijk. En het mooie is ... je hoeft niet te hamsteren voor een paar verse brandneteltoppen!! Want die zijn er altijd! Haha ... je hoeft alleen maar te wieden.

Ik loop zo tegen het avondeten even een rondje, en trek hier en daar wat vers groen uit, waar ik het niet wil hebben. En dat gaat dan zó mee in het avondeten. Soms proef je het, en soms merk je er niks van. Maar je hebt toch mooi even een extra vitamine- en mineralenshot binnen.

Nou, brandnetel dus. Vanavond had ik zo'n half vergiet, met verse toppen. We aten pasta, en één minuutje voor einde kooktijd van de pasta heb ik de gewassen en fijngesneden topjes erbij gedaan.  Samen met drie geraspte knoflookteentjes. Toen nog één minuutje samen koken, en snel het vuur uit.







Afgieten, en terug in de pan. En dan een schep crème fraîche er doorheen, en flink wat verse peper erover en wat zout.

Zoals je ziet heb ik nou ook weer niet overdreven met de brandnetels. Je moet niet meteen enorme bergen wild groen door je eten doen. Want dan krijg je ruzie met de familie. Het is namelijk zo ... dat je op die wilde kruiden wél meer moet kauwen. En dat zijn we niet meer gewend, met onze boterzachte spinazie enzo .... En dat moet je dus langzaam opvoeren.

Kleine beetjes tegelijk. Dan is het heerlijk, de smaak is goed, en het kauwen is te doen!






Wij aten het met een prei-champignon-omelet.

We eten deze maand vaak brandnetels. Want ze zijn NU in de aanbieding, de hele maand maart nog! Je ziet ze nu overal, en ze zijn nu op hun lekkerst, heel jong nog en heel mals.

Ook alle ander kruiden komen tevoorschijn. Voor een soepje bijvoorbeeld, neem je behalve brandneteltoppen óók wat paarse dovenetel, brede weegbree, frisse jonge zuringblaadjes, wat blad van paardenbloem en van muur, en wat blad van je jonge groentegewassen, zoals kool en knoflookblad.






Snij twee aardappels en twee uien in blokjes, en kook ze gaar in een liter van je eigen bouillon of van een blokje. Dan snij of mix je alle groene blaadje heel fijn, samen met drie tenen knoflook en wat verse koriander, en voeg dat erbij. Dan de soep nog één minuut goed laten koken, en pureren.

Afmaken met crème fraîche en peper en zout.






(Ik heb op het moment héél veel crème fraîche ... niet vanwege hamsteren hoor 😊.... maar door iets anders. Ik heb denk ik wel twee liter. Vandaar dat het nu overal doorheen gaat bij ons. Maar je kunt ook gerust room of iets anders nemen natuurlijk)





En zo kun je in de maand maart héél wat gezondheid hamsteren. Gewoon. Uit het wild.

Verder ben ik vandaag iets opgeknapt. Géén verhoging meer. Nog wel wat restverschijnselen van griep, dus ik ben vanochtend nog binnen gebleven. En .... ik ben een kleine sweatshop begonnen. Heel knus, hier boven op zolder, aan het werk aan de mondkapjes. Met een groepje is dat natuurlijk veel leuker, maar dat gaat nu even niet.

Wel is het zo dat het tassenteam uit Bussum ook volop aan de gang is gegaan. Echt super! Dat is zó'n topteam, die hebben in no time stapels van die kapjes af!





Sommigen vragen zich af ... of ze wel veilig en schoon genoeg zijn, die zelfgemaakte mondkapjes. Nou, zo veilig als de professionele zijn ze beslist niet! Een chirurg heeft hier niks aan natuurlijk. Maar ze bieden wel gedeeltelijke bescherming. Mits goed afsluitend, en met een voering van goed dicht materiaal, zoals vilt of koolstof.

En na elk gebruik goed wassen.

Dan zijn ze goed te gebruiken. Zoals voor die ene meneer, die mij een bericht stuurde via fb, dat hij graag een kapje wil. Als zzp-er heeft hij nu tijdelijk geen werk, en rijdt hij als taxichauffeur bejaarden heen en weer naar hun onderzoeken in het ziekenhuis. Hij zei, als ik zo'n kapje op zet, heb ik minder kans dat ik hun besmet. Nou, hij krijgt er een heel stel van mij! 

Ouderen die even naar de apotheek moeten of naar de winkel. Met een kapje op hebben ze toch nét een extra laagje 'bescherming'. Ook vrijwilligers in verzorgingstehuizen, die niet steriel hoeven te werken, staan in de rij voor de kapjes. Er is veel vraag naar!

Via fb kwam ik in contact met Marijke Vlaspoel die inmiddels een fb groep heeft gestart over dit onderwerp. In Limburg is de eerste groep al gestart! Vrijwilligers maken mondkapjes voor wie ze nodig hebben! Goed werk Marijke!

Maar ik zit hier dus, op mijn zolderkamer. Elke dag wil ik een paar van die kapjes maken. En opsturen, of brengen, naar wie ze nodig heeft. En inmiddels is er ook iemand anders hier in omgeving begonnen. Zij had géén vilt, maar haar man kwam met een geweldig idee voor een materiaal om te gebruiken als voering ... daarover vertel ik meer zodra het uitgetest is!






Mocht je nu ineens geïnspireerd zijn om ze óók te maken, kijk nog even bij het blog van gisteren voor de omschrijving. En hieronder nog een paar foto's van het ontwerp.









Ik eindig vandaag ... met eieren. Haha ... Paul had keurig voor de dieren gezorgd tijdens mijn griep. Echt alles was goed verzorgd. Alleen wist hij veel, dat die kippen overal en nergens hun eieren leggen?

Dus vanavond op mijn rondje kwam ik er heel wat tegen. Dat wordt weer advocaat maken binnenkort!

😋😋😋😋😋



5 reacties:

Op het leven zei

Heerlijk dat eerste groen. Wat ik niet tussen je "oogst" zag is Look zonder look. Het groeit gewoon bij mij in de straat midden in de stad. https://wilde-planten.nl/look-zonder-look.htm.

Ik ga eens rondkijken voor brandnetel. Drogen en thee van maken is ook heel goed. Brandnetelthee is heel gezond.

Lies zei

'k Zie mij in het minder gezonde van de stad niet zo vlug plukken, Clarien…
Je foto's werken inspirerend !
Lie(f)s.

Clarien zei

Lies ... goeie reden voor een wandelingetje in de natuur! Even groente shoppen! :))

Marie zei

Mmmm, brandnetelsoep dat at ik voor het eerst bij jou bij de workshop wildplukken al heel wat jaartjes geleden.

Jannie zei

Fijn dat u weer beter bent
Gezellige blog vooral in deze woelige tijd
Hartelijke groet Jannie