Het dappere kleine kacheltje.

on zaterdag 21 maart 2020





Twee jaar geleden kregen we zonnepanelen. Tot nu toe hebben die 8200 kilowatt opgeleverd, dus 4100 per jaar. Het valt mij wel iets tegen. Het bedrijf had het over piek opbrengsten tot 5500 per jaar. Dus met die zonnige zomers de afgelopen jaren verwachtte ik minstens rond de 5000 megawatt opbrengst per jaar.

Het is wel zo, dat toen ze geïnstalleerd werden, dat ik al wel zag dat de panelen een deel van het jaar door de grootste bomen zouden worden beschaduwd.

'Maar dat maakt haast geen verschil hoor,' werd er toen gezegd. Nou, ik vind 4100 of 5500 per jaar wél een groot verschil. Maar goed. Ze liggen er, en we zijn er blij mee. Vooral op zo'n dag als vandaag, als er fel zonlicht is en de bomen nog kaal, dan draait dan ding als een tierelier.

🌞🌞🌞🌞🌞



In de kas was ondertussen een klein dramaatje geschied ...






Och nee op de plaatjes zie je het niet, maar met de nachtvorst vannacht is een deel van de tomatenplanten er bij gaan liggen. Op sterven na dood. Die kunnen daar absoluut niet tegen. En ik heb er gisteren niet meer aan gedacht om ze binnen te halen.

Het is ook géén doen want er staat zoveel plantgoed in die kleine kas, dat er in huis helemaal geen plek voor is.






Dus, wat te doen? Nou, eerst alles wat op de grond staat in een bed van stro instoppen.

En verder vond ik, omdat we dus zonnepanelen hebben, die ondanks wat tegenvallende resultaten toch nog steeds méér opbrengen dan wij aan stroom gebruiken ....





.... dat er dan wel een kacheltje in de kas mag komen. Een kacheltje, van 2000 watt. Voor deze paar komende nachten. Elke nacht draait hij er dan zo'n 15 kilowatt doorheen. Zolang de nachtvorst duurt. Om al die kleine schepseltjes daar in leven te houden.

Ik zou het nooit doen als we géén zonne-energie hadden, want, wát een stroom!

Maar nu kan je eigenlijk zeggen, dat we overdag op ons dak de zonne-energie opvangen .....




.... die dan 's nachts via het kleine dappere kacheltje weer wordt uitgeblazen als heerlijke warmte, en die dan de kas en al zijn honderden bewoners in leven houdt!

Slaap lekker, plantjes. Kacheltje waakt.





11 reacties:

Anoniem zei

Die geweldige hoeveelheden megawatt werd ons ook voorspeld maar kwam ook niet uit.Goed plan van het kacheltje! Ik had ook al pech met de tomaten in de kas. De muizen hadden er in zitten wroeten en de tomatenplantjes dood. Valletjes gezet. Opnieuw tomaten gezaaid maar ik zag vanmorgen alweer gewroet. Ben bang dat het dit jaar niks wordt. Muizen komen weer naar de warmte met die nachtvorst. Zijn erger dingen op t moment. Goed weekend.

Willem zei

Ik neem even aan dat je ipv MW, kWh bedoelt, maar dat even terzijde. Sinds sept 2018 heb ik 12 panelen op het dak liggen en in april 2019 hen ik er nog 3 bij laten plaatsen. Totaal dus nu 15 panelen en tot nu toe hebben die me ongeveer 5600 kWh opgeleverd. Volgens de leverancier moest ik rekenen op 3800 á 4500 kWh p[er jaar (voor 12 panelen), een beetje afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn. Tot nu toe zitten we aardig op dat schema, al dient wel gezegd dat we ook een aanbieder hadden die minimaal 5000 kWh beloofde. Maar die viel bij het eerste bezoek al door de mand. Dat was een verkoper en geen deskundige.
Al; met al zijn we dus best blij met de investering, want het geld levert meer rendement op dan het op de bank ooit zou opleveren.

Clarien zei

Juist. Goed gezien Willem. Ik bedoelde 8 megawatt en dus 8000 kilowatt. Haha. Al die watten. Zal het even aanpassen.

Wij hadden in Bussum hetzelfde. Ook een opbrengst van zo 4000 tot 4500 kilowatt per jaar. Volgens mij is dat dus standaard wat ze ongeveer adviseren omdat dat wel het gemiddelde zal zijn wat een huishouden ongeveer gebruikt.

Lies zei

't Is spijtig, Clarien, je tomatenplantjes... Ze verdienen niet alleen je liefde, ook extra warmte.
Lie(f)s.

Unknown zei

Ik wil wel eens zien hoeveel die zonnepanelen 's snachts opleveren om jouw kachel te lTe. Branden hoezo de oplossing voor het stroomverbruik
Gr Eppie veenstra baard

Willem zei

@Unknown, speciaal voor jou heb ik even gekeken hoeveel mijn zonnepanelen vandaag tot nu toe geproduceerd hebben en de teller stond op ruim 24 kWh. Het was vandaag een productieve dag en een elektrische kachel van 2o00 W gebruikt in 8 uren continue gebruik, 16 kWh. Afgaand op de cijfers die Clarien geeft over de afgelopen twee jaren, zal ze vandaag ook rond 25 kWh opgewekt hebben. Dus heeft ze een aardige 'reserve opgebouwd en daar komt bij dat het kacheltje maar een beperkt aantal nachten per jaar nodig is.
Al met al zal er, na het wegstrepen van alle plussen en minnen, wel een aantal plussen onder de streep blijven staan. Dat kun je bijna ongezien vaststellen.

Unknown zei

Ja ja, die lentekriebels.... Ook al schijnt de zon, het is nog maar maart, Begin niet te vroeg met zaaien. Ook als je een kas hebt.
Dus hou je nog even in, ga pas zaaien als Moeder Natuur zover is.

Clarien zei

Jaja dat kan ook prima. Met de natuur mee zaaien. Alleen dan .... geen tomaten! :))

Lars van der Doorn zei

Is de omvormer aangesloten op een stopcontact? Of lijkt dat zo?
Indien 'ja', dan zou ik zeker even je zonnepanelen installatie laten nakijken door een erkent installateur. Beetje behoorlijk brand gevaarlijk zo

Clarien zei

Nee hoor Lars hij is door een erkend installateur aangesloten op een krachtstroom aansluiting. Don't worry. :)

Anoniem zei

Haha hier ook kwatt natuurlijk, ach ja laat op de avond...