Ik krab de krib.

on zaterdag 25 januari 2020







Vandaag strijken? Nee hoor, want de poes lag erop. 😊 Dus dat komt later wel!

Vandaag hebben Brit en ik een aantal van de hopen compost op het weiland omgekeerd. Ik kan er niks van laten zien. Het was echt té saai en té veel regen om er foto's van te maken. Maar vier hopen zijn gekeerd! Nu nog veertien.

Brit hielp flink mee, door het los te wroeten, omdat er veel muizen in zaten. En Bella neemt af en toe wel eens één van die bulten op haar horens, als ze zich verveelt, maar ik moet haar nog leren hoe ze dat dan netjes moet omkeren. Want dat kan ze nog niet. Ze slóópt de bulten alleen maar.

Daarna is de stal uitgemest en heb ik de resten uit de hooibak geschept. De kribbe gekrabt. Zo noem ik dat. Want je moet het soms een beetje opleuken voor jezelf. Ik krab de krib. (liedje)

Onderin de hooikrib zit allemaal los fijn spul, afval van het hooi, en dat gaat dan naar de kippen. Die zijn er dol op want het zit vol met zaad.








Ook dit zijn vrij saaie foto's maar ja helaas iets anders heb ik niet. Ik heb met een deel van het afval uit de stal de dam weer opgehoogd. De dam vóór de stal langs.

Is het te zien?

Die dam is nu al zo'n dertig centimeter hoog, en door dat elke keer wat op te hogen, is hij nu echt heel stevig en loei-sterk. Bella stapt er steeds op, maar hij blijft toch heel. Dus, al komt er een regenhoos, de stal blijft nu echt wel droog!


 



En dan .... eten! 😊😊😊

Ik hoefde maar voor één persoon te koken vanavond, alleen maar voor mezelf, en dan wordt het bijna altijd een pannenkoek. Maar dan wel .... zónder eieren, meel en melk.

Een pannenkoek, van alleen maar groenten. Ook wel rösti geheten, maar pannenkoek klinkt lekkerder. Dit is op het moment écht mijn favoriete recept. Makkelijk en lekker en heel gezond. En alles uit de tuin.

En echt, alles kan erin! (je ziet hier maar een páár van de ingrediënten, er ging ook nog ui door en wortel en knoflook)






Ik zorg altijd wel dat minstens de helft van de geraspte groente uit aardappel bestaat. Aardappel heeft een enorme plak-kracht, en zo blijft je pannenkoek heel. Verder, rasp erdoor wat je lekker vindt.

Pompoen en wortel en kool en ui en prei en rucola en boerenkool en biet, of misschien ook nog wat stevig fruit zoals appel of peer. Verder nam ik een bakje pesto (het ziet er wat groezelig uit omdat het uit de vriezer kwam) en een lepel zelfgemaakte kruidenmix.

(Oh ja, die kruidenmix, dat zal ik volgende week laten zien, hoe je die maakt.)

Alles mengen, en dan bakken in hete olie. Met een lepel maak je het mengsel mooi plat en rond, en als de bovenkant zacht en gaar is, draai je de koek om, en de andere kant bruin bakken.








Lekker nog wat rucola erop, en wat geraspte oude kaas, en een klein scheutje goeie kwaliteit olijfolie.

Mmmmm!





5 reacties:

Purperpolletje zei

Nou heb ik dat liedje van jou ook in mijn hoofd, op de wijs van I shot the sheriff...

Willem zei

Tijdens het lezen van je mijmeringen over je pannenkoek zat ik me af te vragen of je inmiddels al overgestapt bent op de Groningse raapzaadolie. Onlangs las ik een lovend verhaal over Groningse raapzaadolie die zich op culinair gebied kon meten met de (Zuid-Europese) olijfolie. Dat moet je toch aanspreken in je poging om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Wat ik me herinner was dat culinair journaliste Karin Luiten de schrijfster van het artikel was.
Aan het eind van je verslag kreeg ik wel het antwoord op mijn afvraging.

Lies zei

Het werk 'moet' wel, Clarien, saai of niet.
Die aardappel/groentekoek is altijd een lekkernij !
Lie(f)s.

Clarien zei

Willem raapolie is inderdaad prima te eten. Ik heb het wel overwogen maar omdat dat zaad zo fijn is lijkt het me nogal omslachtig om te oogsten en te persen, zonder machines tenminste.

Volgend jaar heb ik een hoop zonnebloemen in het teeltplan, dus ik hoop dan op zonnebloemolie. En notenolie staat ook op de wensenlijst. Maar we hadden dit jaar nog maar 11 walnoten. :))

Anoniem zei

Ook zonder kleurrijke buitenfoto's is het heel leuk om je werkzaamheden te volgen! Hier ook druk bezig geweest met compost scheppen. We zijn er nog niet maar het gaat al beter dan vorig jaar.
Hartelijke groet, Hilde