Melk, en meer.

on vrijdag 13 maart 2020






Melk.

Wij drinken niet zoveel melk. Soms een scheut in de koffie. En er gaat wat melk naar de poezen. Maar verder niet eigenlijk.

Maar al drink je er niet veel van, je kunt nog veel meer doen met melk. Romige yoghurt maken bijvoorbeeld. En crème fraîche, van volle melk en room. En je kunt er natuurlijk boter van karnen. Waar je dan weer verse kruiden of wat zout aan kunt toevoegen.

Als je de rest licht aanzuurt heb je ook nog heerlijke karnemelk.

En wat dacht je van kaas? Lekkere verse jonge kaas, of misschien zelfs wel harde kaas.






Daarom was het vandaag weer eens tijd voor een ritje naar de melktap van 'Landjuweel De Hoeven' in Dalfsen. Ik schreef er al eerder over. Op die post zie je ook een eenvoudige manier van yoghurt maken.

Vandaag kwam ik daar niet meer aan toe, aan de yoghurt. Het vlees en de flessen melk van 'De Hoeven' gingen in vriezer en koelkast, en ik ben verder gegaan op de tuin.

Eerst een serie potten vullen.





En dan .....

.... stekkééén ...... stekkééééééén ......

Als een ijscoman liep ik met mijn pottenhandeltje de hele tuin door. Alleen kwam ik geen ijsjes brengen, maar stekken halen. Elke struik in de tuin mocht wat takken inleveren. Daar heb ik stekken van geknipt, en die gingen dan in zo'n pot.

Ik wil wel eens weten wat je allemaal kunt stekken. De sering bijvoorbeeld, kun je die makkelijk stekken? En het krentenboompje? En de vlier en de hazelaar en de vlinderstruik?

We weten het, over een week of wat.

De klimroos .... daar heb ik maar géén stekken van genomen. Die was al zover uitgelopen.







De oudere frambozenstekken zijn al uitgelopen, en die heb ik voor een groot deel alweer uitgeplant.

Want we hebben zo'n rommelhoek, achter in de bessentuin. Zo'n plek waar niks wil groeien en alles steeds doodgaat. Omdat het te droog is, onder de eiken, en het is daar meest schaduw.

Er ligt nu rommel. Een hok waarin nog zestig dikke voederbieten liggen te slapen. En een bult compost.

Ik heb er een greppeltje langs gegraven, en daarin de frambozen geplant. Wat zou het mooi zijn als die het hier wél gaan doen. Een frambozenhaag langs de slootkant. Dat zou wel wat zijn.

Elke wandelaar die voorbij komt gaat natuurlijk een handvol plukken!






De afstand tot het stroomdraad heb ik vrij groot gehouden. Bijna een meter breed. Want frambozen gaan enorm alle kanten opgroeien. Die gaan straks allemaal ondergrondse loten uitslaan, naar rechts en naar links. Hou dus altijd flink afstand om je frambozenstruiken heen.

Dan kun je er later goed omheen, om ze bij te snoeien en de loten af te steken. Wat dan natuurlijk weer nieuwe stekken worden. Zodat je uiteindelijk een frambozenparadijsje krijgt! 😊






En ... ik zou nog dat mondkapje laten zien. Hoe je dat maakt.

En dat doen we simpel vanavond. Je ziet niet mijn eigen gepruts, maar het nette werk van iemand anders. Op het mooie blog van Button Counter staat deze tutorial. Het is een uitgebreide omschrijving voor een simpel gezichtsmasker. Of het écht tegen virussen helpt kan natuurlijk niemand garanderen. Maar och, baadt het niet, schaadt het niet.

En ze zijn leuk, en makkelijk om te maken. En je kunt ze ook nog altijd cadeau geven aan iemand met hooikoorts. Want tegen pollen zal het vast wel helpen, die gaan niet zo makkelijk door een lapje stof heen.








En dat was het voor vandaag! 😊🌸🌸🌸







4 reacties:

Willem zei

Klimrozen moet je niet in het voorjaar stekken, maar in het najaar en dan buiten of in een koude bak. Ergens heb ik er een uitgebreide beschrijving van, maar aangezien ik een slecht archivaris ben, zal ik er even naar moeten zoeken. Tzt zal ik jou de beschrijving geven als ik in de buurt kom.
Van horen zeggen heb ik dat je een klimroos heel goed kunt enten op een zaailing van een hondsroos.
Maar omdat klimrozen en ik nooit echt op vriendschappelijke voet met elkaar zijn komen te staan heb ik geen van beide manieren ooit geprobeerd.

Anoniem zei

Ik kikker op van je blogs. Bij jou gaat het leven zo heerlijk rustig door, zoals het al eeuwen gaat. Plannen maken, zaaien, de grond bewerken en oogsten. De gewone dagelijkse verhalen over het leven op de boerderij, met mens en dier, zijn fijn om te lezen.

Lies zei

Je stekken, met zoveel liefde geplant, die doen het, Clarien.
Gelukkig woon ik niet bij die frambozenhaag... Je zou me elke dag zien...
Lie(f)s.

Anoniem zei

Mijn vader legde een lage tak van zijn klimroos af. Stopte een stuk in het midden van de tak onder de grond en legde daar een zware steen op. Zo kreeg ik een klimroos van hem zo’n 45 jaar geleden. Deed zo’n 30 jaar geleden bij verhuizing hetzelfde en geniet nu nog steeds van een afstammeling van mijn vaders bleekroze klimroos. Gr. MiekeR