MAANdag.

on maandag 31 augustus 2020










Na drie dagen afleiding, achter koeien aanrennen, verjaardag vieren met steeds andere groepjes familie, veel lekker eten en drinken en verwend worden ... was het vandaag .....


..... weer gewoon maandag.


En volgens de maankalender was het zelfs worteldag. 😊






Dus, zo gezegd zo gedaan. Wortels dus. En alles wat ondergronds groeit hoort daar ook bij. We hebben flink aardappels gerooid, Brit en ik, en bieten en wortels en uien. En de knollen gewied.





Zo fijn is dat ..... als het worteldag is, dan loop ik rustig alle andere klussen voorbij. Dan laten we al die projecten en rommel die overal ligt gewoon links liggen.


Hallo schoenen en touwen en dozen met rommel en emmers met projecten en rode tomaten en courgettes die graag geplukt willen worden. Blijf maar allemaal lekker hangen en staan en liggen.


Ben je géén wortel? Dan loop ik je gewoon voorbij!! 😄💨







Echt fijn is dat. Vooral op een maandag, na een paar dagen niet op de tuin te zijn geweest. Dan wil ik nog wel eens gaan jachten en alles door elkaar doen, en niks komt dan echt af. Dan is het fijn dat er een maan is en dus een maankalender en dus een ritme om dingen te doen. 


Vandaag zijn twee bedden vol met wortelgewassen geoogst. Alles stond er goed bij, behalve de zomerwortels. Die zijn door de droogte niet goed gegroeid. Gelukkig zijn er ook nog winterwortels. Daar heb ik een paar bossen van geoogst, voor de komende tijd. De rest kan gewoon tot de winter in de grond blijven zitten.


Nou. En nu? Beetje rondkijken. Nog best veel te zien, door de regen is er weer van alles gaan bloeien en groeien. Het ziet er nog helemaal niet uit alsof de nazomer voor de deur staat.








En lekker na genieten van verjaardagssnoep en verjaardagsslagroom, op de koffie. Je wil niet wéten wat voor een toeter ik erop had geschept, maar hier is hij al half gesmolten, die toeter.


En eerlijk gedeeld hoor, Brit kreeg ook een lik van de toeter.







Er was nog wat meer werk op de tuin, en naast mij lag Bekkie op het karton bed. Het karton blijft steeds niet zo goed liggen en tussen de kieren groeit kweekgras en ander spul. Dus ik verzwaar het steeds met blokken hout en met stenen ... 


..... en met katten dus. Alleen blijven die ook niet de hele tijd liggen.







Na het dieren voederen zit ik een kwartiertje bij de koeien in de stal. Gewoon voor de fun. En ook om Buurtje aan mij te laten wennen.


Oh trouwens .... iets héél anders ..... maar Buurtje heet eigenlijk al een tijdje géén Buurtje meer. Het was een leuke naam, maar hij werkt niet. Als je Buuuuuuuuuurtje roept, klinkt dat iel en schraal. Daar luistert geen hond naar en zéker geen kalf.


Bonnie is veel beter. En duidelijker. Het is een lekkere stevige roep ..... Booooooooooonnie. Kijk maar, daar komt ze al aan rennen! Dus Buurtje heet weer gewoon Bonnie. Haha. Behalve bij de administratie, daar heet ze nog wel Buurtje.


En dan tot slot maar weer ons bordje eten vanavond, bijna alles waar ik het over had vandaag zie je erop terug. Oh, en daaronder nóg een paar bordjes ..... van de familie ......




 


........ want de familie had natuurlijk tassen en dozen vol met allerlei groentes meegekregen van Moeskers Moestuin, en dan krijg je de volgende dag allerlei app-jes van de lekkere dingen die ze er mee maakten!


Deze bijvoorbeeld!








Tussen twee haakjes ....  Marjan .... is dat allemaal knoflook?? .... op die courgettes? so hee!! Mag je wel twee mondkapjes voor doen morgen!😄😄😷 




6 reacties:

Willem zei

Als geboren en getogen Drent versta ik iets heel anders onder een worteldag; voor mij is het een gewone, ordinaire doordeweekse dag.
Van een verkeringen werd, in mijn vaders tijd, altijd gezegd dat die serieus was, als de vrijer ook op een worteldag even langskwam, al was het maar om een praatje te maken. De kennismaking met de a.s. schoonouders had dan al plaatsgevonden en hij was goedgekeurd.
Ik zit net te bedenken hoe de kennismaking van mijn vader met zijn schoonfamilie geweest moet zijn; hijzelf was enig kind en zijn moeder is overleden toen hij een jaar of 3 was en mijn opa is nooit hertrouwd, dus opgevoed door huishoudsters. Mijn moeder daarentegen was de tweede van 11 kinderen, waarvan de een nog luidruchtiger was dan de andere. Ik heb hem er nooit over gehoord, maar het lijkt me een cultuurschok voor hem geweest te zijn.

Lies zei

Variaties op een thema, Clarien…, Moeskers groenten...
Lie(f)s.

Petra1945 zei

Willem... ik ben Gronings en voor mij is dat dan een warreldag!

En Clarien: wat is Bonnie II gegroeid!! Is ze nu nog schuw voor jou, of valt dat mee?

Anoniem zei

Wat een prachtige verdiende opbrengst voor je harde werken. Gr. MiekeR

Anoniem zei

Worteldag doet me denken aan Willie Wortel uit Donald Duck. 🙄
Hoe groot ach je de kans dat Bonnie II, net als Bonnie I ervan door gaat?

Hilde zei

Verzwaren met katten.. zolang ze het nog uitkomt inderdaad... net als de 'hulp' bij het uien planten ;)