Sloom.

on vrijdag 31 juli 2020
Een heerlijke rustige zomerse dag was het vandaag. Zo'n dag waarop niks bijzonders gebeurd, er komt niemand langs, er bélt zelfs niemand, en we waren allebei op ons gemakje bezig.

Paul heeft nog vakantie, en ging gras maaien, en tegels schoon peuteren, enne ... boekje lezen geloof ik en de kranten.

En ik was weer aan het zaaien. Het zijn de knollen, als wintervoer voor de koeien (en onszelf). De zaden heb ik dit jaar zelf  geteeld. Je laat dan in het voorjaar een knol uitlopen en doorschieten, en zaad vormen. Hier zie je de restanten. De zaden zitten in een soort langwerpige smalle envelopjes aan de koolplant. Zo'n doosvruchtje heet een hauw.


Met grote en kleine zeven schoon je het zaad, en dan hou je van een kolossale plant nét een klein bakje schoon zaad over.

Maar vergis je niet. Het zijn er duizenden. En elk zaadje kan weer zo'n dikke sappige knol worden.

In elke rij gaat een handjevol zaad. Netjes uitspreiden.

Twaalf rijen komen er, voor de knollen. En dat is dan dat. Het is het láátste gewas wat op de grote tuin in rijen gezaaid wordt. De laatste bulk-klus.

Klaar! 😊😊

En ondertussen zijn alle dieren hier ook alweer op de tuin. Brit ligt achter de maisplanten te slapen, in de schaduw. En Bekkie ligt onder de bonen. Ook diep in coma.Vakantiewas wegwerken. En nog wat kruiden verpotten.

Eén kruid probeer ik al jaren op te kweken maar het is nog steeds niet gelukt. Het is Arnica. Je ziet hieronder weer een poging. Het bovenste rijtje.  Deze heb ik al in april gezaaid maar het schiet niet op.


En de stal. Daar is een gordijn opgehangen. Niet voor de sier maar omdat de koeien anders de hooibalen omlaag trekken. Nu hangt er een zeil voor aan een plank, als gordijn. Het kan ook openschuiven en weer dicht. Dus we kunnen hier ook nog een voorstelling geven. 😊

Ja ik laat maar gewoon zien wat ik deed. Niks bijzonders. Ik zei het al.

De tomaten ... och .... een hele rij tomaten is al door Phytophthora besmet. Dat is een schimmel die met vochtig weer het op je tomaten voorzien heeft. Vooral als die tomaten verminderde weerstand hebben.

En deze planten hebben allemaal hele zielige blote wortels, van het krabben van de kippen. Dus die hadden slechte weerstand en werden door Phytophthora aangevallen. Ziek! En dan in no time zijn die planten foetsie. Je moet ze snel weghalen voor ze andere planten aansteken.

Wat wel weer leuk was, toen ik die planten weg haalde zag ik dat daar achter enorm veel trossen druiven hingen. Verstopte druiven. Dus die kregen we ervoor terug!


Ik had nog pepers en paprika's en aubergines in potten staan en die zijn hier nu maar neergezet. Met plankjes en stukken hout eromheen, tegen de kippen.

Iets wat ik ook bijzonder vind, is dat met vliegen en fruitvliegjes. Zolang wij vliegen in huis hebben, hebben we nooit één fruitvliegje. Het is alsof die vliegen ze opeten. Of de eitjes opeten.

Maar de laatste paar dagen hadden we toevallig even géén vliegen in huis, en prompt ... fruitvliegjes! Die natuurlijk meteen af gingen op al die azijn die staat te borrelen en op de gistende zuurdesem en op het fruit.

Ik vang ze óók met azijn. Ken je die truc? Een glas azijn met een scheutje afwasmiddel. En alle fruitvliegjes duiken erin. (gewone vliegen doen dat helaas niet)

Pomtiedom.

Verder heb ik eigenlijk niks. Ja zo wordt het niks met het blog. Maar eerlijk gezegd vallen mijn ogen dicht. Zo'n rustig dagje, afgesloten met lekker relaxen in de tuin .......... daar word je gewoon sloom van!

😊🙋

4 reacties:

Anoniem zei

Wat leven en wonen jullie toch prachtig Clarien.
Ik hoef niet te zegen: geniet er van want dat doen jullie al (en werken ook).

Fijn weekend
Loes

Hemelblauw zei

Nou, je hebt je rust wel verdiend. Ik vind dat je veel gedaan hebt op deze warme dag. Die paal in de stal, met die hekken er langs, is dat dezelfde die je er laatst hebt ingezet? Met water en zand en zand en water? Ziet er stevig uit.
Altijd weer genieten, hoor, van je berichten, juist ook alles het over van alles en nog wat gaat. Welterusten!

Lies zei

Jouw niksen is tóch bezig zijn, Clarien.
Spijtig van de tomaten, ze waren reeds groot...
Bijgeleerd -> fruitvliegjes vangen!
Lie(f)s.

Anoniem zei

Ja, zo is er zelfs op een warme dag nog veel te doen. Dat is de realiteit als je 'buiten' woont. Jij hebt vast je koeien beter opgevoed dan wij, hier zouden ze meteen beginnen met het zeil naar beneden te halen. Wat lijkt me dat een gezellig boek. Geniet van je zondag!