Welk kruidje wordt de volgende?

on donderdag 19 maart 2020






Twee weken geleden tijdens dat weekend op Schier, ben ik eraan begonnen. Aan een kruidenschrift.  En het mocht dit keer nou eens géén hatseflats-in-twee-dagen-klaar-werkje worden. Waar ik erg goed in ben.

Het moest netjes en precies en mooi worden. Waar ik wat minder goed in ben.

Het schiet daarom ook niet heel erg op met dat kruidenschrift. Het is in die twee weken nog niks verder gevorderd. Alleen het driekleurig viooltje, van twee weken geleden, staat erin. En de goudsbloem, maar dat was op het titelblad, dus die telt niet.




Op Schier had ik bedacht dat het tweede kruid 'Kamille' moest worden. Dat is één van mijn favoriete kruiden. De plant is erg mooi, de bloem is prachtig, hij ruikt lekker, en vooral in de winter hebben we ook nog héél veel aan dat kruidje.

Heerlijk, een kop hete kamille thee, midden in de winter. En ook nog goed tegen een pijnlijke keel en een droog hoestje. En veel meer kleine kwaaltjes.

Maar het is natuurlijk stóm om NU kamille te willen tekenen en onderzoeken. Want hij bloeit nu helemaal niet! Het is een zomerkruid!

Welk kruid moet het dan worden? Wat bloeit nu? En is mooi, belangrijk, en inheems?

Och ... en het ligt zó voor de hand. Welk kruid zou je nú moeten tekenen? Over welk kruid zou je nú  meer moeten weten?







Welk kruidje, in al zijn mooie pure blauwe en roze onschuld, heeft al tot verhitte discussies en knallende ruzies geleid? Omdat de één bij hoog en laag beweert, dat hij zo verschrikkelijk veel geneeskracht heeft .... voor de longen en de luchtwegen.

En een ander roept weer, welnee domkop, die plant is giftig!!

Wie heeft er gelijk?





Beide hebben natuurlijk gelijk.

Want elke plant heeft mild giftige stoffen, die in kleine dosering goed voor je kunnen zijn en in hoge dosering fataal. Niet alleen kruiden en wilde planten, maar ook broccoli en spinazie en al onze groenten. Oók van teveel spinazie en teveel boerenkool kun je flink ziek worden.

Een klein beetje van dit kruidje, als het jong en vers is, is heel versterkend. Voor meerdere organen, maar ook met name voor de luchtwegen.

Geneest zo'n plant dan de luchtwegen als die ziek zijn?

Nee dus. Dat doet die plant niet. Dat doet geen enkele plant. En dat doen medicijnen ook niet, trouwens. Zelfs de artsen en de beademing doen dat niet, ziektes genezen.

Genezen, dat doet het lichaam zelf. Dat doet de natuur zelf.







Artsen kunnen daar wel heel goed bij helpen. En medicijnen ook. En planten en kruiden ook. Het is daarom de moeite waard om je eens te verdiepen in die kruiden. De boeken liggen voor een habbekrats bij de Kringloop. Iedereen heeft dat 'jaren-70 spul' weggedaan.

Maar hee ... er zou zomaar weer een run op die boeken kunnen komen! Nu iedereen thuis een beetje zit na te denken over gezond leven. Dus ik zou maar snel een paar halen. Na 6 april. Haha voordat het net zo gaat als met dat wc papier!

Kruidenboeken. Het zijn complete bijbels. Er staat een rijkdom aan nuttigs en moois in.










Maar goed. Ik dwaal af.

Mijn volgende te onderzoeken kruidje dus .... klein en teer, en toch ook weer héél krachtig ...







....... wordt het longkruid.

Gevlekt Longkruid. Pulmonaria Officinalis. Ik hoop je er binnenkort méér over te kunnen vertellen, dan alleen maar dat hij graag in de schaduw en onder bomen groeit, en bloeit met prachtige kleine rood-blauw-paarse trompetjes.








6 reacties:

Anoniem zei

Mooi zo'n kruidenboekje en nuttig. Die boeken dat wordt hem nu niet. Hier zijn alle kringlopen dicht in verband met Corona. Ik heb het longkruid jaren in mijn tuin gehad. Maar opeens was het verdwenen.

Clarien zei

Ja ik heb het even aangepast. Na 6 april kan het hopelijk weer.

Lies zei

Wellicht wordt het iets later, Clarien (kringwinkel). Wat wel kan is in de 'gratis' straat-bibjes gaan neuzen, en ook daar vind je wat in, want er wordt opgeruimd in deze tijd...
Je schriftje wordt mooi en waardevol.
Lie(f)s.

Simo zei

Ha, ha, Clarien! Sinds een paar maanden ben ik bij een botanisch-tekenen-clubje.
We zijn een héle middag bezig om één plant of bloem te tekenen.
Veel plezier met je nieuwe hobby!


Willem zei

Zag net op het weerbericht dat er midden volgende week een graad of vier vorst verwacht werd. Dat is op waarnemingshoogte, dus op 'klomphoogte, een woord dat ik geleerd heb van weerman Jan Versteegt, kan het zelfs matige vorst worden. Doet je denken aan een oude weerspreuk "Is de sprokkel (februari) lief en zacht, dat geeft vorst bij lentenacht" De meteorologen mogen dan vinden dat op 1 maart de lente begint, maar volgens de sterren is het nu pas zover en ook vannacht zal het behoorlijk af kunnen koelen.
Daar ga je dan met het verwijderen van de winterbedekking op de planten de afgelopen zonnige week. Nou ja, het zal wel goed komen, de allerteerste plant, een Agapanthus, krijgt dan een dekje over zich heen. Een enkele graad vorst wordt wel verdragen, maar matige vorst niet.

Clarien zei

Succes Willem met beschermen! Ik ga me ook es beraden op al die tomaten in de kas ...