Naar buiten! :-))

on dinsdag 21 januari 2020





'Heb je daar nou een boom in de vensterbank staan?' vroeg buurvrouw.

Goed gezien van haar! Het is inderdaad een boom. De Johannesbroodboom. Hij mag hier staan tot het voorjaar. Dan gaat hij naar buiten, in een kuip. En hopelijk geeft hij dan eind van de zomer peulen, met van die boontjes erin, waar je een soort van cacao van kan maken. Voor chocola.

De meeste planten op de vensterbank zijn eetbaar. Of ze zijn bedoeld voor cosmetica of soms voor medicatie, zoals de Aloe Vera.

Ook de basilicum heeft de winter overleefd, en komt langzaam bij.









Gisteravond was de vergadering van de Natuurvereniging, en dan zijn er de dag erna allemaal  klusjes. Mensen bellen, persberichten maken, emails, afspraken regelen, dat soort dingen. Dus de halve ochtend van deze mooie zonnige dinsdag begon met ... binnenwerk.

Ook andere dingen. Zo is de bovenste lade van onze viezer kapot. Het is heel simpel, er is aan beide kanten iets afgebroken, en nu valt die la steeds open als je de deur van de vriezer opent. En hij zit vol met ijs, die lade. 






Dus, een berichtje gestuurd naar Boretti, de leverancier. Daar moesten wat foto's bij, van de schade, en óók een kopietje van de aankoopbon. Voor eventuele garantie.

De aankoopbonnen, die zitten allemaal in een mapje. Maar helaas, toen we die keuken kochten, toen zaten we midden in een gigantische verbouwing van twéé panden tegelijk, en toen waren er zóveel aankoopbonnen ....  en nu kan ik die van de koelkast niet meer vinden.

Jammer hoor, dat je daar dan niet goed op let. Nu is er géén bon. Dus, géén garantie. Maar ja, wat zou het nou helemaal kosten, zo'n klepje van een la van de vriezer ......

Nou ja, hoe dan ook, niks aan te doen.

Eindelijk, eind van de ochtend, naar buiten! Brit en ik maken eerst een stevige wandeling, en we maken meteen de greppel leeg, die langs ons weiland loopt. We komen thuis met armen vol takken, snoeisel van de wilgen, en dat is héél mooi spul! Daar kan je heel veel mee doen!






Wat allemaal?

Nou, je kan er bijvoorbeeld wilgenwater van maken. Als je wilgentakken in water zet, en je geeft dat water aan je planten, als gietwater, dan versterkt dat de wortelgroei van je planten.

In de jonge takken van de wilg zit een stofje dat ervoor zorgt dat de wilg héél makkelijk wortelt. Een soort groeihormoon. Als je de takken in (regen)water zet, of nóg beter, eerst in stukjes snijdt en dan in water zet, komt die stof vrij in het water. Geef dat aan je stekken en aan je jonge zaailingen, en ze zullen heel makkelijk wortelen.

En dat scheelt dan weer dingen kopen, zoals stekpoeder en zaai-aarde en weet ik wat.







Zoals je ziet heb ik mijn druivenstekken gekortwiekt. Dat was naar aanleiding van de tips van Willem, die erg veel weet van stekken. De stekken moeten dus tot aan hun nekje in de grond.

En dan af en toe een beetje wilgenwater erbij gieten, en elke dag even sproeien met wilgenwater. Nou, dat moet gaan lukken met die stekken!

Ook kun je de takken van de wilg gebruiken als rijshout voor bijvoorbeeld erwten en capucijners. Dus ik zet een bos van het spul in de regenton. Gietwater en rijshout inéén!




En tot slot, zit in de wilgenbast salicylzuur. Dat is een anti-oxidant die werkt tegen ontstekingen en die (planten en mensen) beschermt tegen schimmels en virussen.

Zo'n simpele wilgentak he ... echt goud waard!!

Verder zie je ons een beetje struinen op de tuin. Ik was het laatste bed voederbieten aan het oogsten. Er kwamen daar dus grote kuilen in de grond, van die enorme bieten, en daar zaten dan weer muizenholen in. Dus had ik steeds gezelschap van de katjes en hond. Ze sjouwden af en aan met de bekken vol muizen.






Toen wilde ik dat bed afdekken met karton.

Breed karton, smal pad. 😊







Jaja. Zo ging dat dus. Eérst een dikke laag compost op het bed. Want die dikke zware bieten hebben de bodem aardig uitgeput. Dus dat moet allemaal weer worden aangevuld, met mooie rijpe compost.

Dan karton erover, en nog wat ruige compost, zodat het karton niet wegwaait. Nu mag dat bed rusten tot over een maand. Dan gaan we hier weer op zaaien.

Ook heb ik het halve bed knollen geoogst, en wat wortelen, en nog veel meer. Er staat nog zoveel op de tuin!






En in een hoekje van de kas ben ik vandaag weer gaan zaaien! Spinazie en radijs.

Zo leuk! Door dat zaaien heb je echt het idee dat het voorjaar er zit aan te komen. Terwijl we misschien nog wel dik winter krijgen!





De maaltijden bestaan nog altijd uit winterkost.

