Tropenrooster.

on vrijdag 7 augustus 2020


Gisteren was bloem-dag op de maankalender. 


En een bloemendag ...  is eigenlijk niet echt werken. Het is een soort vakantiedag. Lekker rommelen met bloemen. 

 











Eten doen we ze ook, bloemen, maar meestal alleen als decoratie. Niet dat we nou bloemensoep en bloemenstamppot maken. Dat nou ook weer niet. Zelfs niet op bloemendag.


Hoewel .... bloemensoep?????? 🌸🌺🌼  hmmmmm


Maar dit keer was het gewoon groentesoep. En tarwebrood met pesto.




En vandaag. 


Nou, je kan wel zeggen dat het tropenseizoen weer is aangebroken. Als migraine-mens ben ik niet zó dol op dat hele hete weer ... maar het werk moet wel gewoon gebeuren. Ik heb geen collega's aan wie ik het kan overdragen.  


En de dieren en planten hebben juist extra veel zorg nodig met dat warme weer.


Maar omdat je óók goed voor jezelf moet zorgen, heb ik het tropenrooster weer van stal gehaald. Dat beviel mij erg goed, vorige keer. Het zware werk doe je dan in de vroege ochtend en in de avond, en tussen 12.00 en 16.00 alleen licht werk. Binnen. 


En .... een tukkie tussendoor!😊 



En zodoende stond ik vanochtend vroeg al met de slangen van de beregening te sjouwen, want er was héél wat water nodig. Er was namelijk een probleem bij het knollenveldje. Vorige week heb ik daar gezaaid, een deel van mijn eigen zaad en een deel uit een pakje.


Mijn eigen zaad kwam mooi op, maar dat deel uit dat pakje .... dat komt niet op! Zeven rijen knollen die niet opkomen. Dat kan niet! We hebben die knollen nodig voor wintervoer. Dus ... moest ik ze vandaag opnieuw zaaien. En zaaien met tropenweer is eigenlijk gekkenwerk, want het is droog en heet op de grond, en welk zaadje wil er dan kiemen??


Gisteravond had ik al geschoffeld en de eerste lading water erover gesproeid. En vandaag, aan weerszijden van de bedden dijkjes gemaakt .... ja écht ... want dat werkte ook heel goed bij de wortels, toen het in het voorjaar zo heet was.


En dan laat je dat vollopen met water. Tot de bodem doordrenkt is. En dan kan je succesvol zaaien. (hoop ik)




Ik heb er ook een paar tonnen bijgezet en vol laten lopen, zodat de komende dagen daar water voorhanden is om de opkomende knollen te begieten. Dat scheelt heel wat heen en weer lopen naar de sloot met volle emmers en gieters.

En toen was het al zomaar half één en tijd voor de siësta. Lekker naar binnen, waar Brit op de koele tegels neerploft. En ik wat ga scharrelen in huis. 

Rond half drie slepen we alle kruiden die overal in het huis, en om het huis, te drogen staan, naar een koele plek in de tuin onder de bomen. Een mooi rustig tropenmiddag-werkje .. om dat eens allemaal op te ruimen.



Het gaat erg langzaam hoor. 


Wat ik doe is één bos kruiden in een grote plastic zak stoppen, en dan strip je de blaadjes en de bloemetjes van de steeltjes af. Zo doe je dat met keukenkruiden. Daarna alles in een pot, met een klein stukje keukenpapier, om eventueel vocht te absorberen.


Ondertussen kun je mooi om je heen kijken, naar de libellen die met wel veertien broertjes en zusjes op de waslijnen zitten. Allemaal met het staartje omhoog, echt een mooi gezicht.




Waar laat je alle kruiden?


Ik doe ze meestal in glazen potten of flessen. En als het veel is, zoals bij de koolbladeren, die ik intact laat en niet verkruimel, dan gaat het in een katoenen zak.


En vanmiddag maakte ik deze frietzaken, van kranten, wat ook een handige manier is van opbergen. De kruiden hebben alle ruimte en kunnen in het papier nog verder indrogen.




