S(w)inging in the rain.

on donderdag 9 juli 2020

Het takenpakket op Moeskers Moestuin is geen dag hetzelfde.

Elke week zijn er de vaste klussen, zoals alle bedden wieden, tomaten opbinden en dieven, kantjes knippen, stallen en dierenplekken schoonmaken, kevers weghalen, fruit en groente oogsten, maaien, schoffelen, compost maken, dat soort dingen.

Daarnaast zijn er elke week afwisselende klussen afhankelijk van het weer en het seizoen.

Elke maandagochtend verdeel ik alle taken alvast over de dagen van de week. Dat doe ik op basis van dringendheid, maar ook aan de hand van de maankalender. Je ziet in mijn agenda, boven, bij de pijltjes, wat blad-dag is, en wat wortel-dag enzovoort. Dat haal ik gewoon uit de maankalender, die je simpelweg kunt downloaden.

Dat geeft heel veel gemak. Of het 茅cht helpt, en betere oogsten geeft, als je werkt volgens de standen van de maan, weet je natuurlijk nooit 100% zeker. Maar het geeft een duidelijke structuur, voor wat er op welke dag moet gebeuren. En daarom werk ik er vooral mee.

Haha je zou kunnen zeggen dat de maan mijn werkmaatje is. Samen bepalen we hoe het werk hier gaat en in welke volgorde.

Gisteren heb ik een nieuw bed gemaakt. Het laatste nieuwe bed voor dit seizoen. Het was een bed waar eerst tuinbonen en kolen en sla stonden, en ik wilde daar nog graag zonnebloemen en goudsbloemen planten. Maar dan moet er w茅l even wat gebeuren aan dat bed. Het staat vol met kweekgras.
Eerst alle oogst eruit. Dan al het gras en onkruid kort knippen en laten liggen.

Dan gaat er een laag pure mest op, en daarop karton.
De resten van de oogst, de plantenresten van de tuinbonen en de peulen, heb ik toen weer op dat karton gelegd. Dat is een mooie voedingsbodem. O贸k heb je dan kans dat de overgebleven zaden in die tuinbonen en peulen gaan ontkiemen, en dat we nog een oogst daarvan krijgen in het najaar.


Daarop gaat dan een dikke laag mulch, plantenafval dus, en als topping een laagje rijpe compost van de composthoop. Waar ook wat mest doorheen zit.

En om de slakken te weren heb ik er een rand van houtsnippers omheen gelegd. Op kranten. Want ik had geen karton meer.

Nog even wat stro eromheen zodat het er ook weer mooi en fris uitziet, en klaar is het bed.


De eerste zonnebloemen en goudsbloemen zijn er al op geplant!

Ook heb ik gisteren Bella en haar kalfje voor de laatste keer verplaatst. Het weiland van Wim en Jacky is nu helemaal in gebruik door de dames. Omdat daar nooit bemest wordt is het gras al vrij snel op. Ik voer ze nu elke dag bij met een kruiwagen hooi, maar over een week of twee zullen ze toch weer terug moeten naar ons eigen weiland.

Ook neem ik elke dag een kruiwagen met compost mee terug van Wim, hij wil daar graag vanaf en ik wil het graag hebben. Met die steunpaaltjes gisteren erop was het net een taart met kaarsjes.

Wat gaat dat toch snel ... dan is die logeerpartij ook alweer bijna voorbij ....
de roos 'Claartje' ... Willem (onze Willem van het blog) had trouwens helemaal gelijk toen hij dinsdag in de reacties zei dat onze gootverstopping waarschijnlijk komt omdat wij steeds maar zanderige oogsten van het land meenemen. En die thuis afspoelen.

Dus ik dacht ... ik maak een spoelplaats. Buiten. Net als in een 'echte' tuinderij.

Maar die bleek er al te zijn! Onder de buitenkraan staat een oude teil, en als je je piepers in een vergiet door die teil schudt, die altijd vol water staat, dan komen ze er brandschoon uit.