Hierboven zie je de ingrediënten voor een wintersalade. Grappig genoeg hebben we nog steeds peren, maar het zijn wel stoofperen. De zijn harder en veel sterker dan de handperen. Je kunt ze lang bewaren. Ik had ze in een stukje krant gewikkeld in het koelvak bewaard.

Salade van geraspte groenten is écht lekker met zo'n peer erdoorheen geraspt. En dan nog wat ui. En een dressing van olie, appelazijn, bouillonpasta en suikerbietstroop.

En verder hadden we een stoofschotel van bonen, pompoen, mais, ui en knoflook. En verse koriander uit de kas.









Peren hebben we zelf nog niet. Deze waren van de buren. Haha maar ze komen eraan hoor, over een jaar of wat!

En dat was hem dan. De gewone dinsdag.






PS  .... Ik bedenk me ineens ... misschien als je kalend bent dat wilgenwater ook helpt om je haar weer beter te laten groeien?? Ik zou het gewoon proberen! Drie keer per dag kale plekken insmeren met wilgenwater. Baat het niet schaadt het niet! Haha groetjes Clarien uut Zalk Punthorst


10 reacties:

Petra1945 zei

Ik zag je foto van die wortels... nog op de tuin... en geloof het of niet: ik róók ze!

Lies zei

(Koelkast/diepvries)deurrubber met magneet in, Clarien ? Makkelijkste oplossing !?
Jij blijft maar oogsten in die tuin van jou, 't is januari...
Lie(f)s.

Anoniem zei

https://www.consumentenbond.nl/juridisch-advies/garantie-reparatie/kassabon-kwijt

Geen bon geen garantie? Daar krijg ik een beetje jeuk van hoor. Jouw keukenboer weet echt nog wel wanneer je wat gekocht hebt. En anders leest ie het maar op dit blog :-)

Anna H.

Mariëtte zei

Ken je het boek 'een tevreden leven van Helen en Scott Hearing.
Ondertitel is: 60 jaar zelfvoorzienend leven.
Waren bijzondere mensen, maakten keuzes die toen niet algemeen waren, Ik vond het inspirerend om te lezen over hun leven.

Anoniem zei

Mooi hoe (snoei) afval zo'n mooi kado kan zijn! De wintersalade is ook leuk om te zien. Sinds ik zelf een moestuintje heb ben ik veel meer bezig met seizoensgroenten.. meekijken in jullie keuken geeft een hoop ideeën!
Hilde

Anoniem zei

een tip(je): op You Tube staan filmpjes van Liziqi...een jonge vrouw in china die samen met haar oma zelfvoorzienend leeft op het platteland daar. ze (her) gebruikt echt alles...mss iets voor een verloren regenachtig uurtje? gr ciska

Jacqueline Franse zei

Hoi Clarien,

Ik sluit me aan bij Anna H. Volgens de consumentenbond zou het voldoende moeten zijn als je een bankafschrift van je aankoop laat zien. Of weet meneer Boretti dit niet? ;-)

Groetjes Jacqueline

Willem zei

Vooropgesteld, ik ben er niet op uit om je feestje te bederven, maar naar wat ik weet over de Johannesbroodboom (Ceratonia) is dat de boom/plant altijd een bestuiver nodig heeft. Een manlijke plant is dus sowieso nodig om de (vrouwelijke) bloemen te bestuiven. Weet je of je een vrouwelijke of mannelijke plant hebt gekregen? Al zal het me niet verwonderen als de kweker op een vrouwelijke plant, een manlijke tak ent. Zij moeten ook commercieel denken, anders houden ze niet de tent draaiend en je ondervangt er wel meteen een mogelijk probleem mee. Bij een pruimenboom werkt het ook, dus bij de Ceratonia zal dat ook wel het geval zijn. Op Kreta heb ik verscheidene Ceratonia's gezien, maar het waren altijd bomen van minstens 5 m hoog waaraan de vruchten zaten. Aan kleine struikjes heb ik nog nooit peulen gezien. En internet afstruinend heb ik ook niks kunnen vinden over vruchtdragende Ceratonia's in een kuip. Ben dus wel razend nieuwsgierig naar jouw ervaringen de komende tijd.
Voor het klepje van je vriezer zat ik ook te denken aan een magneetslotje. Wel met roestvaste schroefjes bevestigen. En als je de goede lijmsoort weet te vinden, -er zal best wel vorstbestendige lijm bestaan-, kun je zelfs wat klittenband gebruiken. Anders zul je een keer een ontdooisessie moeten gebruiken om de reparatie uit te voeren. Maar eerlijk gezegd; de kreet 'geen bon, geen garantie' vind ik wel getuigen van en verregaande vorm van gemakzucht vanuit de leverancier. Degene die jouw keuken geleverd heeft kan zich er niet zo gemakkelijk van af maken.

Clarien zei

Ja ik ga wel even bellen met Boretti. Dank voor de tips!

Willem haha nee zo te zien is er dan niet zo heel veel kans op mijn 'chocoladefeestje' maar het blijft natuurlijk toch een leuke boom.

Moestuinmeisje zei

Leuk hè dat wilgenwater, werkt als een trein!
Ik heb er pas een (zeer kleinschalig) testje mee gedaan op mijn blog.