Olieën en vetten

on maandag 17 november 2014

Van t weekend hadden we eigenlijk dit willen doen ....Alles in blokken zagen.

..... maar ja toen kwam dit langs .......... dus toen werd het maar gewoon binnen wat rommelen.

Een tijdje geleden had ik wat voorraden gekocht voor de winter. Allerlei soorten graan, zakken bloem, en olie. En dat moest nog worden opgeruimd. Leuk werkje. Geeft zo'n gevoel van ... laat nu die min 30 maar komen!! Wij hebben brood!

Paul zegt dan altijd, lekker bezig moeders?? En de kids vinden mij soms ook wel een tikje gestoord geloof ik ... :D:D

Nou, en met die olie, ik ben benieuwd hoe jullie dat doen. Bij mij staan er altijd tig aangebroken flessen olie op het aanrecht, ik gebruik meestal gewoon de fles die het dichtst bij staat. Nou ja, we hebben wel voorkeur voor bijvoorbeeld de olijfolie in de sladressing. Maar verder maakt het me allemaal niet zoveel uit. 
Er staat ook zo'n emmer kokosolie. Ja en dat vind ik persoonlijk geen succes. Het spat verschrikkelijk bij het bakken. Maar ja we hebben twee van die emmers, en het gaat heeeel lang mee ... dus dat wordt nog even spatten voorlopig! Of gebruiken in de taart en cake? Zou dat lekker zijn? Dan is het wel snel op.

Maar goed, omdat ik graag zelfvoorzienend wil zijn, maar alles ook een beetje simpeler wil, en mijn keuken wat leger, heb ik bedacht om met één soort olie verder te gaan. Dat wordt olijfolie.In zo'n jerrycan, per 5 liter, is het vrij voordelig. En van daar uit vul ik dan wel een fles voor op het aanrecht.

Het is natuurlijk niet zo héél duurzaam, want olijfolie is geen streekprodukt. Dus uiteindelijk ga ik op zoek naar iets van raapolie of lijnzaadolie uit Nederland. Maar daar moet de familie nog even niet aan denken. Dat moet je langzaam inbrengen .... 

En dan heb je ook nog boter natuurlijk. Dat gebruiken we veel!
Dat is een prachtig streekprodukt natuurlijk, gewoon van Hollandse koeien. En .. boter is zo ontzettend lekker, daar zou ik niet zonder kunnen!! Dus, als vetten vanaf nu twee produkten: olijfolie en boter. Maar natuurlijk eerst al die flessen en emmertjes opmaken. Misschien dit jaar dan maar es aan het oliebollen bakken??'Een hart dat geeft, ontvangt.'   Tao Te Ching

7 reacties:

Cin zei

Ik heb ook zo'n emmertje kokosolie staan, maar niet gekocht om mee te koken. Ik gebruik het om zelf schoonheidsproducten mee te maken : deodorant, in mij haar, als lippenbalsem en tandpasta. Als het aan mij lag vond je enkel nog kokosolie, baksoda, appelazijn, zelfgekweekte kruiden en wat etherische olien in mijn badkamer. Maar ja de kids staan nogal sceptisch tegenover moeders "hippiestuff".

madelief zei

oh oh maar alvast wel die jerrycan gekocht! heb je de houdbaarheidsdatum gezien?'Je zal dus af en toe flink in de olie moeten zijn ;-) wel weer heel herkenbaar!

Clarien Cornelisse zei

Haha ja had ik gezien. Olie is niet zo heel lang houdbaar maar wij gebruiken het vrij veel omdat bijna alles zelf gemaakt wordt, ook koekjes enzo. Dus komt wel op! Alleen die kokosolie niet, maar ik zie leuke ideeën van Cin!

Jolanda zei

Grappig, ik gebruik dezelfde olijfolie. En die is bij ons op hoor, voor de houdbaarheidsdatum. Ik ben al aan mijn 2e jerrycan toe. En ook hier dezelfde boter. Die twee vetten gebruik ik ook eigenlijk het meest. Kokosolie heb ik ook, daar maak ik mijn deo van. Maar ook zo'n grote emmer, die nooit op lijkt te komen!

breiende buufjes zei

Olijfolie en roomboter, ook "mijn" 2 vetten! Alleen heeft olijfolie vrij veel smaak, en verbrand het op relatief lage temperaturen. In sommige gevallen zijn dat slechte eigenschappen voor wat ik wil maken, dus dan heb ik altijd nog een fles zonnebloemolie op voorraad. Maar die gebruik ik echt zelden!

Elisa zei

Oh wat heerlijk, wij hebben olijfolie (1 fles) die gebruiken wij bijna voor alles...
Verder soms roomboter. Verder eigenlijk niets.

Teunie zei

Om zelfvoorzienender te zijn: er zijn online handmatige oliepersen te koop. Ze hebben ooit in Landleven en ook in Genoeg gestaan. Ze zijn niet heel duur. Ik dacht iets van 60 euro. Daarmee kun je bijvoorbeeld zonnebloemolie maken (volgend jaar een veld zonnebloemen op je tuin ;-)) of walnotenolie oid. Misschien een idee?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...