Lege agenda?

on maandag 23 maart 2020




Ineens zijn de agenda's leeg. Alle afspraken vallen uit. Werk valt weg. Verjaardagen, feestjes, kerkbezoek, sportschool, ouderavond, vereniging .... 't is allemaal even over en uit. Tot 1 juni.

Mijn afspraken-agenda is schoon leeg. Ik heb net alles weggegumd. Nou ja, er zijn een paar dingetjes. Zo mag ik vanaf deze week elke week een live-pilatesles geven. En er moeten boodschappen gedaan worden voor mijn moeder. En voor ons zelf, het hoognodige. Het meeste hebben we gelukkig gewoon van het land.

Maar dat zijn niet veel afspraken.

Dus niks te doen? Ha, dacht het wel!







Voor veel mensen zoals ik, met maar een 'kleine' betaalde baan buitenshuis, verandert er niet eens zoveel. Mijn meeste werk is gewoon hier thuis en dat gaan allemaal gewoon verder.

Mijn werk hier thuis is, het huishouden, en het verzorgen van dieren, boerderij, en weiland. En ook, het zaaien, kweken, oogsten en opslaan van ons dagelijks voedsel. En opdienen natuurlijk. Dat ook. En dat gaat allemaal gewoon door.






Maar toch valt er ook veel weg. Regeldingetjes, vergaderingen, cursussen, verjaardagen.

Dus, is er tijd voor andere dingen. De vraag naar mondkapjes is nog steeds erg hoog. Wat ik nu doe is, aan alle mensen die erom vragen, er maar één of twéé sturen, met een patroon erbij. Dan kunnen ze ze zelf (na) maken, of iemand in hun omgeving.

Want ik heb ook maar twee handen en maak er niet meer dan zes of acht per dag. Overbuurvrouw gaat voor mij aan het knippen! Dat scheelt alvast weer! 😊

Veel vragen om kapjes krijg ik van mensen die zelf in de zorg werken of die een familielid hebben die in de zorg werkt. Vooral thuiszorg en kraamzorg zitten erom verlegen. Ik begreep dat bevallingen nu vaker dan anders thuis worden uitgevoerd, en dan schijnt een goed gesteriliseerd en uit meerdere lagen bestaand stoffen kapje toch beter te zijn, dan géén mondkap.





Ondertussen heb ik ook een snelle methode gevonden om ze goed te reinigen. Je hebt géén wasmachine en wasmiddel nodig, maar alleen een ijzeren vergiet, een pureestamper, en een ketel kokend water.

Oja en twee wasknijpers.

Giet het kokende water over de mondkapjes in het vergiet. Het water overal goed laten doordringen. Even wachten, kapjes omschudden, en nog een keer herhalen. Oók water over het vergiet gieten. En over de pureestamper.









Dan druk je met de stamper zoveel mogelijk water eruit, pak de kapjes vast bij het elastiekje, en hang ze met een wasknijper aan de waslijn. Liefst in zon en wind, want die reinigen ook.

Als het helemaal goed droog is, bij de elastieken vastpakken en de kapjes op een schone plek neerleggen tot volgend gebruik.

Nou, daar was ik dus vandaag onder anderen mee bezig, met dat uit te testen! Haha ja hoor zo komt je dag wel om!





En vanavond hebben Lien en ik pesto gemaakt. Van hele simpele ingredienten. Om te beginnen hadden we een bak vol met wilde kruiden en keukenkruiden geplukt. Van alles zat erin, ik weet het al niet meer. Brandnetel natuurlijk, en daslook, en andere wilde kruidjes, en wat tijm en oregano die nét boven de grond kwam.

En ook een heel bosje goudsbloemen en -blad. Zó bijzonder dat die nu volop staan te bloeien!

Dat meet je de hoeveelheid groenvoer af. Voeg er hetzelfde gewicht aan pitjes of noten aan toe (ik nam zonnebloempitjes en een paar pinda's) en dito oude kaas en dito olie. Dan maak je het op smaak met bijvoorbeeld een halve gesnipperde ui, wat knoflook, wat ketjap, wat azijn en wat honing, en peper en zout.

En dan in de mix!






Proeven!! En eventueel wat zout of zoet of zuur erbij.

Het is niet alleen ver-ruk-ke-lijk ... maar ook erg gezond door al die rauwe verse kruiden. Wij aten het bij pasta, met véél in blokjes gesneden groenten, die ik samen met de pasta had laten garen, en een gebakken eitje.

En vanavond, allebei aan het werk.

Lien was aan haar scriptie bezig, en later aan het tekenen. En ik was aan de kruidenleer bezig. Het is machtig interessant, om te weten waarom een kruid nou eigenlijk doet, wat hij doet.





Waarom is de éne plant krampstillend, en de andere bloedstelpend, en wéér een ander versterkend voor de luchtwegen? Of helpt tegen diarree? Of is goed voor de huid of voor de nieren?

Dat is géén hekserij. Géén abracadabra. Géén volks-bijgeloof en géén kwakzalverij.

