Wat doe je met een spitskool?

on maandag 20 juli 2020






Kruiden kruiden. Zó boeiend.

Neem nou de Ridderzuring. Eerlijk gezegd ben ik de meeste tijd met hem aan het vechten, want ik wil er niet teveel van op het weiland. Hoewel Bella ze gewoon opeet. Maar ze kunnen erg gaan woekeren.

Maar goed. De Ridderzuring is een grote plant met prachtige bladeren en een sterke penwortel. Die kun je nooit helemaal opgraven. Die zit te vast. Dus ik hak hem nu zo diep mogelijk uit, en bewaar dan die sterke wortels. want die zijn weer geneeskrachtig.

En af en toe als ik zo'n mooi blad vind gaat die op een vaas. En je kijkt ernaar en denkt ... wat toch een wonderlijk mooi iets, zo'n blad. Al dat rood. Zou er veel ijzer in zitten?


🌳🌳🌳

Nou ik neem je even mee langs onze avonturen als is dat nou ook weer niet zó spectaculair. Een wandeling in het bos. Aandoenlijk he, zo'n man die al tegen de 60 loopt en tóch nog over de boomstam wil lopen.😄😄

'Kom Brit!' Maar Brit dacht, ja da-hag.






En dan ... het nieuwe schuursponsje van cocosvezels. Vandaag uitgebreid getest. Het is wel wennen. Hij is dunner dan een gewoon sponsje, en hij neemt minder schuim mee uit het sop. Maar hij maakt wel bijna net zo goed schoon als het plastic schuursponsje, en door de rechte dunnere vorm kan je erg makkelijk in de hoeken schoonmaken.

Voor wie ook van die vierkante aanrechtbakken heeft.

Nou, naar buiten. Vandaag heb ik het gemaaide roggeveldje bemest. Heel veel hoopjes compost gingen erop. Dat doe ik altijd. Zodra een veld leeg is, en er iets nieuws op moet komen, dan komt er eerst een laag compost op. Op die manier put je je bodem niet uit maar maak je hem rijker en rijker. Ondanks meerdere oogsten in één jaar.

Het houdt wel in dat je het hele jaar bezig bent met compost maken en materiaal voor compost verzamelen. Groen jutten, noem ik dat. Het is echt een sport geworden!





Maar op die manier investeer je steeds in de bodem en wordt die steeds beter. En de planten die daarin opgroeien worden sterker, weerbaarder, en zitten bomvol mineralen.

Dan het compost uitspreiden, en dan moet het nog doorgespit worden. Daar ben ik ook inmiddels mee begonnen.

Maar dat geloof je vast wel, dat spitten. 😊






Vanmiddag heb ik het droog-apparaat maar eens onder het stof vandaan gehaald. Hij stond vol met spinnenwebben in de schuur. Ik gebruik hem haast nooit meer, omdat je fruit en kruiden heel goed aan de lucht kan drogen. Zon en wind zijn prima en zeer duurzame drogers!

Ook heb ik het idee dat het gezonder is om je gewassen langzaam en zonder apparaten te drogen.

Maar soms is het lastig. Zoals met bessen en pruimen. Daar zit zoveel sap in, dat het sneller schimmelt dan droogt. Dus dan is zo'n apparaat wel weer handig.





Het werkt héél simpel. Het is gewoon een doos met een aantal rasters erin, waar je het fruit op uitspreidt. Dan kies je een temperatuur en zet hem aan. Door verwarmen en ventileren wordt het fruit of de groente dan gedroogd.

Nadeel is dat het erg lang duurt en al die tijd neemt zo'n apparaat stroom. Vandaar mijn voorkeur voor zon en wind. Of soms zet ik dingen in de oven te drogen, nadat er iets gebakken is.

Ook heb ik weer een uurtje op zolder gewerkt. Het is nogal veel werk, die hele zolder opruimen, dus ik heb de klus in 8 stukken gehakt. Acht kleine taakjes van een uur. Vandaag was dat dus de kruiden opruimen.







En vanmiddag thee uurtje met Editha. Nou is het zo dat wij eigenlijk nooit iets lekkers in huis hebben, en bij haar krijg ik altijd van die lekkere dingen.

In de zomer komt het er gewoon niet, taart en koek bakken. Maar gelukkig heb ik die mooie etagère van de Blokker van laatst, en dan lijkt alles meteen superdelux. Een paar aardbeien en een komkommertje uit de tuin, een plak koek, en wat noten. Helemaal opgepimpt door de schaal!

Toch echt handig, zo'n ding!😊





Ik kreeg kruiden en stekken. Zelf had ik niks in ruil, maar wél een idee. Vanaf nu gaan we elke maand allebei een kruid onder de loep nemen. Een kruid waar je nog niet veel van weet, maar die je mooi of interessant vindt.

