Hectiek!

on zaterdag 7 maart 2020




Een echte tuinkat is het! De kleine Bossie.

Waar ik ben daar is zij ook. Wat niet altijd handig is want vandaag was ik de eerste 400 uitjes in de grond aan het stoppen, en die uitjes dat is prachtig speelgoed voor katjes. Ze kaapte ze steeds uit de emmer, en ermee vandoor! En ze trok geplante uitjes weer uit de grond.

En waarom zoveel uien? Dat is, omdat uien voor mij 'gewasbescherming' zijn. Tussen de bietjes en de worteltjes en op nog veel meer plekken poot ik rijen en rijen van die uitjes. Ze houden plagen op afstand. En die andere gewassen, die houden de uienvlieg dan weer op afstand.

En je hebt ook nog es een stuk of tweeduizend uien aan het einde van het seizoen.😊

Zoals je ziet gingen ook hier die uitjes rechtstreeks in het karton. Eerst een geul kappen, met de spade, en dan planten maar!









Het voorjaar is nu echt begonnen en het werk ook. Ik zie overal klussen, ineens.

De bessenstruiken moesten ook nog gesnoeid, en dat hebben we vandaag tussendoor gedaan. Er kwam héél wat vanaf, en van dat snoeisel kun je dan natuurlijk weer stekken maken.

Eerst wat aarde in potten stoppen. Mijn gekochte potgrond is bijna op, dus ik heb mijn eigen grove compost gemengd met wat houtsnippers, en dat in de potten gedaan. Die houtsnippers waren nog van de konijnen, van héél lang geleden ...

.... en al met al werd het een rommelig zootje in die potten.








Maar als je er dan een dun laagje gekochte potgrond over uitspreid ziet het er ineens weer heel netjes uit.

En daar gingen de stekken in. Stekken van de zwarte bes, van de rode bes, van de frambozen.

Waarom ik zoveel stekken maak? Terwijl ik gisteren ook nog struikjes heb gekocht? Och ....






..... het is maar afwachten of die stekken echt gaan aanslaan. En als we straks véél planten hebben kunnen we ze weggeven. Aan iedereen die wil, en die er ruimte voor heeft. Want behalve dat je heerlijk fruit hebt met bessenstruiken, zijn ze ook heel waardevol voor insecten, met hun vroege bloei. En de bessen zijn belangrijk voor vogels.

Het komt ook door die opmerking van Jeltje, gisteren .... we hebben die struiken en planten niet alleen maar voor onze eigen lol. Het gaat ook, misschien wel vooral, om de dieren. Die nu drastisch tekort hebben.

Vandaar dus, dat ik zoveel stekken maak. Doe je mee? En ze dan aan iedereen weggeven, of ze voor je huis aan de weg zetten! Op zo'n mooi tafeltje! 😊


🐝🐝🐝 🍀 🍇🍇🍇 🍀 🌺🌺🌺 🍀 🐦🐦🐦



Ik ben niet de enige die het voorjaar in de bol heeft. Giuseppe is ook als een dolle aan het werk. Zo was hij vanmiddag een deel van de 70 ton stalmest die van de week arriveerde aan het verplaatsen. De hele tijd sjeesde hij langs.

Hey ..... Guiseppe ...... goed bezig man!!!

😄






En ook Paul was had aan het werk. Eérst vanmorgen natuurlijk een lange tocht op de racefiets, met zijn fietsmaten. Maar daarna was hij op het erf aan het vegen en krabben en snoeien.

En tussendoor een fotoserie maken. Van het openen van een baal. Haha, voor wie dat wel es wil zien, hoe dat gaat.













Nou, zó dus!

Deze was wel wat nat geworden zoals je ziet. Het hooi was daardoor wat gaan verzuren. Maar dat lust een koe best. Als het is gaan schimmelen heb je pech, dan eet ze het niet. Dan gaat het 'aan de bult'. (= op de composthoop)

Ja de winter loopt op zijn eindje. Eén van de mooiste dingen is dan altijd dat al die kruiden en vaste planten weer boven de grond uit piepen. Het lekkere maggiblad, als één van de eersten. En de rabarber met zijn rode blad-kunstwerkjes.




.... en kijk ja hoor, daar heb je het bieslook ook alweer. Met bossen tegelijk komt het op.



 



En zo was het in de pannen ook voorjaar!




6 reacties:

Lies zei

De ene lekkernij na de andere, Clarien. Tuurlijk lukken die stekken. Hier 'gratis'... !? Je kan ze 'kopen' ! Mocht ik dichter wonen...
Lavas steekt in m'n potten ook de kop op, en bieslook heb ik reeds afgeknipt, samen met wat daslook... De eerste delicatessen !
Jouw pannetje is weer verrukkelijk !
Lie(f)s.

Willem zei

Dat de ui ook een goed gewasbeschermingsmiddel is, komt me voor als een bijzonder prettige bijkomstigheid voor de tuinier(ster). Persoonlijk vind ik het vooral een lekker onderdeel van de maaltijd.
In een van je vorige bijdragen stak je de loftrompet over de culinaire kwaliteit van de ui en dat heb ik met instemming gelezen.
De bessenstruiken kun je in dit jaargetijde, einde winterrust, ook uitstekend stekken in de volle grond; gewoon de spade tot bladdiepte in de grond steken en een beetje wrikken zodat er een smal gleufje ontstaat. Daarin stekken van ca. 25 cm steken tot een zodanige diepte dat er nog een of twee ogen bovengronds aanwezig zijn. De boel weer dichten en na enige tijd, een beetje afhankelijk van de temperatuur, zullen de knoppen uitlopen en kun je ze in het najaar neerzetten waar je ze hebben wilt. De enige voorwaarde aan de stekken is dat de knoppen nog niet uitgelopen zijn. Als de bladeren al uitgebot zijn hebben ze meer een hogere RV nodig en zul je daarvoor maatregelen moeten nemen.

Céline zei

Wat gezellig dat de poes overal is waar jij bent.

Wieneke zei

Echt lachen, die malle poezen! Ik dacht steeds dat het openen van zo'n ingepakte baal moeilijk zou zijn, maar dat valt best mee. Lekker, hoor, uien. Of het allemaal zo gezond is, weet ik zo langzamerhand ook niet meer (je wordt gestoord van al die tegenstrijdige meningen) maar we vinden het gewoon lekker. Iets wat erg lekker is.... kan toch niet zo slecht zijn?

Kitty Seebregts zei

Even weer n vraag aan je: mijn moestuinplanten gaan binnen erg hard. Hoe warm moet mijn ( plastic) kas zijn om ze te verplaatsen?

Clarien zei

Oh oh Kitty dat is ook elk jaar mijn dilemma .. wanneer de kas in? Het is nu nog zo koud 's nachts. Ik denk dat je ze veilig in de kas kan zetten als de nachttemperatuur een beetje stabiel zo rond de 8 a 10 graden is. Dat kun je op buienradar checken.

En als het dan weer koud wordt 's nachts moet de hele meute weer naar binnen ..... het is wel een gedoe maar het levert ook wat op! ;-)

Wieneke ... volgens mij is de 'ui' zo'n beetje de gezondste groente op aarde. Nou ja op de snijbiet en nog een paar kolen na misschien. Verder, niet teveel naar 'de berichten' luisteren! Die veranderen namelijk per seizoen.

Dat wat jij zelf in je eigen gezonde bodem opkweekt, zonder gif en kunstmest, en verrijkt met vele vele mineralen uit je eigen compost, is sowieso SUPERFOOD!! :))