De maan.

on maandag 9 maart 2020







De getijden van de oceanen .... die ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan. De maan trekt aan het water, waardoor op bepaalde plekken op aarde vloed ontstaat. En op andere plekken is dan minder water en daar is het dan eb.

Heeft de maan ook invloed op de groei van planten? Volgens sommigen wel. Door die aantrekkingskracht, die het ene moment groter is dan het andere, groeit de plant, of zijn wortelgestel, het ene moment makkelijker dan het andere. En doordat er bij volle maan méér licht beschikbaar is, is er ook méér plantengroei.

En volgens weer anderen .... hebben de maan en de plantengroei helemaal niks nada noppes met elkaar te maken.









Maria Thun heeft jaren- en jarenlang héél nauwkeurig onderzoek gedaan naar effecten van de maanstanden op de plantengroei. Zij ontdekte een duidelijke samenhang. En ze heeft daarvan een kalender ontwikkelt, waarin je kunt aflezen wanneer je het beste wat kunt zaaien en wieden en oogsten.

Ik heb die kalender besteld. Niet alleen als hulpje, bij wanneer wat te zaaien, maar ook, omdat als je met zo'n kalender werkt, dan ga je beter kijken. Naar de maan, en naar de andere hemellichamen. Je gaat méér letten op de ritmen die in de natuur aanwezig zijn. En wat de effecten zijn op je gewassen.

Dingen die voor onze voorouders vanzelfsprekend waren, die zijn wij helemaal verleerd. Wij hebben daar nu hulpjes en boeken en zaai-kalenders bij nodig. We weten er niks meer van.








Onze bet-bet-overgrootvaders wisten dat precies. Met volle maan, dan doe je je aanzoek. Haha, want dan word je niet zo snel afgewezen. En met afnemende maan, dan zaai je de wortels.

En ze zeiden bijvoorbeeld ... 'slachten bi'j ankommende moane is't beste, dan zit er meer mark (merg) in de botte.'

Poeh, maar zover zijn we nog niet. Slachten. Nee, wij houden het voorlopig bij planten. 😊

(Oja, en kijk nog even naar buiten. Zo mooi!)








6 reacties:

Anoniem zei

Ooit wilde mijn sceptische vader weten of het werkte. Zaaide radijs op worteldag en een rijtje op bladdag. Idem met planten van aardbei op wortel of vruchtdag. Maria Thun had volledig gelijk! De verschillen waren overduidelijk.

Hilde zei

Ja, de maan was weer prachtig. En het weiland klinkt steeds levendiger.

Ik ben benieuwd wat jouw bevindingen zijn met zaaien 'in harmonie met de maan'.
En of het een beetje te combineren is met het alledaagse, aardse leven.

Wat leuk trouwens, je nieuwe kersenbomen en de bessenstruiken! Ik kan me zo goed voorstellen dat je je de koning te rijk voelt daarmee. Zeker omdat (in het beste geval) het een kado is wat blijft 'geven'.

Niet aan gedacht om mn snoeiafval te stekken.. volgend jaar hopelijk een herkansing.

Sabrina zei

De maan heeft invloed op alles. Bij volle maan zijn kinderen veel heviger, hebben ze in ziekenhuizen meer werk, heel slecht slapen of juist hel goed.... je kan het zo gek niet bedenken. Volle maan geeft heel veel energie, bij en supermaan komt er nog extra bij.
Mijn papa zaaide en plante altijd bij groeiende maan.
Zelf probeer ik ook te oogsten op de juiste dag, fruit/ groenten in te maken .... op het net vind j ook goede kalenders

Lies zei

Dat stadskind hier leerde veel beter kijken sinds dat eigen tuintje...
Lie(f)s.

philivd zei

Kennen jullie dat ook de"ijsheiligen".Je mocht maar zaaien na de ijsheiligen.Hoe die hier in de Vlaanders verzeild geraakt zijn weet ik toch niet. https://nl.wikipedia.org/wiki/IJsheiligen

Tamar zei

Wat leuk dat je dit deelt. Ik zit al heel lang te twijfelen of ik ook eens deze zaaikalender van Maria Thun zal gaan proberen. Wil jij er dit jaar wat meer over delen? Wie weet ben ik dan volgend jaar om.... :)