Muis.

on zaterdag 25 juli 2020






Toen ik vanmorgen wakker werd liep er op 15 centimeter afstand een muis over de achterkant van het gordijn. Hij liep over het gordijn omhoog. Toen weer omlaag. En weer omhoog. Toen een tijdje over de bovenrand van het gordijn heen en weer.

En weer omlaag.

Dan ben je wel in één keer wakker! 👀👀

Het zijn de katten. Die nemen 's nachts steeds muizen mee, de bijkeuken in. De eerste muizen worden opgegeten (behalve het levertje) maar dan zitten ze vol, en laten zo'n muis soms gewoon lopen. En die schiet dan snel onder de deur door, buiten bereik van de katten, en gaat rustig aan de wandel. Door ons hele huis. Gisteren liep er ook al eentje door de kamer.







Ik heb me vandaag weer met mijn nieuwe hobby bezig gehouden. De kruiden.

In onze familie zijn best veel kwaaltjes. En het lijkt me nou leuk om juist bij die kwaaltjes de juiste kruidenmiddelen te maken. Dan heb je een begin.

Want als je met kruiden aan de gang gaat ... man .... er gaat een wereld voor je open. Er is zóveel informatie over. Je kunt echt niet alles in één keer bevatten.

Wat ook een start is, is om per keer één kruid te kiezen, en daar alles over te lezen. Zo heb ik deze week gekozen voor Guldenroede. Het is een mooi en geneeskrachtig kruid, niet giftig, dat zomaar spontaan in onze tuin is gaan groeien, op een donkere droge plek onder de eiken. En daar ben ik nu alles over aan het opzoeken en aan het lezen.

Ik ben wel vergeten om er een foto van te maken. Dan maar eentje van mijn studiehoekje vanmiddag. Naast boeken over kruiden lees ik ook graag over opslag van voedsel, en ook bijvoorbeeld over voedsel verbouwen met zo weinig mogelijk water.






En dit hierboven is een jaren 50 boekje .... over het verbouwen van voer voor je vee. Dat is mega interessant! (voor mij dan)  Want zoals ik het doe lijkt het erg op hoe het in de jaren 50 ging. Dus, een kruidige wei voor je koeien om in te grazen, en in de winter daarbij nog kruidig hooi, en je eigen geteelde voedergewassen.

Er staan veel handige tips in, die tegenwoordig vaak allang weer vergeten zijn. Alleen sommige oudere boeren herinneren zich die dingen nog. Waar ik dan ook graag mee praat en veel aan vraag!

Kruiden, bloemen, allemaal machtig interessant. En mooi ook. Droog es een verzameling kleurige bloempjes die je zo hier en daar in het wild vind, of in je tuin, en doe ze in een glazen flesje. Daar heb je een heel jaar lol van, want de kleuren van die kruiden blijven heel lang helder.







Ik pluk nog steeds kruiden. Elk paar weken zijn er wel weer andere kruiden te vinden.

Dit keer vond ik op het weiland ook het Jakobskruiskruid. Dat is een heel mooi kruid, maar ook erg giftig. Voor mensen en ook voor koeien. Ze eten het kruid dan ook niet op, maar kunnen het via het hooi wel binnenkrijgen en er leverbeschadiging aan overhouden.

Daarom snij ik al dat kruid af bij de voet, zodat het geen zaad kan vormen. Wel jammer voor alle insecten die erop zitten. Maar ja, is niet anders. Er zijn zat andere kruiden.



 



Nou, als het goed is krijgen we vannacht toch een straal regen joh! Lekker voor het land!

Ik wens je een heel fijn weekend!😊




7 reacties:

Anoniem zei

Jij ook een goed weekend. Je hebt al veel kruidenboeken.

Anoniem zei

Ik zit ook in je mandje!

cin zei

Goede tip over die guldenroede. Ik heb een aantal plantjes opgekweekt uit zaad en kon niet goed bedenken waar ik ze kwijt kon,daar waar ik ze heb geplant
zie ik weinig gebeuren...maar droge schaduw ...dat is wat precies wat er scheelt aan mijn "probleembed"... dus dat is wat we gaan proberen, het is binnenkort toch de perfecte periode om heel wat kruiden te gaan zaaien gezien die in de natuur ook in zaad komen te staan ! Het lijkt wel een constante, beginnen met groenten en steeds meer interesse krijgen voor kruiden, hier is het ook zo gelopen, ik heb al meer kruidenplekjes dan groentebedden.

Tante Mali zei

A basket filled with wildflowers and herbs - how wonderful. Have to learn far more about them. It's a wonderful hobby you have.
Happy sunday and all my best from Austria
Elisabeth

Lies zei

Oesje, muis langs de gordijnen. Tuurlijk ben je op slag wakker, Clarien!
Boeiende boekjes. 'Toen' was 't (ook) goed...
Heel mooi gevulde mand om af te sluiten!
Lie(f)s.

Anoniem zei

Ha Clarien, een poosje geleden las ik ergens: in groenten zitten veel gezonde vitaminen en mineralen, maar ze kunnen niet op tegen de kruiden, daar zit nog veel meer in, gr. Mijntje

Anoniem zei

ik denk dat je katten op kattenvoer rantsoen moeten :-))