Drogen.

on woensdag 19 augustus 2020





Het is wel grappig .... zó blij als je bent met al die regen die gevallen is, en dat alle planten er weer fris en vitaal uitzien  ... en niet meer zielig staan op te drogen met smalle blaadjes en met trieste gezichtjes ....






....... dat je je dan vervolgens gaat bezighouden met het DROGEN van die planten!!


Dat klinkt gek. De regen heeft alles weer fris en groen gemaakt, en ik ga nu een héél groot deel van mijn oogst drogen. Maar dat is nou eenmaal nodig om het te kunnen bewaren. Als het water eruit is, dan kunnen de schimmels en bacteriën er niks meer mee.


Neem die kratten met bietenblad. De dikke zoete rode bieten zelf, die zijn alweer netjes op rijtjes opgeborgen in een krat, in de koeling. Maar dat blad, dat ga ik drogen. Daar wil ik weer Gundruk van maken. Gundruk is een Nepalees eeuwenoud recept. Ik heb er hier op het blog al veel over geschreven, kijk maar even in de zoekfunctie, of kijk hier voor het eerste begin.


In elk geval vonden we het erg lekker dus ik maak het nu opnieuw. En ook moeten er veel andere planten worden gedroogd, waar zaad in zit. En omdat het binnen al aardig vol begint te worden heb ik dat nu allemaal buiten opgeslagen. 


In kussenslopen.










Zo handig joh, kussenslopen. Alleen als we nu ineens logees krijgen moet ik snel even wat verzinnen, want alle logeer-kussenslopen hangen nu buiten. Met drogende planten erin. 😊😊 


Wat ik ook aan het drogen ben zijn tomaten. Gewoon, een paar. Om te proberen. Ik wilde ze graag in zon en wind laten drogen, dus heb ze op het ovenrooster gelegd, op doeken, en met het tweede rooster erover, afgeschermd met wat dunne doeken, op het dak van de stal gezet.


Daar wordt het altijd heel warm en waait het ook goed.










🍅🍅🍅🍅🍅



Enne .... halloooooooo ...... kijk nou eens ..... dankjewel Karin!!!


(die hier in de buurt woont en zomaar een doos vol met heerlijke sappige handperen op onze stoep neerzette!)

(tja, dorp he?😊)







Het zijn echt handperen, géén stoofperen, dus je moet wel even wat verzinnen om ze te kunnen bewaren. Vorig jaar heb ik appels, in krantenpapier verpakt, in de koeling héél lang kunnen bewaren. Dus dat doen we ook maar met de peren.


🍐🍐🍐🍐🍐🍐🍐🍐



En vanmiddag, bij het water scheppen voor de koeien, was het echt Zeskamp. (haha voor degene die dat nog wat zegt ... Zeskamp, dat was zo'n spel vroeger op tv, waar je allerlei dingen moest uitvoeren in teams, met natuurlijk truukjes om het zo moeilijk mogelijk te maken)


(mijn tante Anneke deed daar ooit aan mee, lang geleden, wij lagen allemaal voor de tv te joelen ... ze moest bijvoorbeeld met emmers water heen en weer rennen en een groot vat tot de rand toe vullen, maar daar zat dan een gaatje in, in die emmer)


Nou, mijn zinken emmer is helaas alweer kapot. Maar ... overbuurvrouw wist een oplossing. Ze zei, als je een plastic emmer wilt vullen in een sloot dan moet je hem op de kop in het water gooien. Dat lukt het, dan raakt hij vol. Nou, dat doe ik nu en het werkt echt! 







Haha alleen ... nou je ziet het he .... zat er in mijn emmer ook een grote scheur. Zomaar ineens! Het was echt rennen met een handicap om die grote ton van de koeien gevuld te krijgen. Buurman was er ook net, om de pinken wat kuil te voeren, en wilde wel even een foto maken.


Krijg je toch een beetje een indruk van die Zeskamp-met-koeien!  






En vandaag kwam weer de Taproot. Zó fijn! Om in al die oogst-drukte even lekker te kunnen lezen en  even heel wat anders aan je hoofd te hebben. 


Het onderwerp is dit keer .... Cure ... oftewel .... 'genezen'. Heel toepasselijk, omdat we nu ook met die kruiden bezig zijn. 







Hierboven zie je een écht leuk onderwerp, over het maken van een EHBO-kit, maar dan op zijn 'zelfvoorzienends', met allemaal kruidenmiddelen enzo ... en andere dingen, die je zelf kunt maken. Echt heel interessant! Ik zal het lezen en dan komt het zo met een hap en een snap wel weer langs hier op het blog.


Mooie tekeningen ook weer .... 




 


6 reacties:

Lies zei

Blij met water. Wij kregen de helft vandaag.
Kussenslopen... weer op z'n Clariens!
Benieuwd naar het tomatenresultaat.
Schatten van buren heb je!
Lie(f)s.

Supergoof zei

Goedemorgen Clarien, de hele zomer kom ik al bij je lezen en genieten. Nu moet ik echt reageren op de kussenslopen!
Als quilter (lapjesvrouw) word ik hier helemaal blij van!
Het doet me denken aan de feedsacks die vroeger gebruikt werden om meel, rijst, aardappelen etc in te verpakken en te verkopen.
Om het nog aantrekkelijker te maken om te kopen, waren het elke keer weer andere stoffen met leuke motieven. Dit was in een tijd waarin er veel kleding en linnengoed zelf gemaakt werd, begin 20e eeuw.
Geweldige foto van de kussenslopen!
Je foto's zijn trouwens altijd mooi!
:o)
Fijne dag en groetjes van Ingrid.

tanja zei

ik heb een vraag die niet op deze post betrekking heeft.
Ik ga proberen witte lupine te zaaien/groeien. Ik zag dat jij daar ook ooit iets mee hebt gedaan.
Waar moet ik opletten....wanneer moet ik zaaien, ik lees soms ook in de herfst.
Waar heb jij je info vandaan gehaald.
Ik geniet trouwens altijd enorm van je blog.
Groeten Tanja

Anoniem zei

Ha,tomaten drogen,prachtig!
Hou het weer goed in de gaten, beter dan ik.
Die van mij waren droog in zon en wind, zelfs al ééntje geproefd, heerlijk!
Maar ja vergeten binnen te halen 😕
Ik werd 'snachts wakker van de regen en heb liggen lachen in bed omdat ik ineens aan mijn mislukte tomaten dacht 😁
Wat ben je toch lekker bezig altijd!
En nogmaals, ontzettend inspirerend.
Geniet van al het moois Clarien, ik geniet van jou blog!!!

Groet'n uit de tuin van "de Bruin" (Greetje)

Unknown zei

Hallo Clarien, ik denk dat je een puts moet kopen om water uit de sloot te halen. Wij hadden die op onze zeilboot en die konden we overboord in het water laten zakken met een lang touw eraan... om het gangboord te schrobben😁. Hartelijke groeten uit Zeeland.

HomebijAnita zei

Hoi hoi,

Die peren he! Geen stoofperen maar wat dan , ik heb vorig jaar als proef mijn peren , zijn conference peren toch gestoofd en ze zijn best lekker als stoofpeer en ik heb mijn peren gewecked zodat ik ze nog kon gebruiken voor peren taart ook erg lekker...en ook fijn als je taart maakt het fruit al gesneden is.
Weet jij toevallig of je laurierkers ook kunt eten en wellicht jam van kunt maken? Mijn zoekresultaten leveren niet eenduidig aan of ze nou giftig zijn of niet.
Groetjes Anita