Op internet en in onze kruidenboeken zoeken we daar dan alle informatie bij, daar maken we een verslagje van, en dat bundelen we. In een boekje of schrift ofzoiets. Zo kun je met weinig moeite je kennis over kruiden stukje bij beetje uitbreiden. Omdat we met z'n tweeën zijn gaat het dubbel hard natuurlijk.

En jullie krijgen die info dan weer van ons! 😊🍀🍀



En dan, iets heel anders. Want, wat doe je met een spitskool? Want zoals de moestuinders onder jullie wel zullen herkennen, heb ik een set van acht spitskolen liggen. Per ongeluk waren die allemaal tegelijk klaar, en ze zijn niet zo lang bewaarbaar.

Eén gaat naar overbuurvrouw. En een tweede aten we vanavond op. In de sla en door de rijst. Resten er nog zes.








Leuke spitskool recepten? Iemand?



16 reacties:

Su Maletzki zei

https://www.smulweb.nl/recepten/kool/spitskool

Anoniem zei

https://www.leeuweriksveld.nl/recepten.html#spitskool

Of koolpizza, mijn favoriet. Maar dat is eigenlijk zonde van zo’n lekker fris knapperig kooltje.

https://www.leeuweriksveld.nl/pb0728.html#rc1
Eet smakelijk.
Anna H.

Emmie zei

Zuurkool.

Anoniem zei

Door de bami,ipv de standaard groentemix. En dan met ketjap afmaken[en de normale bamikruiden] Groeten Geertje.

Henny zei

Wij bakken spekjes uit, dan een gesneden spitskool erbij. Even roer bakken, en dan nog even creme fraiche erdoorheen. Even door warmen, heerlijk!

Heleen Buth-Villerius zei

Heerlijk receptje (vind ik) is de spitskool roerbakken door gehakt en uien, en wat kruiden met kerrie en peper. Eet smakelijk

Tamar zei

Hoi Clarien,

Ik at gisteren nog een heerlijke spitskoollasagne. Hoewel het anders doet vermoeden is deze lasagne best snel klaar en tijdens de ovenwachttijd ga jij je vast niet vervelen.

Oh ja... en ik heb vorig jaar zuurkool gemaakt, maar van een mooie spitskool is dat misschien wat zonde.....

Kijk gerust even bij dit recept op mijn blog....

https://tamarkookt.blogspot.com/2017/06/lasagne-met-spitskool.html

Hoop dat de link werkt ;)

Anoniem zei

Dit recept is lekker: ovenschotel met pompoen en spitskool en er staan nog meer recepten met spitskool.

Katleen zei

Wij eten spitskool graag in dunne reepjes, met azijn en ahornsiroop aangemaakt, beetje zout en vers gemalen zwarte peper en eventueel nog een appel in reepjes erdoor. Wij zijn lid van een zelfoogstboerdeij en hebben ook altijd joekels van spitskolen. Die bewaren we behoorlijk lang in de koelkast en snijden telkens af wat we willen gebruiken. Groetjes!

Robert zei

Spitskool, kan je prima atjar van maken
Op internet zat recepten te vinden.

Spitskool stamppot is ook heerlijk, ik maak het zo, 2 flinke uien fruiten, enkele tenen knoflook erbij, gember als je het lust, prei mee roeren, een paprika en evt een peper erbij. Kruiden als kerriepoeder doen het goed, of Italiaanse kruiden.
Laatste 5 minuten gesneden spitskool erbij, zodat het iets knapperig blijft.
Aardappels stampen met kruidenboter, half bakje op een kg aardappels. Spitskool prut erdoor roeren en eetsmakelijk.

Wendy zei

Deze spitskool met appel en ham: https://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=17430 vinden wij erg lekker. Het is geen salade hoor.

Groetjes, Wendy

Jan Wilde een Tuin zei

Uitje fruiten, fijn gesneden spitskool erbij even bakken.
2 eitjes erdoorheen en een beetje peper/zout, klaar

Gr Jan(Wilde een Tuin)

Es zei

lekker stamppotje van maken met knoflook, rozijntjes en vegan gehakt nom nom

Charlotte zei

Hmm, wat te doen met spitskool.. Ik maak er zelf meestal een stamppot van met aardappels, of ik wok ze met andere groenten en bonen. Niet de meest inspiratievolle recepten helaas, maar wel vaak erg lekker!

Mooie etagère ook, die van de Blokker. Grappig dat het er dan meteen superfancy uitziet inderdaad!

Clarien zei

Wat een bende spitskool recepten! Echt fijn! Dank jullie wel!!

Marije zei

Je kan er mooi (spits)zuurkool van maken!