Tuinbonentoppensoep

on woensdag 14 mei 2014
De ingredienten


tuinboontopjes, aardappels, uien, peterselie, mosterdzaad, room, runderbouillonblokjes

Ja.... we hadden dus AL die tuinboontopjes. Wel meer dan een kilo. Die echt héél lekker zijn. We hebben er al burgertjes mee gebakken, en gisteren hebben we ze geroerbakt. En in een ommelet schijnen ze ook heel lekker te zijn.

Maar mijn lievelingsmaaltje met deze groente is gewoon soep! Dus dat hadden we vandaag.

Voor 4 personen neem je 2 grote of een paar kleine aardappels en uien, die schil je, en snij in blokjes. Verhit wat olie en bak hier een eetlepel mosterdzaad in. Dan de ui en piepers erbij. Even aanbakken, en vervolgens driekwart liter water en 2 runderbouillonblokjes erbij gieten.
Zodra het kookt gaan de tuinboontoppen erbij. Twee flinke handen vol. Dit kook je gaar in een minuut of tien, staafmixeren, en dan nog een bakje room en een flinke bos fijngesneden verse peterselie erbij. Verwarmen, maar niet meer koken nu. Peper en zout erbij naar smaak ..... mmmmm!
Het mooiste van deze soep vind ik, dat er nog LANG geen tuinboontjes zijn, maar dat je al wel die typische lekkere smaak van tuinboontjes proeft.

Een VOORproefje dus!Wij aten er overbroodjes bij, boterhammen met pesto, tomaat, ui en kaas uit de oven. En wat croutons over de soep. Uit een zakje van AH.

Ik had nog wat plaatjes van Land en Boschzigt ... gewoon omdat het daar weer zo mooi was. 

Onze Franse vrijwilligster Anais dieft de komkommers... en Annet en Didi zijn de sjalotten aan het wieden.Zelf heb ik pastinaken gezaaid. En toen dacht ik ..... sjiiiiips ..... pastinaken vergeten te zaaien op Moeskers Moestuin!!

Echt zo'n vergeten groente ... die pastinaak. Zaad had ik nog wel. Maar een plek eigenlijk niet .... Dus maar een rijtje gezaaid bij de asperges, en een metertje bij de uien.asperges zijn toch maar heel ielig dit eerste jaar


En het is weer tijd voor het Bonen Poten! Vroeger was dat een begrip, van 10 tot 15 mei Bonen Poten. Nu kijken we meer naar het weer, en naar de conditie van het land. Soms gaan de boontjes pas in juni de grond in.

We hebben alvast een bakje bruine en witte boontjes voorgezaaid. 

Ruimte in de kas is er ook niet meer.

Maar hee, daar staan die stoelen van Ruud! En lagen er nog niet ergens twee ramen ook?Weer een tijdelijk kasje! De boontjes staan er lekker warm.

En zitten op de stoelen ........ is er voorlopig toch niet bij, nu met deze .....


5 reacties:

Martine zei

Soms kom je via via op een blog, waar je helemaal blij van wordt, en de jouwe is zo een!
Heerlijk, wat een inspiratie! Ik ga je volgen hoor! ;-)
Warme groet,

grandma zei

Wat weer een heerlijk blogje :)

Clarien zei

Leuk om te horen!! :D

Anoniem zei

De tuinbonensoep klinkt heel lekker! Maar ben ook erg benieuwd naar de burgers. Heb je daar ook een recept van? Groet, Tina

Clarien zei

Ja onder 'recepten' kun je een recept voor burgers vinden, helemaal omlaag scrollen. Dan doe je in plaats van wortel gesneden stukjes tuinboontopjes erdoor. Binnenkort komt weer een burgerrecept, een nieuwe variant.