Dat is allemaal gewoon scheikunde. En boeiend om te weten. Je kunt er in boeken veel over lezen en op het www ook veel over vinden. En dan leg je dat naast elkaar, en kijkt of het in overeenstemming is. Want er zit natuurlijk ook kaf tussen het koren!😊

En dan, na al die wijsheid te hebben opgeschreven, begint het tweede deel. De plant natekenen. Ik heb dit keer het 'Longkruid' onder de loep genomen.










Het is een prachtig kruidje, wat nú dus al bloeit. In maart. Heel goed dus voor de vroegste insecten. Het plantje groeit het liefst op een schaduwplek, bij of onder bomen, op goede vruchtbare grond.

En het is zo mooi ...... als de bloempjes uit de knop komen, zijn ze rozerood. En als ze dan door een of ander beestje bestoven zijn, dan worden ze blauw. Want op de één of andere manier verandert dan de iets zure samenstelling, naar basisch, door de bevruchting.

Dus rood naar blauw.









Eerlijk gezegd is het me teveel werk om alle goeie eigenschappen van de plant hier op te schrijven. In dit plantje zitten vooral heel veel looi- en slijmstoffen en minerale zouten en nog veel meer, zodat het voor heel veel kwalen gebruikt kan worden.

Ik hoop dat je het op de foto's allemaal kan lezen. Bij een volgend kruid zal ik groter schrijven!

(Erop klikken, vergroot de foto.)






Het longkruid. Je kan er eigenlijk niet zonder!🌺🌺🌺

Vallen er bij jou 'gaten' in de agenda? Hoe vul je ze op? Of ben je nu juist extra druk? Door zorg- of boerderij- of ander werk?






8 reacties:

Spaarmoeder! zei

Leuk om zo bezig te zijn.
Hier ben ik ook bezig met mondkapjes.
Ik maak die van Mous uit Zeeland waar je een keukenpapier in kunt stoppen.
Grappig idee met de waterkoker en de stamper.

Marc Dufraing zei

Ik zit hier in zuid frankrijk in "confinement" (afzondering) en moet bij iedere verplaatsing buiten de deur een formulier invullen en handtekenen en dateren en de reden vermelden (beperkte keuze). Was eigenlijk hier om vooral nog te klussen maar de bouwmarkten zijn allemaal al meer dan een week dicht. Dit heeft dan weer tot voordeel dat ik alle aandacht aan de tuin kan geven. Die krijgt nu meer dan een grote voorjaarsbeurt - en 's namiddags dan enkele uren in het zonnetje zitten lezen is ook niet verkeerd....

Lies zei

Je pesto zal weer verrukkelijk zijn, Clarien !
Je schriftje ó zo mooi/boeiend (is goed te lezen).
En mijn dagen vullen..., nooit een probleem, alleen 'stappen' in een kleinere cirkel.
Lie(f)s.

nicole orriens zei

Mijn vaste koffieafspraak op maandagochtend is weggevallen, maar verder werkte ik toch altijd al vanuit huis, en in die zin verandert er dus niet zoveel.

Wieneke zei

Ik liep vanmorgen langs een sloot met heel veel speenkruid. Moest meteen aan jouw prachtige tekeningen in het kruidenboek denken. Thuis opgezocht wat de geneeskrachtige werking van dat leuke geelbloeiende plantje is: goed tegen aambeien! Ik volg ook Pilates les on line via het programma Zoom en dat gaat prima. Leuk om te zien hoe alle deelnemers vanuit hun eigen huis meedoen. Vanavond doe ik weer mee. Net als morgenochtend Spaanse les op dezelfde manier.

Willem zei

Hoewel ik het begrip functioneel hoog in het vaandel heb staan en dus bij mij prevaleert boven 'mooi', krijg ik toch bij het zien van de mondkapjes de behoefte om ze op te sieren met een smiley of een zonnetje, of iets vergelijkbaars. Temeer omdat het een kwestie van tijd is dat half Nederland met zo'n ding rond zal lopen. Het lijkt me een ramp iemand tegen te komen met een zonnebril op en een mondkapje dat het halve gezicht bedekt.

Clarien zei

Leuk om te lezen wat jullie zoal doen!

Willem .... hahaha .. je hebt gelijk. Deze zien er errug streng uit. De eerste serie die ik maakte was van mooie vrolijke stof. Maar sinds er ook veel mannen zijn die zo'n ding nodig hebben, en die vast niet met een bloemenkapje willen lopen, maak ik ze nu blauw.

Willem zei

Niet met je eens Clarien, als je dan toch met zo'n mondkapje rondlopen moet, waarom dan niet eentje waarbij je een glimlach veroorzaakt ipv angst.
Mannen moeten maar eens van hun serieuze imago af vind ik. Ernst is er genoeg op deze aardbodem. Ik zie betrekkelijk weinig TV, maar gisteravond (maandagavond) zag ik Splinter Chabot, inderdaad, de zoon van,in een vrolijk stemmende outfit een best wel serieus onderwerp belichten. Zijn vrolijke overhemd deed niks af aan zijn betoog.