Ik dacht wel even ál die kruiden te kunnen opbergen in één uurtje maar het is nog lang niet klaar. Morgen verder. 


Om half vijf komen de kippen eraan lopen, die hebben trek in hun graan. En Brit en de katten scharrelen ook al rond. Ondanks het tropenweer hebben zij nog gewoon een gezonde eetlust.


Bella trouwens ook. Wist je dat zij mij roept, zo rond kwart voor vijf? Echt! Ze loeit dan een paar keer en kijkt naar ons huis, of ik er al met de kruiwagen aan kom. Nou, daar gaan we dan, op naar de koeien, met een zinken emmer dit keer! 😄😄




En tja met zo'n tropenrooster moet je dan 's avonds nog wél even aan het werk. Wat niet meevalt. Als je lekker aan het uitbuiken bent van een heerlijk maaltje met een wijntje.


Vanavond moesten de tomaten weer ingedraaid en gediefd. En natuurlijk bespoten met de mix van oregano, knoflook en goudsbloem.


En verhip, het lijkt nog te werken ook nog! Hoewel er erge schade was door phytophthora .. in alle tomatenplanten die buiten staan, lijkt het nu, door het óm de dag te spuiten, tot stilstand zijn gekomen.


Wow ....... bijzonder toch ... dat de oplossing voor ziekten en schimmels in je gewassen ..... misschien wel op een paar meter afstand van die gewassen ... gewoon groeit! In de vorm van een heel simpel kruidje, dat een andere plant kan beschermen tegen dodelijke schimmels! 


Moeder Natuur laat mij elke keer versteld staan!!




Maar het kan ook zijn dat ik te vroeg juich! Nog lang niet alle planten zijn hersteld. We wachten af en ik hou je op de hoogte!


 


Het enige nadeel van het tropenrooster is ... dat de avond zo kort is. Als je rond tien uur eindelijk es gaat zitten ... oh wacht ... ook nog een blogje typen .... 


...... er blijft dan maar een klein uurtje over voor het echte chillen! 😄😎



4 reacties:

Hilde zei

Inspirerend om te zien hoe je zoveel werk verzet, ondanks de hoge temperaturen!

Ik heb de vensterbanken nu vol liggen met drogende bloemhoofdjes en OI kers zaden. Ik had mijn kapucijners er ook bij gelegd om te drogen (ik wil kijken of ik ze volgend jaar kan zaaien) maar die lijken haast wel geroosterd!
Volgende keer kies ik een andere plek.

Het zijn eigenlijk allemaal vakken op zich; bodembewerking, compostmaken, zaadwinning, oogst bewaren..
Er is nog veel te ontdekken...
Ben blij dat je jouw kennis en praktijkervaringen deelt!
Haha, en zelfs een actie foto van het sproeien

Hoop dat je iets hebt kunnen redden van je Rode Raja's. Succes met het zaaien van de najaars- en wintergewassen!

Lies zei

Mooie verzameling bloemen, Clarien.
Ziet er een lekker soepje uit, met héérlijke boterhammetjes.
Wat een collectie kruiden! En wat later zo mooi opgeruimd. Op de achtergrond zie ik nog uien drogen?
Als tomaat wil je toch bloeien/groeien, als je 'dat' krijgt!
Lie(f)s.
@Leuk hé, zo'n ieniemienie vijgenboompje!

Wendy zei

Knap hoor met die hitte. Woon aan de kust en vind het al erg warm dus moet bij jullie NOG warmer zijn.

Door je kruiden bedacht ik me dat de salie er nu weer mooi uitziet en ik zal er zo veel bladeren van plukken en laten drogen in de schaduw denk ik. Salie gebruik ik veel in de winter en heb nooit genoeg.

Goed idee van dat keukenpapier, ik wist aleen van rijst.

Prettig weekend.

Anoniem zei

Mag je met deze warmte nog wel water uit de sloot halen,ik dacht daar een verbod op is ?

Groet Jan.