De krenten in de maandagse pap.

on maandag 13 juli 2020




Ik ben dus bezig die rogge weg te halen maar heel snel gaat het niet. De rogge is omgevallen, en dan kan je er niet goed de zeis doorheen halen. Het staat naar links en naar rechts en de helft van de rogge zit nog gewoon vast, als de zeis erlangs geweest is.

Ook is er veel afleiding in de rogge. Je ziet er leuke beestjes en vlinders. En de katten spelen er ook graag. Wat trouwens niet echt handig is want ze lopen rustig vlák voor de levensgevaarlijk zwiepende zeis langs.

'Och,' denken ze, 'dat is vrouwtje maar, die doet ons niks.' Nee, maar mijn zeis wel!







Al die mooie kleurige vlinders waren vandaag lekkere zoete krenten in de maandagse pap.

Die pap, die bestaat uit het huishouden en uit de administratieve rompslomp. Ik doe alle vervelende werkjes zoveel mogelijk op maandag, dan ben je er in één dag vanaf!

Een andere krent was het thee-uurtje met Editha. We drinken dan koffie én thee. Thee omdat je er zo gezellig lang bij kunt leuten, en koffie omdat ik om half vier altijd behoefte heb aan een opkikker. En wat lekkers. En leuke boeken hebben we er altijd bij, en we wisselen tijdschriften uit, en ik kreeg wijnruit-stekken, en zij kreeg rabarber. Zo gaat dat.






Iets heel anders, iets waar ik echt versteld van sta, is de kracht en de veelzijdigheid van kool. Ja echt, van kool. Je weet wel, waar vroeger, toen het nog lang gekookt werd, het hele huis soms naar stonk.

Diezelfde kool, daar krijg ik stééds meer waardering voor. Hij zit zo tjokvol vitamines en mineralen, en er zijn zoveel recepten mee te verzinnen. Maar ook ... het blad ... datgene wat je overhoudt als je de bloemkool of broccoli of spitskool eruit hebt gesneden, dat is óók mooi spul!

Die bladeren dus, van een broccoli plant, die heb ik een paar weken geleden voor de grap gedroogd. En toen verkruimeld. En wat blijkt nu????? Het smaakt zout! Echt waar! Het lijkt een beetje op gedroogd zeewier.

Hoe dat kan? Nou je moet je voorstellen dat zo'n koolplant enorm veel mineralen uit de bodem oppompt. En als je het droogt dan heb je dus die minerale zouten in geconcentreerde vorm te pakken. Zo kan je tuin je dus zelfs zout leveren. Via je groenten.

Lekker, en veelzijdiger dan je zoutvaatje, met alleen maar natriumzout.

Dus die houden we erin. Koolblad als bron van zout!





En alle maaltijden zijn ook altijd lekkere krenten in de pap. Vooral nu de vruchtgewassen op stoom komen. Courgettes en komkommers en tomaten en aubergines. Mmmm.






Het avondrondje over de tuin. De eerste zonnebloemen gaan open. Er staat een heel bed vol met van die reuzen, en ik kan haast niet wachten tot dat allemaal gaat bloeien. 






En als laatste taakje vanavond heb ik lavendel geknipt. Eén derde voor ons, twéé derde blijft staan voor de bijen.

Je kunt ze mooi tot bosjes binden en binnen laten drogen. Maar dat was me vanavond even teveel werk. Dus heb ik twee manden bekleed met een lapje, en ze daarin gelegd. Daar drogen ze ook prima.

De manden staan onder de trap. Zodat de lavendelgeur alle kanten op kan. Ik ruik ze hier helemaal.





Maar dat zijn waarschijnlijk mijn handen. En het toetsenbord ruikt inmiddels ook naar lavendel 😊



7 reacties:

Anoniem zei

Heerlijke zomermaanden, lekker genieten vd oogst en alles wat groeit en bloeit. Ben wel blij met het typisch Nederlandse zomerweer wat we nu hebben, gelukkig geen veertig graden en maandenlang geen regen.

Hemelblauw zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Hemelblauw zei

Wow, mooie foto's van die vlinders! En dan die hapjes ... zelf heb ik ook altijd trek rond half vier, vandaar dat ik nu zowat acuut mijn aipet onder zit te kwijlen ;-) Maar je hebt me op nog meer ideeën gebracht, dus ik ga nu gauw naar buiten om wat lavendel te knippen.

Lies zei

Mooie vlinder(foto')s, Clarien!
Thee/koffieleuten -> gezellig.
Je blijft vindingrijk...!
Lie(f)s.

Vera zei

Je attendeerde onss lezers onlangs op de app Seek. Ik heb hem gedownload en hij is super. Meteen maar even gekeken wat voor mooie vlinders je gefotografeerd had 😀😀

Willem zei

Interessant, gedroogde koolbladeren als vervanger van zout. Je uitleg klinkt ook plausibel, al zal een geharde bioloog er wel iets op aan te merken hebben. Maar dat is hun vak denk ik dan maar.
Ikzelf gebruik al een behoorlijke tijd gedroogde lavas als smaakmaker, maar een combinatie met gedroogde koolbladeren, selderij en lavas lijkt me ook de moeite om eens te onderzoeken. Door meer met kruiden te werken kun je zoutgebruik beperken tot waar het echt goed in is; conserveermiddel.
Mooi vlinderfoto's. Is dat kleine bruinachtige op die roggeaar een kleine vuurvlinder?

Hilly Nicolay zei

Wat mooi is het bij jullie.
Leuk ook hoe je alle dingen gebruikt wat er groeit en bloeit.