Kampioen oregano!!

on zaterdag 1 augustus 2020
Paul bracht vandaag de camper terug naar Bussum, en ging ook langs bij een goeie vriend die onlangs een naar bericht kreeg. Hij nam voor hem een doosje tuin mee voor wat afleiding.

Nou ... toegegeven ... de meloen is niet van onze tuin. Haha nee, die heb ik nog niet. En de kruidenierswaren ook niet, dat was allemaal van de buren. Maar de rest wel. Zelfs een pompoen. Een dikke oranje die op de compost-alpen groeide.

Een paar weken geleden gooide ik wat achteloze pitjes op die bergen, en die planten doen het juist het beste van allemaal.馃崊馃崊馃崊馃崊馃崊

Vandaag was het weer tijd voor een rondje tomaten. De tomatenplanten in de kas groeien bijna dwars door de raampjes naar buiten. Ze zijn goed bijgehouden qua dieven, waardoor ze topzwaar zijn van de tomaten. Ik denk dat 茅茅n plant wel tien kilo weegt.

Nu ben ik dus erg blij dat ik als steuntouw dat nylon hooidraad heb gebruikt. Normaal gebruik ik als steundraad alleen maar touw wat kan verteren, zoals hennep en katoen, omdat het meestal op de compost beland. Maar dit keer dus niet. En dat nylon is erg sterk.

Zoals je misschien hier onder ziet (de foto is wat vaag) heb ik boven in dat touw in het begin lussen gemaakt, en die lussen maakte ik vandaag iets kleiner. De plant zakt daardoor iets omlaag, waardoor er bovenin weer ruimte komt. 

De plant kan weer verder omhoog groeien en nieuwe vruchten maken.De kastomaten, ja daar gaat het gelukkig (nog) steeds heel goed mee.

Maar die buitentomaten ... nee ... niet zo goed. Er staan wel vijftig planten, overal in groepjes in de paardenbak. Mooi opgebonden, op warme beschutte plekken. Maar helaas pindakaas .... door de vochtige warmte van de laatste dagen kom ik in bijna in elk groepje planten beginselen van phytophthora tegen ....

..... die dodelijke schimmel. Waar je weinig tegen kan doen. 馃様馃様馃様

Of ........

..... kruiden ??????????????????????????
De tuin is natuurlijk 贸贸k om van te leren. Grote oogsten binnenhalen is superleuk! Maar ... het allerleukste vind ik de experimenten.

Hoe kun je het hele jaar door oogsten? Of, hoe teel je graan, met de hand? Of, hoe kun je genoeg voedsel opkweken bij droogte? Hoe kun je zelf je eigen groenten veredelen en sterker en weerbaarder maken? Of vorst bestendiger?

En nu dus ... hoe verhoog je de geneeskracht van je eigen planten? Vanmiddag heb ik me verdiept in kruiden die schimmelwerend zijn. En dat zijn er h茅茅l wat. Knoflook bijvoorbeeld, en goudsbloem. Schimmelwerend, anti-bacterieel, en ontsmettend.

Maar de kampioen in schimmelbestrijding is .... oregano! Dat komt onder anderen door de stof carvacrol. Ik ga dat niet allemaal uitleggen. Google zelf maar even.

Oregano, die woekeraar, die eenmaal in je tuin ..... n贸贸it meer weggaat! Dat heerlijke kruid dat ook nog zo mooi bloeit. Hieronder zie je een wortel van oregano. Zie je die kleine plantjes daar onder? Die staan te popelen om uit te groeien tot meer en meer en meer.Nou, je ziet het.

Ik heb, nogal lukraak want die dingen moet je gewoon proberen, daar zijn geen recepten voor, een handvol goudsbloem, twee handenvol oregano, en vijf knoflooktenen in de mixer gedaan. Met twee kopjes water.

Want carvacrol is oplosbaar in water. Olie is beter, maar dat lijkt me wat plakkerig voor de tomaten.

Nou ... prrrrrrrrrrrrrrrrrrr

En dan door een doek zeven, en dan in de sproeier. Ik heb het middeltje verdund tot anderhalve liter. Toen van alle tomatenplanten 茅茅rst de aangetaste delen afgeknipt, en alles vervolgens besproeid met dit middeltje. En dat wil ik nu een tijdje volhouden. Elke dag, of om de dag. Ik laat het wel zien hoor!

O贸k als het geen biet helpt.馃槉馃挦馃挦Met Brit ging de wandeling langs de waterbergingen. Haha, zoals altijd.

Maar ... kijk!!


Er staat ineens water in de waterbergingen!

Daar zijn ze toch voor?

Ja, klopt, maar er staat eigenlijk nooit water in. Alleen bij hevige hoosbuien. Maar nu heeft het waterschap schijnbaar besloten dat de waterstand hier omhoog moet, en door vari毛ren met de stuwen kunnen ze hier dan water in laten lopen.

Brit en ik voelen ons meteen op vakantie!! Zomaar een mooi meertje, om doorheen te banjeren! Ik word altijd blij van water. Vooral nu met die droge zomers. Z贸 fijn dat het er dus nog w茅l is! En ook zoveel!!Brit drinkt ervan en samen stappen we er door heen. Plats plats. Leuk hoor. Wat zou het mooi zijn als hier een 'drasplas' zou komen ... zo'n plas die het hele jaar nat blijft. Waar vogels en insecten komen drinken en foerageren en misschien zelfs wonen.

Misschien eens informeren bij het waterschap? 馃挧


En thuis .... logees!!

Liek en haar vriendinnen hebben hun fietsweek erop zitten en wij zijn hun laatste adres. Gezellig! Ze plakken aan alle kanten door het warme vochtige weer en gaan zelfs nog even zwemmen in de Beentjesgraven.

En dan bijkletsen en eten ...


.... en drinken! En terwijl de dames aan het speciaalbier gaan ....

... doet Paul de afwas! Topper! 馃憤


Nou, de koffie op, de week alweer bijna voorbij. Man, augustus al ... dat gel贸贸f je toch niet?

Fijn weekend! 馃槉


4 reacties:

Anoniem zei

Een leuk doosje tuin, fijn om te geven en om te ontvangen. Wij hebben last van meeldauw en luizen op de planten, het weer is ook erg wisselvallig. Jullie wonen daar in een mooi stukje Nederland. Fijne zondag!

Lies zei

'Doosje tuin', altijd mooi, Clarien.
Vruchtbare 'alpen', leuk h茅!
Eten wij ook daarom look/goudsbloem, zonder het te beseffen?
Watereilandjes -> prachtig!
Lie(f)s.

Marie zei

Die truck met de touwen deden ze deze week ook op de warmonderhof. Ik was daar in de kas en op het land een paar keer deze week. Heerlijke plek!! Maar daar weet jij alles van.

Anoniem zei

Wat een leuke experimenten weer! Ga je nu ook een deel van de buiten tomaten NIET behandelen, zodat je echt kan zien of je kruidenmengsel werkt?