Kan z贸 in de pan!


Nou ja dat wil zeggen, thuis nog even afspoelen, en dan kort koken in de schil. En dan eten met koolrabi in mosterdsaus en een bietenburgertje. Wij leven als vorsten!

Vandaag, regendag, was een binnendag. Er waren zoveel binnenklussen steeds waarvan ik dacht ... oh dat doe ik wel op een regendagje ... maar die kwam steeds maar niet. En nu wist ik haast niet waarmee te beginnen. Nou, brood bakken dan maar. En azijn bottelen.


 

En ook ... de zolder opruimen!

Maar dat ging zo langzaam. De zolder leek eerst nog best netjes, tot je de dozen opentrekt en de boel gaat reorganiseren. Het wordt steeds een grotere puinhoop. Halverwege kom je dan in zo'n moedeloos momentje .... en toen ben ik maar gestopt.


Die zolder .... och ... er komt toch haast nooit iemand. Die wacht wel hoor.

Door de regen wandelen is leuker. Al dat water ... wat ben ik er nog steeds blij mee. Ook al is het hier inmiddels een enorme overstroming.
Waardevol water!!

En gezellig was het ook. Met Lien een paar dagen thuis, en Roos, haar beste vriendin van de middelbare school, op bezoek.

Ze hebben haarmaskers gemaakt van aloe vera, en tuinbonen gedopt, en ook door de regen gewandeld.
Nou ja door de regen 'geswingd', meer.

馃槉8 reacties:

Eefje zei

Geweldig zo als jij werk, ik geniet er van toen ik nog een moestuin had moest het hele bed schoon en onkruidvrij, maar op deze manier zie je dat het ook goed ga
Ik geniet van je blogjes

Hilde zei

Haha, wat een vrolijke laatste foto. Prachtig.

Leuk om een inkijkje te krijgen in hoe je je werk plant!

Wendy zei

Fijn blog weer om te lezen. Je lijstjes zijn kunstwerkjes. Mijn lijstjes zijn gewoon lijstjes en ik moet toch ECHT een keer ook zelf azijn maken. Laatste dagen veel augurken ingemaakt. Miste alleen de dillebloemen. Hoe krijgen mensen dat altijd zo goed getimed? Had wel dille maar geen bloemen. Nu ja, zal wel goed gaan. Fijne dag. Nog een regendag en dan kunnen we weer.

Groetjes,
Wendy

Hilly Nicolay zei

Wat leuk om te zien hoe jij te werk gaat.
En wat mooi dat er is iemand blij is met de regen:)

Ik heb weer wat geleerd hoe het ook kan.

Fijne vrijdag en groet,
Hilly

Anoniem zei

Wij zijn ook zo blij met de regen! Het kan echt niet zonder want dan groeit er niks. Mooi 'nieuw' bed heb je; straks allemaal bloemen. Hoewel bloemen niet veel nodig hebben om te bloeien. De zonnebloemen zullen wel flink groeien met zo'n rijke bodem. Moedeloos moment met opruimen komt me bekend voor en het is goed om dan even afstand te nemen.

Katleen zei

Weet je, ik ga voor het slapengaan altijd even piepen of ik al een blogje zie van jou. En kan me dan, nauwelijks maar het lukt nog net, bedwingen om het nog niet te lezen. De volgende ochtend kan ik dan zo genieten van je tekstjes en voel ik de energie en idee毛n borrelen. Dankjewel daarvoor!
En nu, hop, mijn composthopen gaan keren;)

Anoniem zei

Heerlijk de regen ,mag regelmatig terugkeren gezonder als de hittegolf van vorig jaar.
Bedankt voor je leuke en leerzame blogjes.

Gr Ans.

Lies zei

Behoorlijk werk weer, Clarien.
Claartje -> is ze niet moooiiiii!?
En een genietbare laatste foto! Blij met hemelwater (ik ook!).
Lie(f)s.