Aktie!

on dinsdag 7 januari 2020




De éérste week na de kerstvakantie. Dat betekent dus ... Grote Schoonmaak.  👀

Geen bal zin had ik erin, dit keer. En gelukkig kwam maandagochtend de één na de ander op visite, zodat ik lekker kon uitstellen. Maar om twaalf uur was alle koffie op, alle bezoek weer naar huis, en  ja hoor daar ging het dan.

Och, en als je dan eenmaal op gang bent, dan is het wel oke.





En voor 't geval je denkt dat het bij ons nu helemaal glimmend en glanzend en shiny wordt, haha, nee hoor, helemaal niet. Paul zag er zelfs niks van vandaag.

Ik maak schoon met een emmer warm water. Verder niks. Alleen bij de ramen die erg vuil zijn, en bij sanitair en keuken gaat er een drupje bio afwasmiddel in de emmer, en een klein scheutje appelazijn. Dus niks shiny en niks glanzen. En al zéker niet steriel en ontsmet! 😊😊

Het is gewoon dat ik ééns per jaar even alle hoeken van het huis bij langs wil. Muizencheck. Spinnencheck. Vlooiencheck. Stofcheck. Friemeltjescheck. En ook de dakramen in de keuken. Eéns per jaar is genoeg voor die schuine ramen. Want de regen doet de rest. Alleen zitten er nu na de herfst van die opgedroogde bladeren op en dan moet het toch even.

Ze zijn wel mooi .....






Maar dit is nóg mooier, want daar is weer de schone frisse blauwe lucht. Haha terwijl het door mijn ramen maar grauw weer leek de hele tijd!

Ik stond met ware doodsverachting op een levensgevaarlijke wiebelige keukentrap, echt to-ren-hoog sta je daarboven. En dan een schuin raam lappen. Wel eens gedaan? En je hebt niks om je aan vast te houden. Wahaaa ...

Maar je huis ziet er heel anders uit, vanuit zo'n hoek. Leuker!





En terwijl ik als juffrouw Mier binnen aan het draven ben, draaft buurman Henk buiten steeds met de trekker voorbij. Want hij zag ons laatst hannesen met die balen op ons aanhangertje, en hij bood aan om die balen te halen met de trekker!

Een zéér fijne buurman is het! (ook zonder die balen hoor!)

Je ziet hieronder ook een filmpje van 4 seconden, dat ik per ongeluk maakte. Niks van gemerkt. Op mijn nieuwe mobiel gaat vaak wat mis maar soms krijg je dan grappige effecten. Want het is ook nog een stukje vertraagd ... en ik wist niet eens dat dat kon! 😊







Kijk hoe prachtig het daar ligt opgestapeld. Hier liggen nu achttien balen, waarvan ik denk dat we dat deze winter nog zo'n beetje nodig hebben voor Bella. De rest van de balen ligt op het erf. Daar moet ik nog een plek voor zoeken.

Het zijn midi-balen. Er gaan ongeveer vier tot vijf pakken hooi in. De balen die je bij boerderijen ziet liggen zijn meestal veel groter. Dat was voor mij veel goedkoper geweest, maar zo'n grote baal krijg ik met maar één koe niet tijdig opgevoerd. En dan kan het gaan rotten. Vandaar deze niet-zo-duurzame-en-wél-dure kleinere balen.

Volgend jaar hopelijk alleen maar hooipakken, zonder plastic!

En dan was er óók nog, gisteravond .....





..... een belangrijke avond van de vereniging. We hadden een avond georganiseerd, dit keer es niet met een lezing, maar zélf aan het werk!

Met z'n allen plannen bedenken ..... tegen de overlast van de Eikenprocessierups!

Het zaaltje zat bomvol!! Bijna vijftig mensen waren gekomen! De avond werd ingeleid door twee studenten, die informatie gaven over oplossingen vanuit andere gemeenten. Want die rups is niet nieuw natuurlijk. In het zuiden hebben ze er al jaren last van!

Nou, het régende tips en plannen en ideeën, en we gaan er nu met een klein groepje verder mee aan de gang. Wat erg leuk is ... is dat de beleidsamtenaar van de afdeling Groen van de Gemeente Staphorst óók was gekomen. En zij gaat ook deelnemen in dat groepje! Héél handig dus!








Vandaag was ik bij een school ....... en daar ging het óók over de Eikenprocessierups. Want ook scholen willen ermee aan de gang. Met onze hulp!

Er is héél veel mogelijk! Er zijn veel plannen. Het enige probleem is .... mensen vinden die willen helpen. Oh oh wat is dat toch altijd een probleem. Ik liep gisteren écht te leuren met mijn lijst. Maar iedereen heeft het 'druk'. Ja, denk ik dan, ik heb het óók druk. Maar dit is zó belangrijk. Werken aan de biodiversiteit, om verdere plagen te voorkomen.

Want het blijft écht niet bij deze ene rups! Als we niks veranderen krijgen we de tien plagen van Egypte op ons dak, en nog wel veel meer ook! De natuur is volslagen uit evenwicht, en dat moet echt worden hersteld!

Woon je toevallig in de buurt en ben je geïnteresseerd? Mail me dan!

Goed.
Dat was dat.😊




En nu weer rapjes verder met de Grote Schoonmaak. Want door alle andere dingen gisteren en vandaag ben ik nog niet zo ver gevorderd.

En Brit ligt het allemaal maar een beetje aan te zien.

Wat vindt jij van de Grote Schoonmaak Brit?







2 reacties:

Lies zei

Dan ga je nog fotootjes maken, Clarien, uit zo'n netelige positie !
'Mensen vinden die willen helpen' -> zo belangrijk, zelfs gewoon er zijn voor mekaar... -> ook zo moeilijk (hier toch...!).
Lie(f)s.

Anoniem zei

Misschien was een stoomreiniger nog iets voor jullie, voor het reinigen van oa het sanitair. Je hebt dan helemaal geen schoonmaakmiddel nodig.
Gebruik mijn stoomreiniger zelf al jaren voor tegelvloer in keuken, gang en badkamer en voor al het sanitair in huis.