Juli!! (en ruzie)

on woensdag 1 juli 2020





Juli!! De gulle zomermaand! 🌸🌸🌸

Zo'n stokroos geeft exact aan hoe het ervoor staat. Het is een prachtige hoge rechte plant, sterk en gezond, met vele vele schitterende bloemen waar je vrolijk van wordt ... maar ook ... is hij van top tot teen geperforeerd .... allemaal kleine gaatjes. Vraat! 😨

Want .... schade is er altijd óók. In het leven. En ook op je tuin.  

Het gaat nooit allemaal goed. Wat heel logisch is. Want, wélk type weer het ook is, het is altijd voor de éne plant precies wat hij nodig heeft, en voor de andere plant is het precies het verkéérde weer. Dus terwijl de ene plant goed gedijt, kwijnt de ander een beetje weg.

Op Moeskers Moestuin gaan de meeste gewassen gelukkig heel goed, na wel wat moeilijk opstarten. Maar het gaat erg slecht met het graan. Dat komt niet alleen door het weer, maar ook door een paar fouten van mijzelf. Alleen ga ik het daar nu niet over hebben, want ik heb ook nog ruzie met Blogger.

We hebben sinds 1 juli een nieuwe format, en ik kan sommige functies niet meer terugvinden. Héél erg balen!😖😖




Het wordt dus een slordig blog want ik weet bijvoorbeeld niet meer hoe ik de foto's op de goeie volgorde krijg. 

Ineens zie je dus hierboven Bekje op de bank. Pfff. Die foto hoort hier nog helemaal niet. Daar wilde ik mee eindigen. Maar ja ... dan maar zo laten. En de volgende foto is ... van een mooi beestje wat ik zag op een tomatenplant.

Als je een mooi beestje of een mooie plant ziet, dan kun je meteen de naam opzoeken via de app 'Seek'. Leuk toch? Foto maken ... en voila. 

Wat dit is?




Het is ... de Sint-Jansvlinder! Helemaal niet zeldzaam, maar wel mooi, zo'n zwarte vlinder met van die felrode vlekken.  

En dan weer een foto van Paul, van gisteravond. (ik volg de foto's maar even) Na het eten bedachten wij dat we de buren nog wel even konden met de peulenpluk. Peulen zijn ontzettend lekker, maar ook ontzettend arbeidsintensief. Dan weet je meteen waarom ze zo duur zijn. 

Ze worden één voor één geplukt, en ze wegen haast niks, dus het duurt eeuwen voor je een paar kilo geplukt hebt. En dan moet je ook nog oppassen dan je alleen de platte peultjes plukt. En niet de peulen waar al bobbels in zitten, van de erwtjes. Want die wil de handel niet. 

Dus wij waren wel even bezig. Brit was ook mee, en vond er niks aan, in die lange lange rijen met peulenplanten. Het regende ook nog namelijk. Een miezer regentje. Wel héél fijn voor de tuin. Wij hadden gisteren 10 mm. Dat betekent dus 10 liter water per vierkante meter. 

Erg fijn. 💧💧💧

 



En vandaag heb ik weer zo'n uitstel-klus gedaan. Het is schijnbaar de week van de uitstelklussen. Als je met één begint, geeft dat zoveel voldoening, en dan jas je er nog een paar van die vervelende werkjes doorheen.

(hoewel ik de tandarts nog steeds niet gebeld heb)

Het was vandaag ... het schoonmaken van het kippenhok. Dat is op zich niet een hele zware klus, maar wel heel vies, vanwege de kippenvlooien. Als ik maar mijn hoofd om de deur steek van het binnenhok, dan heb ik de vlooien al achter mijn oren zitten. Daarom worden er ook geen eieren meer gelegd in dat hok. De kippen zijn ook niet gek, en leggen hun eieren op plekken waar ze niet lastig gevallen worden door al die vlooien.

En wij maar zoeken naar die eieren. Wat steeds lastiger wordt.

Dus ... vandaag heb ik een regenpak aangetrokken, en laarzen en handschoenen en een imkerhoed, en ben het hok gaan uitmesten. Toen het ergste vuil eruit was, kon dat pak uit, en dan spuiten en alles schrobben.













Tadaa!!! Het is weer blinkend schoon.

Nog een ven vers laagje hooi erin, de broedhokjes terug. En hopelijk gaan ze hier nu weer de eitjes in leggen.




Want grappig genoeg wónen de kippen niet in het hok. Ze zijn altijd buiten, en slapen in de boom. Ook de grotere kuikens. 

Alleen 's winters gaan ze soms in het hok. 

En daarnaast is het oude konijnenhok. Dat kon ik nog niet schrobben want daar zitten nog wat broedende hennen in. En ééntje die net is uit-gebroed!






Ja en zo aten we vandaag de eerste aardappeltjes, en heb ik nog goudsbloem-zonnebloemolie met violen gemaakt. Want dat is een puik smeerseltje voor de huid. Je huid blijft soepel en kleine wondjes verdwijnen. 

Maar het wil allemaal niet zo lukken met dat bloggen vandaag. Het is echt zoeken en prutsen.






Hopelijk gaat het morgen beter!

😊😊



13 reacties:

Anoniem zei

Die bloedluizen in het kippenhok zijn echt vervelend. Wij hadden ze ook. En ze zitten vooral tussen de kieren... Ik heb roofmijten gekocht, die vreten de bloedluizen op. Werkt als een tierelier.... Echt aan te bevelen. Groet, Jo

Lies zei

Elke blogger heeft wel eens ruzie met..., Clarien. Toch lijkt je log netjes.
Wij kregen 17l/m², weer een volle regenwaterput, én vochtige planten.
Zo'n schattig tafereel!
Op de eerste patatjes is het hier nog even wachten.
Lie(f)s.

Clarien zei

Jo het zijn gelukkig geen bloedluizen maar de wat onschuldiger vlooien. Net mini-onweersbeestjes zijn het. Ze zitten niet in kieren maar springen rond. Maar dank voor je tip misschien hebben anderen er wat aan!

Lies, een volle put, top! :))

Anoniem zei

Je kunt gewone vlooien ook bestrijden met Duizendblad . Gewoon wat gekneusde bladeren tussen het hooi/ stro stoppen. In de periode dat er geen Duizendblad groeit kun je het met gedroogde bladeren proberen.
Zoek maar eens op internet naar de combinatie Duizendblad en vlooien.

Supergoof zei

Mocht je de nieuwe versie van Blogger niet fijn vindt, dan kun je er altijd voor kiezen om terug te gaan naar de oude versie.
Ik heb dat zelf gedaan.
;o)

Hilde zei

Het eindresultaat van je gezwoeg (met Blogger, deze keer) mag er zijn hoor!

Hm, interessant, van die losse broedhokjes.
We hebben twee keurige broedhokjes gebouwd maar de dames zitten liever in de hoek van het hok. En het liefst tegelijk.
Het dagelijkse gekibbel is vrij snel over; ze gaan gewoon half boven op elkaar zitten leggen.

Ach ja. Ik hoef in ieder geval nooit naar eieren te zoeken.

Katleen zei

Dag Clarien,
Wij hadden ook weer bloedmijten in ons kippenhok. Vorig jaar hebben we roofmijten uitgezet. Dat werkte, denk ik, de kippen gingen tegen de herfst weer het hok in. Bloedmijten houden niet van lage temperaturen, dus het zou ook kunnen dat ze zich gewoon teruggetrokken hebben omdat het kouder werd buiten.
Dit jaar probeerde ik iets iets anders. Het hele kippenhok werd witgekalkt, de kalk verstopt de ademhalingswegen van de bloedmijt en je ziet ze makkelijker zitten op een witte muur. De legbakken gingen eruit en zijn vervangen door een bak die je kan omspoelen met heet water. Geen stro meer want dat is blijkbaar een broeihaard voor mijten. Dus kranten op de grond, onder de legstokken die ik aan de zijkanten aftapete met dubbelzijdige plakband. Inoliën kan ook, zo kunnen de mijten de kipjes niet meer van opzij besluipen. Tot slot legde ik overal tabakstro en tabakstelen neer. Tegen die geur kunnen mijten absoluut niet. Haha, die kippen wonen nu in een nette, witte loft. Voorlopig willen ze nog niet binnen, maar dat komt wel weer. En ah ja, look in hun drinkwater helpt ook. Bloedmijten houden niet van kipjes met look in het bloed. Geen traiteurmijten dus;)

Clarien zei

Dank jullie wel voor alle tips! Ik ga van de week duizendblad en look proberen! Tabaksplant hebben we nunog niet maar komt dan wellicht in het volgende teeltplan! ;-)

Anoniem zei

Bij ons noemen wij die beessies "mieten". Ze doen geen kwaad maar gaan overal zitten en zijn nog kleiner als een speldeknop. Rond deze tijd zitten ze massaal in mijn hooivoorraad en als je dan de dieren bijvoert, kriebelt het eerst een tijdje.

Renske zei

In het nieuwe blogsysteem moet je de foto’s apart uploaden, dan worden ze in de juiste volgorde in je bericht geplaatst.
Als het ‘gewone’ vlooien zijn, kan je dan ook niet met honden-kattenvlooienspul spuiten? Het is een open hok dus het verwaait zo.

Anoniem zei

Heerlijk je verhalen te lezen , nu nog een plekje met een klein huisje in een mooie rustige omgeving en ik ben om.

Gr José

Willem zei

In mijn kindertijd hadden mijn ouders 300 legkippen die gehuisvest waren in 2 hokken; een met gemetselde wanden en een met gepotdekselde wanden en op beide een dak van golfplaat (asbestcement!, ik heb het nu over 70+ jaar geleden).
Voor ongediertebestrijding werden beide hokken aan het begin van de zomer helemaal leeggeruimd, het strooisel werd verwijderd en alles schoongemaakt. Aan het eind kwam er iemand met een geelkoperen rugspuit en die nevelde in alle hoeken en gaten iets dat stonk als zwaar geconcentreerde carbolineum en bedoeld was om kippenluizen en ander hinderlijk gespuis te bestrijden. DE kippen moesten dan een nacht in de ren blijven, want het hok moest dan een dag op slot. Ik heb een vage herinnering dat deze methode voor het houten hok bleef, maar in het stenen hok werd later de boel in de kalk gezet. Voor mijn gevoel weinig meer dan wat kalk, opgelost in water. Het ging een stuk gemakkelijker en vooral; het stonk niet zo verschrikkelijk. Tot slot nieuw turfstrooisel op de vloer enn de kippen konden er weer een jaar tegenaan

Anoniem zei

Ik weet nog dat mijn.moeder altijd varens bij de kippen legde en dat er bij hun kippenhok en kippenerfje ook altijd varens stonden en dat gewit werd. Maar ik was nog een kind en kan mij alles niet meer herinneren. Wel dat er altijd kippenvoer en grid gekocht moest worden. De verdere verzorging vd kippen had toen ook niet mijn interesse. Maar ik zou hij ervaren kippenhouders in de buurt eens informeren wat er nog meer tegen te doen is, behalve goed schoonmaken.